Vitaminele liposolubile – surse și roluri
Vitaminele reprezintă un grup de substanțe necesare pentru funcționarea normală, creșterea și dezvoltarea celulelor din organismul nostru.
08.11.2022
Timp estimat de citire:
2 minute, 52 secundeÎn funcție de solubilitate, ele se pot împărți în vitamine hidrosolubile (care se dizolvă în apă) și liposolubile (care sunt absorbite și transportate într-un mod similar cu grăsimile). Acestea din urmă sunt vitaminele A, D, E și K. Ele sunt stocate în ficat, în țesutul adipos și în mușchi și sunt mai ușor asimilate de organismul nostru în prezența grăsimilor alimentare.
Vitamina A
Vitamina A este bine cunoscută pentru rolul pe care îl joacă în sănătatea ochilor, dar ea îndeplinește și alte funcții în corp:
- Are rol în imunitate, contribuind la apărarea organismului împotriva infecțiilor
- Menține sănătatea pielii
- Contribuie la creșterea și la menținerea sănătății țesuturilor epiteliale (care se găsesc în mucoasa nasului, în tractul gastrointestinal, plămâni și vezica urinară)
- Are rol antioxidant, contribuind la neutralizarea radicalilor liberi care atacă celulele
- Are rol în procesul de reproducere: ajută la creșterea spermatozoizilor și la dezvoltarea fătului
Vitamina A nu este un singur compus, ci mai degrabă un grup de compuși liposolubili: retinoizii (provenit din surse animale) și carotenoizii (provenit din surse vegetale). Surse importante de vitamina A sunt: ficatul, untul, laptele integral, gălbenușul, peștele gras (pentru retinoizi) și legumele de culoare verde-închis și fructele galbene și portocalii (spanacul, cartofii dulci, ardeii, morcovii, mango, caisele, pepenii galbeni).
Vitamina D
Rolul cel mai cunoscut al vitaminei D în corp este cel de menținere a sănătății sistemului osteo-articular, prin stimularea absorbției calciului din intestine și fixarea calciului în oase. Pe lângă acest lucru, vitamina D contribuie la:
- Lupta împotriva infecțiilor
- Relaxarea vaselor de sânge, îmbunătățind astfel circulația
- Prevenirea bolilor degenerative și chiar a depresiei
Vitamina D este sintetizată în pielea noastră sub acțiunea razelor solare (ultravioletele UVB), iar apoi este „activată” în ficat și rinichi pentru a-și îndeplini funcțiile. Vitamina D se regăsește în mod natural numai in alimente de origine animala: pestele (heringul, tonul, somonul, sardinele), ficatul, gălbenușul și untul.
Vitamina E
Vitamina E este un antioxidant potent care protejează celulele de stresul oxidativ, care este corelat cu numeroase afecțiuni, printre care diabetul zaharat, ateroscleroza, bolile de inimă, cancerul, boala Parkinson, dar și cu îmbătrânirea. Alte roluri ale vitaminei E sunt:
- Lupta împotriva bacteriilor și a virusurilor
- Formarea globulelor roșii
- Comunicarea dintre celule
Uleiurile vegetale sunt cele mai bune surse de vitamina E (uleiul de rapiță, floarea-soarelui, măsline). Alte surse sunt: nucile, semințele, migdalele, arahidele și cerealele integrale. Conținutul de vitamina E al alimentelor de origine animală este în general scăzut.
Vitamina K
Vitamina K are rol esențial în procesul de coagulare al sângelui, dar și în menținerea sănătății sistemului osos, în metabolismul calciului și în reglarea tensiunii arteriale.
Vitamina K1 (filochinona sau fitomenadiona) se găsește în plante și este principala formă de vitamina K din dietă. Surse bune sunt legumele cu frunze de culoare verde închis: spanacul, broccoli, sparanghelul.
Vitamina K2 (menachinona) este sintetizată de unele bacterii din intestin, dar se găsește și în unele produse fermentate de soia, în brânzeturi fermentate, ficat de vită și gălbenuș.
Doar 10% dintre copii consumă legume la fiecare masă
07.11.2024