Ulei de Krill: beneficii, proprietăți terapeutice și utilizări
Uleiul de krill câștigă tot mai multă popularitate ca alternativă la uleiul de pește. Numele se trage de la krilli, un tip de crustacee de mici dimensiuni ce se regăsesc în mai toate oceanele lumii. Este renumit pentru proprietățile sale prin care ține inima sănătoasă, dar și pentru alte beneficii enunțate în urma unor studii științifice.
18.08.2022
Timp estimat de citire:
5 minute, 51 secundeTrebuie luat în calcul și faptul că uleiul de pește a fost analizat de zeci de ani, așa că este mai bine studiat decât “mai tânărul” ulei de krill. Cu toate acestea, uleiul de krill își face un renume ca sursă eficientă, dacă nu superioară, de Omega-3.
Ce este uleiul de krill
Când vorbim de ulei de krill, uneori se poate observa că va fi comercializat drept produs superior față de clasicul ulei de pește, deși ar fi necesare mai multe cercetări care să ateste acest fapt. Cu toate acestea, este bine de știut că are beneficii importante pentru sănătate, așa cum o arată mai multe studii.
Dar ce sunt krillii? Niște nevertebrate marine din familia crustaceelor ce constituie o parte importantă din zooplancton – adică hrana zilnică a anumitor viețuitoare marine precum balenele, rechinii, pisicile de mare, crabii, dar și a unor păsări, chiar și foci. Așadar, sunt o verigă importantă a lanțului trofic din mediul acvatic.
Ulei de krill versus ulei de pește
Unele cercetări au arătat că uleiul de pește are efecte benefice asupra inimii, dar este posibil ca acest ulei de krill să îmbunătățească sănătatea inimii într-o mai mare măsură decât cel de pește.
Un exemplu în acest sens este o cercetare la care au participat persoane cu un nivel de colesterol mai ridicat. Zilnic, timp de 3 luni, o parte dintre participanți au consumat ulei de pește, o altă parte – ulei de krill, iar ceilalți – un placebo. Dozele au variat în funcție de greutatea corporală a fiecăruia în parte. Ca și concluzii, s-a constatat că atât persoanele care au luat ulei de pește, cât și cele care au consumat krill au înregistrat valori mai bune la capitolul factori de risc în fața bolilor de inimă. Însă ce a atras atenția a fost că sortimentul de krill a înregistrat valori mai bune decât uleiul de pește în scăderea zahărului din sânge, a trigliceridelor și a colesterolului LDL, adică acel „colesterol rău” ce poate dăuna grav organismului.
La fel de interesant a fost și că, deși a fost administrat în doze mai mici, uleiul de krill a fost mai eficient decât uleiul de pește.
Dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a compara beneficiile extra când vine vorba de comparația ulei de krill versus ulei de pește.
Proprietățile terapeutice ale uleiului de krill
La fel ca uleiul de pește, și la un ulei de krill vom descoperi o sursă importantă de acid docosahexaenoic (DHA) și acid eicosapentaenoic (EPA), tipuri de grăsimi Omega-3 ce se regăsesc doar în surse marine ce sunt legate de o varietate de beneficii pentru sănătate.
De asemenea, consumul de ulei de krill aduce un conținut substanțial de antioxidanți. Iar prin rolul său de a reduce colesterolul LDL, trigliceridele și tensiunea arterială, va acționa pe post de cardioprotector la nivelul întregului organism.
Care sunt beneficiile uleiului de krill
Iată și o listă de beneficii bazate pe știință când vine vorba de consumul de ulei de krill.
- Sursă de grăsimi sănătoase!
Atât uleiul de krill, cât și uleiul de pește conțin grăsimile Omega-3 EPA și DHA. Cu toate acestea, unele cercetări au subliniat că grăsimile găsite în ulei de krill pot fi mai ușor de utilizat de către organism decât cele din ulei de pește. Și asta pentru că majoritatea grăsimilor din uleiul de pește sunt stocate sub formă de trigliceride.
Pe de altă parte, o mare parte din “grăsimile sănătoase” din uleiul de krill poate fi găsită sub formă de molecule numite fosfolipide, ce pot fi mai ușor de absorbit în sânge.
- Ajutor în combaterea inflamației!
S-a demonstrat că acizii grași Omega-3 au funcții antiinflamatorii. În plus, uleiul de krill conține un pigment roz-portocaliu numit astaxantină, ce are efecte antiinflamatorii și antioxidante.
Iar un studiu efectuat pe 90 de persoane cu inflamație cronică a constatat că administrarea zilnică a 300 mg de ulei de krill a fost suficientă pentru a reduce un marker al inflamației cu până la 30% după o lună.
- Fără dureri articulare!
Un studiu ce a avut ca participanți 50 de adulți cu dureri ușoare de genunchi a arătat că administrarea de ulei de krill timp de 30 de zile a redus semnificativ durerea participanților în timp ce dormeau și în timp ce stăteau în picioare. Totodată, persoanele în cauză s-au bucurat și de ușurință în a se mișca.
- Adio, simptome PMS!
Se pare că uleiul de krill aduce câteva beneficii și femeilor care suferă de dureri menstruale și de sindromul premenstrual (PMS), în unele cazuri suficient pentru a reduce utilizarea de medicamente pentru durere. Iar acest lucru a fost demonstrat chiar printr-un studiu.
Ulei de krill – administrare
De regulă sub formă de capsule de ulei de krill, acest produs este disponibil pe scară largă, regăsindu-se în majoritatea farmaciilor. Și la fel ca la uleiul de pește, doza recomandată de ulei de krill se bazează pe cantitatea de DHA și EPA ce se regăsește în supliment. Există unele recomandări privind un aport zilnic combinat al celor două cu valori între 250 și 500 de miligrame (mg). Tot studiile arată că, pentru unele persoane, pot fi necesare doze de până la 4 grame pe zi.
Însă înainte de a luau lei de krill este esențială o discuție în prealabil cu un specialist cu care se va stabili cantitatea ideală în acest caz.
Ulei de krill – contraindicații
De regulă, uleiul de krill este considerat un supliment relativ sigur. Însă există și persoane care ar trebui să-și consulte medicul înainte de a luau acest tip de supliment. În general, e vorba despre persoanele care iau anticoagulante – cu efect de diluant al sângelui, persoanele care se pregătesc de intervenție chirurgicală sau femeile care sunt însărcinate sau care alăptează.
Și asta pentru că grăsimile Omega-3 pot avea un efect anti-coagulare la doze mari, deși dovezile actuale sugerează că acest lucru ar putea să nu fie dăunător.
De asemenea, ar trebui să evite consumul de ulei de krill persoanele care se confruntă cu o alergie la fructe de mare.
Doar 10% dintre copii consumă legume la fiecare masă
07.11.2024