Vitamine și minerale esențiale în dietele de slăbit
Orice dietă pentru slăbit are ca principiu scăderea consumului caloric zilnic (în general sub 1500 kcal/zi), limitarea sau chiar interzicerea anumitor alimente și, nu de puține ori, regimul alimentar se limitează la un singur aliment (dieta cu supă de varză sau regimul hiperproteic, spre exemplu) pentru perioade mai scurte sau mai lungi de timp. O consecință imediată poate fi o reducere a aportului mineralo-vitaminic, deoarece dietele hipocalorice nu asigură întotdeauna acești nutrienți într-o cantitate adecvată necesităților.
09.10.2023
Timp estimat de citire:
2 minute, 51 secundeCu atât mai mult, ne putem confrunta cu o situație de acest gen, cu cât alimentația modernă este de regulă rafinată, conținând, de exemplu, derivate cerealiere decorticate, legume și fructe supuse la tratamente termice prelungite etc., deci alimente care au fost simțitor sărăcite în nutrienți. O soluție pentru a preveni instalarea deficitului vitaminic o poate reprezenta suplimentarea dietei cu un produs farmaceutic (de sinteză), în limbaj curent, supliment nutritiv.
Care sunt vitaminele și mineralele ce ar trebui suplimentate pe perioada unei diete de slăbit?
Este importantă suplimentarea în special a vitaminelor hidrosolubile (viatmina C, o parte din grupul B, vitamina PP) pentru care organismul nu face rezerve și nici nu le poate sintetiza (de aici și denumirea de vitamine esențiale) fiind dependent de aportul alimentar, mai ales în perioada de iarnă când sursele alimentare sunt mult mai limitate. O atenție deosebită trebuie acordată și mineralelor (calciu, magneziu, zinc, fier etc.) al căror nivel este, de asemenea, dependent de alimentație. Spre exemplu, prin scoaterea fructelor și legumelor din alimentație pot apărea semne ale deficitului de vitamina C și beta-caroten (efecte antioxidante), eliminarea carbohidraților are efecte asupra nivelului de vitamine B și E (se găsesc în cereale, legume, fructe – sursă de fibre pentru organism) care determină și apariția constipației severe ce în timp poate conduce spre diverticulită, sindrom de intestin iritabil etc. O dietă săracă în lactate, dacă este urmată o perioada mai lungă, poate induce apariția deficitul de calciu, magneziu și vitamina D, mai ales iarna când scade expunerea la razele solare.
Cum alegem produsul potrivit?
Este recomandat să se folosească un supliment nutritiv care să conțină mai multe multivitamine și elemente minerale.
Aportul de vitamine și minerale trebuie să fie cât mai apropiat de doza zilnică recomandată în ceea ce privește fiecare element nutritiv. Iată și câteva exemple:
- Vitamina A – necesarul zilnic variază între 1,3 și 1,5 mg/zi la adult;
- Vitamina C (acidul ascorbic) – necesarul zilnic variază între 70 și 75 mg/zi;
- Vitamina D – necesarul zilnic este de 100 u.i./zi la adult;
- Vitamina B1 (tiamina) – necesarul zilnic este între 1,1 și 1,5 mg/zi la adult;
- Vitamina B2 (riboflavina) – necesarul zilnic între 1,8 și 3 mg/zi la adult;
- Acid folic – necesarul zilnic variază între 0,5 și 1 mg/zi.
Apariția semnelor și/sau simptomelor deficitului mineralo-vitaminic obligă efectuarea unui control medical pentru a se stabili cauza și tratamentul corespunzător.
Așadar, atenție mare la aportul de vitamine din dieta zilnică, în special în curele de slăbire. Atunci când dorim să urmăm un anumit regim trebuie să cerem sfatul specialistului și să ne informăm riguros asupra riscurilor la care ne supunem. Includerea tuturor vitaminelor în proporțiile ideale fiecărei persoane este singura metodă de alimentație corectă și de pierdere în mod sănătos a kilogramelor nedorite.
Cum să reduceți zahărul din alimentația zilnică
26.09.2024