Poziția ideală de dormit

Timp estimat de citire4 minute, 29 secunde

Când vine vorba de calitatea somnului, cei mai mulți dintre noi sunt de părere că rigiditatea saltelei și tipul pernei au rolul esențial. Desigur, importanța acestora este indiscutabilă, însă nu e hotărâtoare. Mult mai mult contează cât și mai ales cum dormim.

Întinși pe burtă sau pe spate, ghemuiți într-un colț de pat sau în îmbrățișare cu perna… Avem cu toții o poziție, pe care o adoptăm în mod automat de fiecare dată când mergem la culcare. Sunt vehiculate diferite ipoteze, potrivit cărora această preferință ar vorbi despre personalitatea noastră, reprezentând o formă de exprimare necenzurată a adevăratului Eu. În ce măsură o fi așa sau nu, rămâne de văzut. Ceea ce ar trebuie să ne preocupe, de fapt, este dacă aceasta favorizează un somn odihnitor sau dacă ne afectează în vreun fel coloana vertebrală ori alte zone ale corpului. Identificăm în continuare punctele slabe și forte ale celor mai comune poziții.

Pe burtă

Chiar dacă pare să nu existe nimic mai plăcut și, totodată, eliberator decât să adormi tolănit(ă) pe burtă și cu fața afundată în pernă, această poziție nu este tocmai indicată, întrucât implică unele posibile probleme. Mai exact, tensionează musculatura esofagiană și pe cea din regiunea traheei, presează cutia toracică, îngreunând respirația. De asemenea, predispune la dureri în zona cervicală, dar și de cap, deoarece deformează curbura naturală a spatelui, forțând gâtul să stea multă vreme sucit, într-o poziție nefirească, din cauza unghiului de 90 de grade în care rămâne capul. În cazul femeilor, pe lângă toate aceste aspecte, mai există unul deloc de neglijat: strivirea sânilor.

Pe o parte

Este cea mai frecvent raportată poziție de somn, dar și una dintre cele mai inofensive pentru sistemul osteoarticular și nu numai. Dacă trunchiul și picioarele sunt ținute relativ drepte, menține coloana vertebrală relaxată, scutindu-te a doua zi de neplăcutele dureri de gât și de spate. În plus, această poziție descurajează sforăitul, fiind cea mai bună opțiune pentru persoanele care suferă de apnee în somn. Dormitul pe partea stângă vine cu și mai multe avantaje. În primul rând, ajută inima să pompeze mai ușor sângele prin aortă, acest vas formând un arc pe partea stângă (atunci când dormim pe partea dreaptă, sarcina inimii crește, sângele trebuind pompat în sus). În al doilea rând, ameliorează supărătoarele arsuri din „capul pieptului”, prevenind refularea sucului gastric în esofag.

De dormitul pe partea stângă beneficiază și splina, unul dintre cele mai importante organe ale sistemului limfatic. Situată între coastele 9 și 11, laterala stângă, splina filtrează mai eficient sângele și limfa atunci când ne ia somnul în această poziție, fluidele fiind direcționate către ea, sub influența gravitației.

În poziție fetală

Confortabil și, într-un fel securizant – astfel ne-am petrecut primele clipe de viață, protejați în pântecele mamei –, dormitul pe o parte, ghemuit, nu-i așa grozav pe cât credem. În această poziție, coloana vertebrală nu adoptă curbura naturală, spatele fiind rotunjit. O altă problemă ar fi că, prin aducerea genunchilor la piept și ținerea umerilor adunați, comprimăm cutia toracică, făcând mai dificilă respirația diafragmatică. Or, aceasta este cea care îi oferă creierului o porție sporită de oxigen, promovând buna lui funcționare, precum și relaxarea profundă. Așadar, pentru a evita inexplicabila starea de oboseală de dimineață, încearcă să nu mai dormi în această poziție. Dacă, totuși, nu te poți dezobișnui, cel puțin folosește o pernă care să umple corect spațiul dintre umeri și gât și pune o pernuță între genunchi. Astfel, vei păstra coloana vertebrală aliniată și vei reduce presiunea din zona bazinului.

Pe spate

Deși nu este cea mai populară poziție – e preferată de doar circa 8% dintre oameni, este de departe cel mai sănătos mod de a dormi. Atunci când suntem întinși pe spate, greutatea corpului este distribuită uniform. Drept urmare, capul, gâtul, coloana vertebrală și organele interne – toate sunt într-o poziție neutră, ceea ce face mai puțin probabilă afectarea lor. Alte două atuuri substanțiale ale acestei poziții sunt că, spre deosebire de toate celelalte, nu deformează sânii și ajută la menținerea frumuseții tenului prin eliminarea contactului feței cu perna. Pe de altă parte, dormitul pe spate poate agrava sforăitul, fiind complet nerecomandat persoanelor care suferă da apnee și celor supraponderale.

NB: Pentru o face această poziție într-adevăr ideală pentru corp, experții ne sfătuiesc să plasăm o pernă sub genunchi, pentru a susține mai bine zona lombară. Aceasta poate fi tensionată dacă avem o saltea cu grad mai mare de fermitate.

Poziția de dormit poate avea un impact major asupra somnului, dar și asupra sănătății generale. O postură defectuoasă în timpul somnului ar putea provoca dureri de cap, de spate, de gât, apnee în somn, stare de oboseală generală, crampe musculare, tulburări de circulație, arsuri la stomac și chiar riduri premature.

 

 

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate