logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Cifre îngrijorătoare: 60% dintre români suferă din cauza surplusului de greutate

          martie 13, 2023

          Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023

          februarie 16, 2023

          Studiu: cum reduc riscul de cancer intervențiile chirurgicale pentru slăbit

          februarie 14, 2023

          Studiu: ce legătură are greutatea cu Vitamina D

          februarie 10, 2023
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Cele mai eficiente metode de slăbire și cum să le aplici corect

          martie 20, 2023

          Tehnici pentru controlul porțiilor și reducerea consumului de alimente nesănătoase

          martie 15, 2023

          Dieta keto, pro și contra

          martie 13, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • 7 semne ale lipsei de vitamina C

          martie 10, 2023

          Ce și cum să mâncăm pentru a avea o viață lungă, ferită de boli

          martie 9, 2023

          Da sau Nu consumului de apă minerală carbogazoasă?

          martie 9, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Omleta vegană sau omleta de post: cum se face

          august 9, 2022

          Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!

          august 5, 2022
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Probleme și tulburări digestive cauzate de stres

          martie 27, 2023

          Legătura dintre alimentație și starea de oboseală cronică

          martie 9, 2023

          Diabet gestațional: care este regimul pe care trebuie să-l adopte viitoarea mămică?

          martie 8, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Exerciții cu picioarele pentru abdomen plat

          martie 10, 2023
          Spondiloza cervicala

          Exemple de exerciții care ameliorează simptomatologia în spondiloza cervicală

          martie 8, 2023

          Exerciții fizice care te ajută să arzi un număr mare de calorii

          martie 7, 2023
  • Psihologie
        • Sfaturi care te ajută să rămâi motivat (ă) și să urmezi un program de slăbire pe termen lung

          martie 21, 2023

          20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi

          ianuarie 10, 2023

          Jenna Ortega din serialul Wednesday, vegană până să ajungă în România? Ce a făcut-o să renunțe la acest stil de viață

          decembrie 14, 2022

          Dieta lui Elon Musk: așa a scăpat CEO-ul Tesla și SpaceX de peste 9 kilograme!

          septembrie 7, 2022
  • Terapii alternative
        • Băile reci te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea

          decembrie 14, 2022

          5 plante pentru sănătatea ficatului

          septembrie 9, 2022

          Ayurveda și scăderea în greutate

          iulie 1, 2022

          Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022
sanatate

Recastiga-ti sanatatea cu verdeturi de primavara

Lipsa de miscare din timpul iernii, la care se adauga excesele alimentare isi fac simtite efectele la inceput de primavara: colici biliare, crize hipertensive, agravarea afectiunilor hepatice, decompensarea diabetului si nu în ultimul rand acumularea kilogramelor. Dar toate acestea pot fi depasite, caci natura este darnica si ne vine întotdeauna în ajutor.

31.08.2012

Dr. Irina Vasile

4092

Timp estimat de citire:

5 minute, 29 secunde

 

Primavara aduce odata cu ea si o mare diversitate de legume. Ele reprezinta cea mai importanta sursa de vitamina K si, alaturi de fructe, principala sursa de vitamina C. Cele mai mari cantitati de vitamina C le gasim în ardeiul rosu (peste 200 mg/100 g), urmat de frunzele de patrunjel (150-200 mg/100 g), marar, papadie, urzici (100-150 mg/100 g). Legumele cu frunze verzi (spanac, urzici, salata verde, patrunjel, marar, leustean, ceapa verde, varza) sunt mai bogate în calciu, fier si vitamina K decat alte legume.   

Stiati ca acidul acetilsalicilic (aspirina) utilizat pentru tratarea bolilor cardiovasculare a fost descoperit în sangele persoanelor vegetariene care nu luasera niciodata aspirina?

Ceapa fortifica intregul organism
A fost cultivata cu peste 5000 de ani în urma, fiind gasite resturi de ceapa chiar si în mormintele faraonilor. În Egiptul Antic, ceapa simboliza, prin straturile ei concentrice, viata eterna si era daruita zeilor.
Ceapa verde de primavara, numita si ceapa imatura, este bogata în vitaminele B si C, iar frunzele contin multa vitamina A. Spre deosebire de ceapa uscata, ceapa verde are o valoare nutritiva mai mare, continand de 10 ori mai multa vitamina C si de 4 ori mai mult magneziu.
Aproape ca nu exista organ asupra caruia sa nu actioneze în mod benefic. Consumul de ceapa previne formarea calculilor biliari, regleaza tensiunea arteriala, scade glicemia în cazul celor cu diabet, are proprietati diuretice, efecte antimicrobiene, sedative. Ceapa verde, prin cantitatea mare de celuloza (3,7 g/100 g) înlatura constipatia. Ea este, totodata, bogata în fructan, o substanta de natura glucidica ce nu poate fi digerata de organism si care determina dezvoltarea florei benefice a colonului (bifidobacteriile), dar si scaderea colesterolului.
S-a demonstrat ca ceapa cruda, prin compusii organosulfurati, poate preveni trombozele. Daca însa este fiarta mai mult de 20 de minute, efectul este contrar.

Spanacul previne cataracta
Este o excelenta sursa de minerale (fier, calciu, magneziu, potasiu, fosfor, cupru, zinc, iod), vitamine (acid folic, beta-caroten, C, K, B1, B2, B6), antioxidanti. Prin bogatia în magneziu (80 mg/100 g) – un element ce face parte din structura clorofilei – spanacul poate contribui la prevenirea diabetului. Potasiul, care se gaseste de asemenea în cantitate mare în spanac (600 mg/100 g), stimuleaza muschiul cardiac si are proprietati diuretice.
Recent, a fost descoperita prezenta în spanac a unei substante opioide (rubiscolin) cu efect analgezic, anxiolitic si de stimulare a memoriei.
Dupa varza, spanacul reprezinta a doua sursa naturala de luteina si zeaxantina, doua substante carotenoide ce intra în compozitia retinei, cristalinului dar si a altor tesuturi, prevenind cataracta, bolile cardiovasculare si numeroase tipuri de cancere.
Datorita gamei impresionante de vitamine si saruri minerale, spanacul este recomandat în starile de convalescenta, pentru astenie fizica sau psihica, depresie, anemie, rahitism, afectiuni urinare, cardiace, diabet, guta, obezitate, eczeme, psoriazis. Consumul a 500 ml/zi de suc de spanac poate combate si cele mai severe forme de constipatie.

Patrunjelul protejeaza ficatul
Este unul dintre cele mai cunoscute si apreciate zarzavaturi. Datorita aromei caracteristice, frunzele de patrunjel stimuleaza apetitul, fiind mult folosite la salate, supe, preparatele din carne. În doar 20 g de patrunjel proaspat se gasesc nu mai putin de: 30 mg vitamina C, 28 mg calciu, 12 mg fosfor, 10 mg magneziu, 110 mg potasiu, 1,25 mg fier, 30 micrograme acid folic, 1000 micrograme beta-caroten (echivalentul a 1670 UI de vitamina A).
Frunzele de patrunjel sunt utilizate de mii de ani pentru afectiunile digestive si renale. Patrunjelul poate diminua efectele nocive ale fumului de tigara si consumului excesiv de alcool. Are efecte benefice asupra ficatului, favorizeaza eliminarea toxinelor din organism, creste fertilitatea, putand avea chiar efect afrodiziac.
Nu este însa recomandat sub forma de supliment alimentar gravidelor, deoarece poate favoriza contractiile uterine.

Ridichea rosie usureaza digestia
Culoarea rosie se datoreaza unui pigment (antocianina) care are si un rol foarte important – de a înlatura radicalii liberi din organism. Ridichea este bogata în vitamina C, fibre (1,6 g/100 g) si potasiu (230/100 g). Este o sursa buna de fier, calciu, magneziu, fosfor, vitamine din complexul B (acid folic, B1, B2, B6) si un bun detoxifiant. Stimuleaza secretia biliara si usureaza digestia. Este foarte utila în afectiunile respiratorii, dizolva pietrele de la nivelul rinichilor. În salate, pe langa radacina de ridiche pot fi utilizate chiar si frunzele, care au o mare valoare nutritiva, si aproape de 10 ori mai multa vitamina C decat radacina.

Urzica favorizeaza eliminarea toxinelor
Este o planta cu multiple virtuti terapeutice, fiind folosita atat ca aliment, cat si ca planta medicinala. Este bogata în proteine, fier, calciu, magneziu, crom, potasiu, zinc, siliciu, ca si în vitaminele A, B, C, D si K. Urzica este un foarte bun diuretic, favorizand eliminarea toxinelor din organism si împiedica formarea calculilor. Este recunoscuta pentru efectele decongestionante si antiinflamatoare, fiind utilizata pentru tratarea afectiunilor alergice (rinita alergica, astm bronsic). Este folosita cu succes în afectiunile articulare, pentru tratamentul anemiei, infectiilor urinare, adenomului de prostata, diareei. În trecut, pulberea din frunze de urzica era inhalata pentru a opri sangerarile nazale.

Salata verde (laptuca), remediu pentru depresie
În cultura traditionala chineza, salata verde este considerata aducatoare de noroc si bogatie, fiind întotdeauna consumata cu ocazia evenimentelor speciale, cum ar fi celebrarea Anului Nou.
Salata romaneasca, cu frunze lungi si crocante si gust usor amarui, este o sursa importanta de minerale precum calciu, fier, potasiu, magneziu, fosfor, zinc si vitamine (C, A, B1, B2, B5, B6, PP, acid folic, E). Lipsita de grasimi, cu un continut în apa de 95% si doar 17 Kcal/100 g este unul din alimentele preferate în  regimurile de slabire. Consumata înainte de masa, ea poate stimula secretia digestiva, fiind indicata în afectiunile vezicii biliare si ficatului. Datorita efectului diuretic si laxativ favorizeaza eliminarea toxinelor din organism.
Laptuca este un excelent remediu pentru depresie. În afara de magneziu (cunoscut ca mineralul anti-stres), salata contine lactucarium, o substanta cu efecte asemanatoare opiumului, ce poate înlatura anxietatea, durerile, tusea. În Egipt si Roma Antica, salata verde era consumata la sfarsitul meselor pentru inducerea somnului.
Sucul de salata verde, în combinatie cu cel de morcovi si spanac este foarte bun pentru întarirea radacinii parului si mentinerea culorii normale a acestuia.

Dr. Irina Vasile
Medic diabet, nutritie si boli metabolice

Etichete:

anemie, psoriazis

Articole recomandate din categoria Diete pentru prevenirea bolilor

Obiceiuri alimentare corecte împotriva hiperacidității gastrice
Aciditatea gastrică crescută sau hiperaciditatea apare ca un simptom al unei afecțiuni digestive...

19.12.2022

Cristea Bettina
sanatate
Indicele glicemic – cum ne poate ajuta?

15.07.2022

Dr. Alin Popescu
sanatate
Dieta pentru hemoroizi - cel mai bun tratament împotriva hemoroizilor

03.03.2021

Liliana Costache
sanatate
Ce trebuie să știi despre dieta GAPS

09.02.2021

Natalia Talmacec
sanatate
Probioticele - “bacterii prietene”

22.12.2020

Stefan Stan
sanatate
Alimentatia corecta pentru intarirea sistemului imunitar

27.02.2018

Dr. Alin Popescu
sanatate
Dieta pentru scaderea colesterolului

07.02.2018

Dr. Ruxandra Plesea
sanatate

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1031305
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 345305
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 348237
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 294556
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 160232

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Sanatate Reviste Sport Retete Vedete

Recomandări din alte categorii

Cifre îngrijorătoare: 60% dintre români suferă din cauza surplusului de greutate
Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi
Exerciții cu picioarele pentru abdomen plat
Adevarat / Fals despre beneficiile dietei fără gluten
Retete de sanatate de la Naturalis
Omleta vegană sau omleta de post: cum se face
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne