Indicele glicemic – cum ne poate ajuta?
Numărul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 este în creștere în întreaga lume, iar în România au fost diagnosticate aproximativ 2 milioane de cazuri. Indicele glicemic este un fel de clasament al alimentelor utilizat pentru un control glicemic mai bun, alături de număratul carbohidraților consumați.
15.07.2022


Timp estimat de citire:
2 minute, 58 secundeDeși unele studii au arătat că persoanele fără diabet nu trebuie să își facă griji în ceea ce privește indicele glicemic al alimentelor, chiar dacă sunt la risc pentru această boală sau sunt supraponderali sau obezi, unii cercetători sunt de părere că acest instrument poate să fie util pentru scăderea riscului de a dezvolta diabet zaharat tip 2, dar și pentru prevenirea bolilor de inimă.
Ce este indicele glicemic (IG)?
Indicele glicemic este o valoare (de la 0 la 100) folosită pentru a măsura cât de mult cresc nivelul glicemiei diferite alimente. Cu cât indicele glicemic al unui anumit aliment este mai mic, cu atât crește mai puțin nivelul glucozei din sânge, iar cu cât acesta este mai mare, cu atât va crește mai mult glicemia. Un aliment cu IG crescut va crește rapid nivelul glicemiei, iar apoi aceasta poate să scadă rapid, ceea ce va cauza apariția foamei, ducând la mâncat excesiv.
Folosind aceasta metodă, alimentele se împart în:
- Alimente cu indice glicemic scăzut: sub 55
- Alimente cu indice glicemic mediu: între 56 și 69
- Alimente cu indice glicemic mare: peste 70
Este evident că alimentele bogate în zahăr și carbohidrați rafinați au IG mare, iar alimentele care conțin și proteine, grăsimi sau fibre au de obicei un indice glicemic scăzut. Alimentele care nu conțin deloc carbohidrați (carnea, ouăle, condimentele) nu intră în acest tip de clasificare.
Alți factori care afectează indicele glicemic sunt gradul de coacere (în cazul fructelor), metoda de preparare și gradul de procesare.
Clasificarea alimentelor în funcție de indicele glicemic
- Alimente cu IG mic (<55): ciupercile, salata verde, țelina, varza, castraveții, vinetele, conopida, morcovii, spanacul, lintea, năutul, precum și unele fructe ca murele, căpșunile, zmeura, caisele, merele, lămâile.
- Alimente cu IG mediu (55-69): pâinea integrală, mămăliga, porumbul fiert, orezul, unele fructe (mango, bananele, ananasul), cușcușul, precum și unele rădăcinoase (morcovii, păstârnacul, sfecla).
- Alimente cu IG mare (>70): pâinea albă, meiul, cartofii fierți sau prăjiți, biscuiții, produsele de patiserie, fulgii de porumb, chipsurile, sucurile și, în general, toate produsele care conțin zahăr adăugat.
După cum am amintit mai sus, gradul de coacere al fructelor influențează indicele glicemic (cu cât un fruct este mai copt, cu atât va avea un IG mai mare).
Cum ne poate ajuta alegerea alimentelor cu indice glicemic scăzut?
În primul rând, menționăm că nu trebuie să adoptați o dietă bazată exclusiv pe alimente cu IG scăzut, ci să alegeți aceste alimente în detrimentul celor cu IG ridicat (cum sunt produsele care au la bază făină albă, produsele de patiserie și dulciurile). Potențialele beneficii includ:
- Controlul glicemic mai bun (în cazul persoanelor cu diabet zaharat)
- Favorizarea scăderii în greutate
- Scăderea nivelului colesterolului
- Scăderea riscului de a dezvolta boli de inimă

Suferi de gută? Iată un regim pe care să-l urmezi
17.07.2024