Top 3 retete dietetice pentru masa de Craciun
Masa de Crăciun este prilej de bucurie, de povești cu cei dragi, dar și de desfătare culinară. Așa-i tradiția! Nu-ți propunem să renunți la ea, ci doar să modifici puțin meniul, introducând preparate mai prietenoase cu silueta, dar și cu sistemul digestiv.
17.12.2021
7891


Timp estimat de citire:
4 minute, 36 secundeSă fim serioși, de Craciun nu e cazul să te abții de la a savura mâncăruri alese pe motiv că ești la dietă. Poți, însă, să faci alegeri ințelepte care te vor scuti apoi de săptămâni întregi de muncă intensă la sală pentru a remedia greșelile comise în această perioadă. Cum anume? Înlocuind unele preparate cu versiunea lor mai ușoară. Uite trei rețete dietetice, perfecte pentru masa de Crăciun.
Ruladă de vițel umplută cu ciuperci
Deși poate suna complicat, este o rețetă simplă și foarte savuroasă. Poate înlocui cu succes friptura tradițională de porc.
Ingrediente necesare: 500-600 g de mușchi de vițel, 500 g de ciuperci proaspete, 100 g prosciutto crudo, un ou, o ceapă de mărime medie sau o legătură de ceapă verde, 2 căței de usturoi, sare, piper, cimbru, busuioc, ulei de măsline.
Mod de preparare:
- Curăță ceapa, taie-o cubulețe și pune-o într-o tigaie la călit împreună cu o lingură de ulei. Atunci când devine translucidă, adaugă ciupercile tăiate mărunt. Presară puțină sare, pune capacul și lasă totul la foc mic să se înăbușe, până când zeama de la ciuperci scade complet.
- Când sunt gata ciupercile, scoate capacul și lasă-le la răcit. După ce compoziția se răcește, adaugă oul, usturoiul zdrobit, verdeața tocată mărunt și amestecă bine compoziția. Potrivește cu sare și piper.
- Taie mușchiul în așa fel încăt să obții o singură felie subțire, de grosimea celei de șnițel. Dacă e nevoie, poți să o bați ușor pentru a o frăgezi.
- Presară sare și piper pe felia de carne și întinde umplutura pe toată suprafața ei, apoi ruleaz-o. La final, îmbracă rulada în feliile de prosciutto. Poți folosi scobitori pentru a fixa rulada.
- Pune rulada într-un vas de ceramică, cu puțină apă. Acoperă cu un capac și dă la cuptorul preîncălzit la 200 de grade C, timp de 1 oră. Verifică după aproximativ 45 de minute, înțeapă ușor cu o furculița și vezi dacă rulada este coaptă. În cazul în care furculița intră ușor, mai lasă ruladă 15 minute la cuptor, ca să se rumenească.
- Rulada se servește călduță, tăiata felii suficient de groase, astfel încât să nu rămână fără umplutură.
Sarmale cu orez sălbatic
La fel de delicioase, dar cu mai puține calorii, aceste sărmăluțe îți vor permite să-ți compui un meniu tradițional de Sărbători, fără a-ți compromite eforturile depuse până acum pentru a te menține în formă.
Ingrediente necesare: un piept de pui fără piele, 4 linguri de orez salbatic, 2 ardei capia, o telina mica, o jumatate de cartof rosu, doua albusuri, sare, piper si alte mirodenii (amestec special creat pentru sarmale), foi de varza murata.
Mod de preparare:
- Pune într-un robot de bucatarie carnea taiata cubulete, ardeii, cartoful dulce curatat, telina si mirodeniile. Mixeaza bine ingredientele, apoi adauga in compozitie albusurile si orezul inmuiat bine in prealabil. Amesteca bine totul si potriveste de sare si piper.
- Pregateste foile de varza murata, pe care e bine sa le pui la desarat cu cateva ore inainte. Impatureste sarmale de marime medie si asaza-le intr-o oala de ceramica, presarand printre ele foi de dafin, boabe de piper, boia dulce si o lingura de ulei de masline.
- Acopera sarmalele cu suc de rosii indoit cu apa si da-le la cuptor sa fiarba la foc domol timp de mai multe ore.
- Sarmalele se pun pe farfurie acompaniate de mămăliguță și o lingura de iaurt grecesc in loc de smantana.
Cozonac raw vegan
Deși la aspect nu prea seamănă cu cozonacul tradițional, gustul acestui desert nu se lasă cu nimic mai prejos. Unde mai pui faptul că nu trebuie să stea la dospit și nici nu trebuie să-ți faci griji dacă va crește ori ba la cuptor.
Ingrediente necesare: pentru cocă – 200 g de fulgi de ovăz și 100 g de fulgi de migdale măcinați, 200 g de curmale, hidratate în prealabil și mixate, 3 linguri de ulei de cocos; pentru umplutură – 200 g de nuci hidratate, 100 g curmale, 70 g miere, 50 g pudră de cacao, două linguri ulei de cocos, stafide și merișoare.
Mod de preparare:
- Folosind mixerul, amestecă fulgii de ovaz, fulgii de migdale cu pasta de curmale și uleiul de cocos. Ca să înmoi suficient de bine compoziția, poți adăuga puțin din apa în care s-au înmuiat curmalele.
- Pune compoziția rezultată pe o folie alimentară și întinde-o uniform cu ajutorul făcălețului.
- Adaugă toate ingredientele pentru umplutură, exceptând stafidele și merișoarele, într-un blender și mixează-le până când se transformă într-o pastă omogenă.
- întinde crema obținută peste blatul întins pe folia alimentară, presară stafidele și merișoarele, apoi rulează cu grijă dinspre exterior spre interior și dă preparatul la frigider pentru cel puțin două ore.
Spor la gătit și poftă bună!

Rețetă inedită cu varză la cuptor: aromată, delicioasă și sățioasă
28.11.2023

Vremea rece începe să își facă apariția. Iată 3 rețete de shoturi pentru imunitate dacă ești la dietă. Sunt foarte populare și în rândul vedetelor
25.10.2023