Fumatul sau vapatul crește riscul de accident vascular în cazul infecției cu noul coronavirus
28.07.2020
Timp estimat de citire:
2 minute, 51 secundeOamenii de știință au vești îngrijorătoare pentru persoanele care fumează, dar și pentru cele care au optat pentru țigările electronice, considerate a fi mai sigure. Un studiu recent încheiat arată că aceste obiceiuri constituie un factor agravant în contextul COVID-19, sporind riscul de dezvoltare a accidentului vascular cerebral.
Există un număr tot mai mare de dovezi care sugerează că, pe lângă simptomele respiratorii bine cunoscute, COVID-19 poate provoca și complicații neurologice. Medicii au raportat cazuri de delir, inflamații ale creierului, leziuni ale nervilor și accidente vasculare cerebrale la pacienții cu COVID-19.
Dintre toate acestea, cazurile de accident vascular cerebral asociate COVID-19 sunt deosebit de frecvente. Specialiștii estimează că 30% dintre bolnavii de COVID-19 în stare critică prezintă cheaguri de sânge. În cazul în care apar sau ajung la nivel cerebral, acestea pot declanșa un accident vascular cerebral.
Neurocercetătorii de la Centrul pentru Sănătate din cadrul Universității din Texas au descoperit anterior că fumatul și vapatul cresc riscul de infecție virală. Ei au publicat acum o nouă lucrare în care vorbesc despre modul în care aceste obiceiuri pot influența riscul de disfuncție neurologică în contextul COVID-19, în mod special ca urmare a deteriorării barierei hematoencefalice, acea barieră fiziologică prin care trec toate subtanțele din sânge către creier.
Risc mai mare de cheaguri de sânge
Se știe că fumatul provoacă leziuni la nivelul plămânilor și a întregului sistem respirator. De altfel, cercetările anterioare au arătat că viciul face o persoană mai vulnerabilă la gripă. Fumatul mai poate afecta și sistemul vascular cerebral, motiv pentru care cercetătorii și-au concentrat atenția asupra dovezilor privind frecvența și gravitatea tulburărilor neurologice apărute la persoanele care contractează COVID-19. Printre acestea, se numără cele dintr-un raport realizat în China care releva că 36,4% dintre pacienții cu COVID-19 au dezvoltat și simptome neurologice. O altă lucrare importantă pe care au avut-o în vedere a fost cea a experților americani care prezenta cinci cazuri de accident vascular cerebral la pacienții cu COVID-19 cu vârsta cuprinsă între 30 și 40 de ani din cauza coagulării anormale a sângelui în arterele mari.
Ce legătură au acestea cu fumatul? Potrivi cercetătorilor, atunci când organismul este lipsit de oxigen, care apare odată cu fumatul, crește cantitatea de factori de coagulare în sânge. În combinație cu COVID-19, care, de asemenea, crește cantitatea proteinelor care coagulează sângele, riscul de accident vascular cerebral sporește considerabil.
Cum rămâne cu vapatul
Deși există mai puține date privind vapatul, oamenii de știință precizează că au descoperit studii care arată că substanțele din aburii țigărilor electronice pot dăuna vaselor de sânge de le nivel cerebral. Vapatul pare să afecteze și bariera hematoencefalică, structura defensivă care protejează creierul de toxine și agenți patogeni din sânge. Există și o serie de dovezi specifice care arată că vapatul pe termen lung poate crește riscul de accident vascular cerebral. Pe de altă parte, consumul de țigări electronice crește vulnerabilitatea în fața COVID-19, prin creșterea numărului de receptori ACE2 exprimați în organism, care sunt folosiți de noul coronavirus pentru a infecta celulele. Exact la fel cum o face și fumatul.
Sursa: www.medicalnewstoday.com
Din peste 10.000 de români, 22% prezintă risc mare și foarte mare de a avea diabet zaharat
01.07.2024