Dupa trei nopti prost dormite, cafeaua devine ineficienta

Timp estimat de citire1 minut, 12 secunde

Obisnuiesti sa te bazezi pe efectele cafelei pentru a combate oboseala si incapacitatea de a te concentra? Ei bine, afla ca acestea nu sunt fara limite. Un nou studiu demonstreaza ca, in lipsa somnului corespunzator, consumul cafelei nu mai este de ajutor.

In cadrul cercetarii, 48 de subiecti sanatosi, care au fost rugati sa doarma doar 5 ore pe noapte, au fost supusi mai multor teste de vigilenta si abilitati psiho-motorii, timp de cinci zile la rând. Diferenta a fost ca jumatate dintre ei au primit 200 mg de cofeina de doua ori pe zi, pe când cealalta jumatate – un placebo. Evaluarile au aratat ca, prin comparatie cu cei care au luat placebo, persoanele care au consumat cofeina s-au descurcat mai bine la aceste teste, insa doar in primele doua zile. Dupa a treia noapte de somn insuficient, cofeina nu a mai putut imbunatati performantele cognitive. „Am fost uimiti sa constatam ca avantajul pe care il ofereau dozele zilnice de cofeina a disparut dupa numai trei nopti de somn insuficient, in conditiile in care cofeina este intens folosita pentru a contracara declinul performantelor in urma unei perioade de privare de somn”, a afirmat Tracy Jill Doty, autorul principal al cercetarii. Rezultatele vin sa puncteze o data in plus implicatiile serioase pe care le are neglijarea programului de somn asupra organismului si activitatilor noastre de zi cu zi. Studiul a fost publicat in revista „Sleep”.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate