Vitamine si minerale esentiale in dietele de slabit

Dr. Alin Popescu, medic primar medicina sportiva

Timp estimat de citire2 minute, 41 secunde

Orice dieta pentru slabit are ca principiu scaderea consumului caloric zilnic (in general sub 1500 kcal/zi), limitarea sau chiar interzicerea anumitor alimente si, nu de putine ori, regimul alimentar se limiteaza la un singur aliment (dieta cu supa de varza sau regimul hiperproteic, spre exemplu) pentru perioade mai scurte sau mai lungi de timp. O consecinta imediata poate fi o reducere a aportului mineralo-vitaminic, deoarece dietele hipocalorice nu asigura intotdeauna acesti nutrienti intr-o cantitate adecvata necesitatilor.

Cu atat mai mult, ne putem confrunta cu o situatie de acest gen, cu cat alimentatia moderna este de regula rafinata, continand, de exemplu, derivate cerealiere decorticate, legume si fructe supuse la tratamente termice prelungite etc., deci alimente care au fost simtitor saracite in nutrienti. O solutie pentru a preveni instalarea deficitului vitaminic o poate reprezenta suplimentarea dietei cu un produs farmaceutic (de sinteza), in limbaj curent, supliment nutritiv.

Care sunt vitaminele si mineralele ce ar trebui suplimentate pe perioada urmarii unei dieta de slabit?
Este importanta suplimentarea in special a vitaminelor hidrosolubile (viatmina C, o parte din grupul B, vitamina PP) pentru care organismul nu face rezerve si nici nu le poate sintetiza (de aici si denumirea de vitamine esentiale) fiind dependent de aportul alimentar, mai ales in perioada de iarna cand sursele alimentare sunt mult mai limitate. O atentie deosebita trebuie acordata si mineralelor (calciu, magneziu, zinc, fier etc.) al caror nivel este, de asemenea, dependent de alimentatie. Spre exemplu, prin scoaterea fructelor si legumelor din alimentatie pot aparea semne ale deficitului de vitamina C si beta-caroten (efecte antioxidante), eliminarea carbohidratilor are efecte asupra nivelului de vitamine B si E (se gasesc in cereale, legume, fructe – sursa de fibre pentru organism) care determina si aparitia constipatiei severe ce in timp poate conduce spre diverticulita, sindrom de intestin iritabil etc. O dieta saraca in lactate, daca este urmata o perioada mai lunga, poate induce aparitia deficitul de calciu, magneziu si vitamina D, mai ales iarna cand scade expunerea la razele solare.

Cum alegem produsul potrivit?

 • Este recomandat sa se foloseasca un supliment nutritiv care sa contina mai multe multivitamine si elemente minerale;
 • Aportul de vitamine si minerale trebuie sa fie cat mai apropiat de doza zilnica recomandata in ceea ce priveste fiecare element nutritiv. Iata si cateva exemple: 
   • Vitamina A – necesarul zilnic variaza intre 1,3 si 1,5 mg/zi la adult;
   • Vitamina C (acidul ascorbic) – necesarul zilnic variaza intre 70 si 75 mg/zi;
   • Vitamina D – necesarul zilnic este de 100 u.i./zi la adult;
   • Vitamina B1 (tiamina) – necesarul zilnic este intre 1,1 si 1,5 mg/zi la adult;
   • Vitamina B2 (riboflavina) – necesarul zilnic intre 1,8 si 3 mg/zi la adult;
   • Acid folic – necesarul zilnic variaza intre 0,5 si 1 mg/zi.

Aparitia semnelor si/sau simptomelor deficitului mineralo-vitaminic obliga efectuarea unui control medical  pentru a se stabili cauza si tratamentul corespunzator.

Asadar, atentie mare la aportul de vitamine din dieta zilnica, in special in curele de slabire. Atunci cand dorim sa urmam un anumit regim trebuie sa cerem sfatul specialistului si sa ne informam riguros asupra riscurilor la care ne supunem. Includerea tuturor vitaminelor in proportiile ideale fiecarei persoane este singura metoda de alimentatie corecta si de pierdere in mod sanatos a kilogramelor nedorite.

Dr. Alin Popescu
Specialist medicina sportiva

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

medic primar medicina sportiva

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate