logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Cifre îngrijorătoare: 60% dintre români suferă din cauza surplusului de greutate

          martie 13, 2023

          Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023

          februarie 16, 2023

          Studiu: cum reduc riscul de cancer intervențiile chirurgicale pentru slăbit

          februarie 14, 2023

          Studiu: ce legătură are greutatea cu Vitamina D

          februarie 10, 2023
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Cele mai eficiente metode de slăbire și cum să le aplici corect

          martie 20, 2023

          Tehnici pentru controlul porțiilor și reducerea consumului de alimente nesănătoase

          martie 15, 2023

          Dieta keto, pro și contra

          martie 13, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • 7 semne ale lipsei de vitamina C

          martie 10, 2023

          Ce și cum să mâncăm pentru a avea o viață lungă, ferită de boli

          martie 9, 2023

          Da sau Nu consumului de apă minerală carbogazoasă?

          martie 9, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Omleta vegană sau omleta de post: cum se face

          august 9, 2022

          Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!

          august 5, 2022
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Legătura dintre alimentație și starea de oboseală cronică

          martie 9, 2023

          Diabet gestațional: care este regimul pe care trebuie să-l adopte viitoarea mămică?

          martie 8, 2023

          Cum ajutăm pancreasul cu probleme – dieta în pancreatita cronică

          martie 3, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Exerciții cu picioarele pentru abdomen plat

          martie 10, 2023
          Spondiloza cervicala

          Exemple de exerciții care ameliorează simptomatologia în spondiloza cervicală

          martie 8, 2023

          Exerciții fizice care te ajută să arzi un număr mare de calorii

          martie 7, 2023
  • Psihologie
        • Sfaturi care te ajută să rămâi motivat (ă) și să urmezi un program de slăbire pe termen lung

          martie 21, 2023

          20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi

          ianuarie 10, 2023

          Jenna Ortega din serialul Wednesday, vegană până să ajungă în România? Ce a făcut-o să renunțe la acest stil de viață

          decembrie 14, 2022

          Dieta lui Elon Musk: așa a scăpat CEO-ul Tesla și SpaceX de peste 9 kilograme!

          septembrie 7, 2022
  • Terapii alternative
        • Băile reci te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea

          decembrie 14, 2022

          5 plante pentru sănătatea ficatului

          septembrie 9, 2022

          Ayurveda și scăderea în greutate

          iulie 1, 2022

          Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022
nutritie-sanatoasa

Grasimile alimentare

Lipidele sau grasimile din alimente au un rol energetic important, dar si un rol fundamental in compozitia membranei celulare, a nucleului celulei si tesutului nervos. Grasimile alimentare trebuie sa fie prezente in alimentatia cotidiana, in jur de 2 pana la 3 grame/kilogram corp/zi (sa fie aproximativ 30-35% din aportul energetic total). Dar acest nivel este foarte usor depasit, pentru ca lipidele nu sunt intotdeauna vizibile. Grasimile "ascunse" sunt cele care sunt continute de alimente care nu par a fi grase, cum ar fi: carnea, mezelurile, branzeturile, sosurile, crèmele, untul.

09.12.2011

Dr. Laura-Margareta Bara

10285

Timp estimat de citire:

4 minute, 55 secunde

Constitutia lipidelor

Lipidele sunt formate din “acizi grasi” si “alcooli”.
Se disting mai multe tipuri de acizi grasi si in functie de proprietatile lor se clasifica astfel:

  • dupa lungimea lantului de atomi de carbon (cu cat este mai lung, cu atat absorbtia lor este mai lenta);
  • dupa gradul lor de saturare, avem acizi grasi saturati si polinesaturati;
  • acizii grasi saturati – cu cat sunt mai saturati, cu atat sunt mai solizi la temperatura normala si determina cresterea colesterolului sangvin; grasimile animale sunt bogate in acizi grasi saturati;
  • cu cat sunt mai nesaturati, cu atat sunt mai lichizi la temperatura normala; pot fixa oxigenul in prezenta aerului, sub actiunea razelor ultraviolete sau a caldurii (rancezeala). Pot fixa hidrogenul si se pot transforma din acizi grasi nesaturati in acizi grasi saturati.

Esential pentru organism

Anumiti acizi grasi au un rol fundamental in organism si nu pot fi sintetizati de catre organism, si din aceasta cauza trebuie introdusi prin alimentatie. Este vorba in principal de acizii grasi polinesaturati prezenti in cantitate importanta  in anumite uleiuri vegetale: ulei de soia, de floarea-soarelui, de ovaz. Sunt denumiti uneori vitamina F.

Uleiul de parafina are un beneficiu aparte pentru organism; el nu este absorbit de catre organism si nu aduce nicio calorie, dar nici vreun element cu valoare nutritiva. Este folosit in tratamentul constipatiei, deoarece formeaza un fel de “covor glisant” pe peretele intestinal. Utilizarea sa prelungita poate provoca teoretic carente vitaminice, pentru ca prezenta sa impiedica absorbtia vitaminelor liposolubile (A, D, E, K).

Repartitia cotidiana a acizilor grasi trebuie sa fie urmatoarea:

  • 1/3 acizi grasi saturati (in special grasimi animale);t
  • 1/3 acizi grasi polinesaturati (uleiuri vegetale);
  • 1/3 acizi grasi mononesaturati (grasimi animale si vegetale);

Acesta trebuie sa fie raportul intr-o alimentatie normala, dar in cazul unui regim de slabire trebuie sa scada cantitatea de acizi grasi saturati din alimentatie sau chiar sa lipseasca.

Alcoolii
Glicerolul este cel mai raspandit in alimentele grase si in materiile grase fabricate. Formeaza trigliceridele impreuna cu acizii grasi mono si disaturati, trigliceride care sunt de fapt esteri ai glicerolului cu acesti acizi grasi. La o temperatura inalta poate sa formeze un gaz toxic. Sterolii joaca un rol fiziologic important, astfel:
ergosterolul sub actiunea razelor ultraviolete formeaza vitamina D;
colesterolul este indispensabil in functionarea celor mai multe dintre organe.

 

Alimentele – sursa de lipide.

Mai multe alimente aduc o mare cantitate de materie grasa.
Smantana, slanina si alte grasimi animale.
Smantana contine pe langa vitamina A, 20-30% lipide, dintre care in special gliceride, 70-80% apa si 2% proteine, valoarea sa energetica fiind de 300 kilocalorii(1250Kj).

Slanina este consumata sub mai multe forme: proaspata, afumata, sarata si se foloseste la bucatarie pentru prajeli. Este indigesta; alimentele gatite cu slanina raman grase; este bogata in colesterol si alti acizi grasi saturati.

Grasimea de vita si vitel este folosita pentru prepararea mezelurilor. Valoarea energetica a acestor grasimi este foarte ridicata, continand materie grasa de 90 pana la 100%. Aduc un aport caloric de 840 pana la 900 kilocalorii la 100 de grame (3510-3760 KJ). Sunt foarte greu digerabile, foarte bogate in colesterol si ar trebui sa lipseasca total din alimentatia copiilor mici.

Untul este indispensabil in crestere prin continutul mare in vitamina A.
Mai contine:

  • 84% grasimi (dintre care gliceride in special, si colesterol 270mg/100 grame);
  • maxim 16% apa;
  • vitamina D;
  • aduce 750 kilocalorii/100 grame (3180kj);
  • este foarte bogat in colesterol si sarac in acizi grasi polinesaturati.

Se consuma crud, utilizarea sa in bucatarie in anumite mancaruri gatite la foc ii diminueaza digestibilitatea si da nastere unor produsi toxici si cancerigeni, temperatura sa critica fiind de 130 grade.
Pastrarea untului se face la frigider, ferit de lumina, pentru a evita rancezirea lui si astfel pierderea de vitamine.

Uleiurile vegetale au o consistenta lichida la temperatura obisnuita si sunt bogate in acizi grasi nesaturati.
Uleiul de floarea-soarelui este cel mai bogat in acizi grasi polinesaturati si deci cel mai recomandat in consumul cotidian, este insa de preferat sa nu fie folosit la prajeli, ci sub forma in care se gaseste comercializat (proaspat in salate).

Uleiul de soia are aceleasi caracteristici ca si uleiul de floarea-soarelui.
Uleiul de arahide este contraindicat in cazul alergiilor la arahide.
Uleiul de masline este un ulei foarte sanatos. Uleiul de a doua presiune este obtinut prin presiunea la cald a maslinelor ramase dupa prima presiune. Din acesta, amestecat cu uleiul de masline nesupus niciunui procedeu fizic sau chimic, se va obtine uleiul de masline pur. Uleiul de masline simplu, care a fost rafinat, nu va contine vitamine, ci eventual un colorant natural. Este fin sau extrafin in functie de gradul sau de aciditate. Temperatura sa critica este de 210 grade si prin urmare poate fi utilizat la gatit. Este sarac in acizi grasi esentiali, dar este bogat in vitaminele A si E (in special uleiul de masline pur).

Margarinele si alte grasimi vegetale. Margarina este fabricata plecand de la materie grasa lichida hidrogenata si emulsionata, aceasta reprezantand 16% din masa sa. Daca este formata dintr-un amestec de grasimi animale si vegetale, continutul in colesterol este ridicat, iar daca este formata doar din uleiuri vegetale, nu contine colesterol.

Margarina formata doar din uleiuri vegetale contine acizi grasi polinesaturati si este destinata sa inlocuiasca untul in regimurile medicale, dar trebuie sa fie consumata nepreparata. Valoarea energetica este de 780 kilocalorii/100 grame (3260 KJ), este foarte bine digerata si are un continut ridicat in vitamina A.
 

Dr.Laura Margareta Bara
Medic medicina sportiva
bara_laura@yahoo.com

Etichete:

Articole recomandate din categoria Igiena alimentatiei

Reguli de igienă alimentară de la care să nu te abați
 Dacă gătești acasă sau dacă lucrezi în domeniul alimentației e imp..

19.11.2020

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Consumul de peste vara: avantaje si riscuri

20.07.2017

Dr. Ruxandra Plesea
nutritie sanatoasa
Ce alimente sa nu consumam vara

07.06.2017

Marius Vasilescu
nutritie sanatoasa
Obiceiuri nocive de gatit la care sa renunti chiar azi

29.11.2016

Dana Saporan
nutritie sanatoasa
Ce mancam in vacanta de vara la mare?

27.06.2016

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa
Principalele minerale si rolul lor in organism

31.08.2012

tonica
nutritie sanatoasa
Atentie la alimentatie in concediu

29.08.2012

Dr. Lacramioara Brinduse
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1031177
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 345173
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 348141
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 294448
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 160016

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Retete Psihologie Vedete Evenimente

Recomandări din alte categorii

Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi
Exerciții cu picioarele pentru abdomen plat
Sfaturi care te ajută să rămâi motivat (ă) și să urmezi un program de slăbire pe termen lung
Adevarat / Fals despre beneficiile dietei fără gluten
Legătura dintre alimentație și starea de oboseală cronică
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne