Jumatate de ora de alergare pe zi amana cu 9 ani imbatranirea

Timp estimat de citire0 minute, 51 secunde

Persoanele care practica sport cu regularitate se bucura de o incetinire semnificativa a procesului de imbatranire celulara, ca urmare a scaderii ritmului de scurtare a telomerilor.

Acestia din urma sunt structuri celulare cu rol de protectie aflate la capetele cromozomilor, fiind considerati indicatori fideli ai varstei biologice: pe masura ce corpul imbatraneste, telomerii se scurteaza. Or, cu cat sunt acestia sunt mai scurti, cu atat devin mai putin eficienti in a proteja cromozomii, ceea ce poate impiedica functionarea normala a celulelor, ducand, in final, la moartea lor. Oamenii de stiinta de la Universitatea Brigham Young din Utah, SUA, au studiat fenomenul si au facut o descoperire extraordianara. Ei au analizat mai mult date privind 5.823 de persoane adulte, intre care lungimea telomerilor si participarea subiectilor la 62 de activitati fizice timp de 30 de zile si au stabilit ca indivizii foarte activi aveau o lungime a telomerilor ce reflecta o varsta biologica cu 9 ani mai mica in comparatie cu subiectii sedentari si o varsta biologica cu 7 ani mai mica decat cei cu o activitate fizica moderata.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate