Obiceiuri alimentare corecte împotriva hiperacidității gastrice
Aciditatea gastrică crescută sau hiperaciditatea apare ca un simptom al unei afecțiuni digestive. Stomacul are rolul de a digera alimentele consumate cu ajutorul sucului gastric, produs chiar de mucoasa stomacului. Atunci când nivelul acestuia crește, apare senzația de reflux gastroesofagian, manifestare care poate fi provocată de alimentație.
19.12.2022
Timp estimat de citire:
2 minute, 58 secundeAmestecul de mâncăruri acide, acre și de prăjeli nu este indicat pentru stomacul sensibil. Mai mult, dacă combinarea acestor alimente devine un obicei poate cauza și alte afecțiuni ale tractului digestiv.
Însă refluxul gastroesofagian nu este singurul semn al creșterii nivelului de suc gastric din stomac. Alte simptome ale hiperacidității gastrice:
- disconfort abdominal, ce se poate agrava pe stomacul gol;
- greață sau vărsături;
- balonare;
- arsuri la stomac;
- diaree;
- scăderea apetitului;
- scădere în greutate inexplicabilă.
Hiperaciditate gastrică – cum o previi
Așadar, în cele mai multe cazuri, hiperaciditatea gastrică este răspunsul unui stil de viață nesănătos, care include un stil alimentar dezechilibrat. Dieta este cel mai important factor în tratarea hiperacidității gastrice, și nu doar pe durata tratamentului, ci tot timpul.
Specialiștii recomandă excluderea completă din alimentație a mâncărurilor care cresc secreția de acid gastric. În această categorie intră următoarele tipuri de alimente: prăjelile, grăsimile, alimentele picante, acre sau sărate, dulciurile, murăturile, roșiile, ceapa, usturoiul, laptele cu un conținut crescut de grăsime, fructele verzi și, în general, legumele crude.
Totodată, pentru a stabili un echilibru în dietă, este necesară renunțarea la alcool, tutun, cafea și băuturi acidulate. Dieta pentru combaterea hiperacidității gastrice trebuie să conțină alimente bogate în proteine și fibre, supe și ciorbe neacrite, iaurt, legume și carne slabă (pui, curcan) gătite la abur, pește la cuptor sau fiert.
Ouăle ar trebui consumate doar fierte sau poșate, iar brânza nu ar trebui să fie maturată, sarată, ci doar dulce (precum cea de vacă), dar nu îndulcită. De asemenea, ca fructe sunt indicate bananele, pentru că au un conținut crescut de potasiu, fiind astfel benefice pentru sănătatea stomacului.
Alte recomandări pentru o alimentație corectă
Combinarea corectă a alimentelor prin evitarea amestecului de dulciuri cu grăsimi animale și a produselor lactate cu citrice poate ajuta în cazul unei hiperacidități gastrice. De asemenea, putem evita apariția refluxului gastroesofagian, cauzat de aciditatea gastrică crescută, prin renunțarea consumului de alimente acide pe stomacul gol, la micul dejun.
Mâncatul în exces sau supraalimentarea, de 5, 6 ori pe zi, cu mese consumate la intervale diferite de timp, vor întinde excesiv pereții stomacului și pot cauza creșterea acidității gastrice. Specialiștii sunt de părere că și stresul sau excitația excesivă pot agrava simptomele hiperacidității gastrice, lucruri care ar trebui evitate, pentru a scădea acest risc.
Naturalis Gastrocalmin, comprimatele masticabile pentru aciditate gastrică
Gastrocalmin de la Naturalis este un supliment alimentar sub formă de comprimate masticabile cu gust de mentă, pe bază de săruri de calciu și magneziu, extracte de mușețel și lemn-dulce care ajută la menținerea confortului digestiv la persoanele cu sensibilitate digestivă.
Calciul contribuie la funcţionarea normală a enzimelor digestive, iar extractul de Lemn-dulce ajută la menţinerea confortului digestiv.
Produsul este recomandat și în cazul stărilor provocate de creșterea acidității gastrice, dar și în urma exceselor alimentare. Are un gust plăcut de mentă și nu conține zahăr. Acesta se poate achiziționa din farmaciile Catena.