Medic medicină internă: „Lipsa febrei nu înseamnă neapărat lipsa infecției în organism”

Timp estimat de citire4 minute, 12 secunde

Dispoziția  Guvernului ca pe perioada stării de alertă să fie verificată în mod obligatoriu temperatura corpului oricui vrea să intre într-o instituție publică sau privată, magazin sau firmă a stârnit un val de controverse și chiar dispute aprinse în rândul populației. Mulți au contestat utilitatea acestei noi reguli, iar alții chiar legalitatea ei.

Discutăm despre această situație, relevanța valorilor obținute cu ajutorul termometrelor digitale, dar și despre modul în care se poate modifica temperatura corpului în diferite circumstanțe cu dr. Manuela Alina Gânsac, medic specialist medicină internă, cu specializare în ecografie 3D, în cadrul Hyperclinicii MedLife Titan.

Slab sau Gras: În contextul pandemic actual, temperatura corporală ridicată este considerată a fi un indiciu al unui grad sporit de risc în ceea ce privește răspândirea noului coronavirus. Din acest motiv, autoritățile au impus obligativitatea termoscanării tuturor persoanelor înainte de intrarea în anumite clădiri. Cât de eficientă credeți că este această măsură?

Dr. Manuela Alina Gânsac: De fapt, este vorba despre măsurarea de la distanță a temperaturii corporale, la nivelul frunții, cu un termometru digital de proximitate, care nu face contact direct cu pielea.

Metoda nu este în niciun fel periculoasă pentru persoana căreia i se măsoară temperatura, însă trebuie ținut cont de eventualele erori pe care aceasta le poate genera, erori care țin de tehnica persoanei care realizează măsurătoarea – de regulă persoane fără pregătire medicală – , dar și de limitele metodei propriu-zise. Termometrele digitale, în general, dau rezultate destul de exacte la valori mari ale temperaturii corporale, însă la valori normale pot da erori.

Dacă vorbim de eficiența metodei de a identifica persoanele infectate cu coronavirus trebuie să ținem cont de faptul că febra nu este este specifică doar acestei infecții (există o multitudine de alte boli febrile), dar și de faptul că există persoane care pot fi infectate cu coronavirus și nu au febră.

În ce condiții tempertura corpului poate depăși valoarea de 37 grade Celsius fără a reprezenta o problemă?

Temperatura normală a organismului este de  36,8 grade, plus/minus 0,4 grade. Teoretic, o temperatură de 37,2 grade sau chiar 37,3 grade poate fi considerată limita de sus a intervalului normal.

Există situații fiziologice în care temperatura crește cu câteva zecimi de grad și poate depăși 37 de grade fără o semnificație patologică, de exemplu: imediat după masă, în perioada ovulatorie în cazul femeilor, după efort fizic susținut, în mediu cald. Uneori, în decursul aceleiași zile se pot observa diferențe de temperatură la o persoană. După amiaza temperatura poate fi chiar și cu 0,5 grade mai mare decât dimineața.

În ce alte circumstanțe mai poate crește temperatura bazală?

Temperatura bazală poate crește în caz de expunere la temperaturi ambientale radicale, dar și în cazul unor arsuri solare, al insolației, stresului prelungit, lipsei de odihnă sau consumului de alcool.

De asemenea, trebuie să ținem cont de unele boli cronice care duc la o creștere a temperaturii bazale a organismului, cum ar fi neoplasmele, bolile autoimune sau bolile inflamatorii cronice. Unele medicamente, cum ar fi antibioticele, antihipertensivele, anticonvulsivantele sau antihistaminicele pot crește și ele temperatura bazală.

Cum ar trebui să ne luăm temperatura pentru a evita rezultatele false?

Există mai multe metode de măsurare a temperaturii, care se împart în periferice sau centrale. Dintre cele centrale, cea mai accesibilă și cu rezultate apropiate de temperatura reală a organismului este măsurarea intrarectală. De menționat, însă, că și măsurarea intrarectală poate da o diferență de 0,2 grade față de temperatura reală a organismului, însă este cea mai apropiată de valoarea exactă.

Există și alte metode de măsurare a temperaturii centrale, care se realizează  doar în spital: intraesofagian, prin cateter în artera pulmonară etc.

Toate celelalte metode de măsurare, fie că vorbim de măsurarea sublinguală, de cea axilară sau de cea la nivelul frunții sau a membranei timpanice sunt mai puțin precise și pot da diferențe de până la 0,5 grade față de temperatura reală. Dintre metodele periferice de măsurare a temperaturii, măsurarea la nivelul frunții se pare că este cea mai puțin exactă.

De la ce valori ale temperaturii corpului vorbim, de fapt, de febră?

Dr. Manuela Alina Gânsac

Vorbim de febră la valori de peste 38 grade. Nu trebuie să punem, însă, semnul egal între febră și infecție. În general, febra este expresia unei infecții, de regulă virale, dar trebuie ținut cont de faptul că nu numai bolile infecțioase pot da febră, ci și bolile autoimune sau inflamatorii cronice.

Pe de altă parte, lipsa febrei nu înseamnă neapărat lipsa infecției în organism. Capacitatea organismului de a dezvolta febră scade odată cu vârsta, astfel încât există persoane vârstnice care nu fac febră nici în cazul infecțiilor severe.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate