02.04.2020
Timp estimat de citire:
3 minute, 34 secundeNoi motive de îngrijorare în ceea ce privește complicațiile infectării cu noul coronavirus. Medicii au observat simptome neurologice, inclusiv confuzie, accidente vasculare cerebrale și convulsii, la un grup restrâns de pacienți cu COVID-19.
Neurologi din mai multe țări din lume avertizează că un mic procent de persoane infectate cu COVID-19 dezvoltă deficiențe ale funcțiilor cerebrale. Pacienții în cauză prezintă o stare mentală alterată sau encefalopatie, un termen cuprinzător pentru un spectru de anomalii neuro-psihice, precum și alte afecțiuni grave. Conform specialiștilor, aceste sindroame neurologice se alătură altor simptome neobișnuite, așa ca diminuarea simțurilor mirosului și gustului sau complicațiile cardiovascualare.
Cazuri concrete
La începutul lunii martie, un bărbat de 74 de ani a ajuns la camera de urgență din Boca Raton, Florida (SUA), cu tuse și o febră, dar radiografia a exclus pneumonia și acesta a fost trimis acasă. A doua zi, febra lui a crescut foarte mult și membrii familiei l-au readus la spital. Avea respirația sacadată și-și pierduse capacitatea de a vorbi. Nu era capabil să le spună doctorilor nici măcar numele sau să răspundă la o serie de întrebări simple legate de starea lui. Pacientul, cu boli cronice pulmonare preexistente și Parkinson, prezenta mișcări smucite ale mâinilor și picioarelor: părea să aibă o convulsie. Medicii au suspectat infecția cu COVID-19, iar testul efectuat le-a dat dreptate.
Și medicii din Detroit au raportat un caz tulburător al unei femei în vârstă. Era confuză și se plângea de o durere de cap insuportabilă; la internare, ea a putut să le spună medicilor cum o cheamă, dar la scurt timp a devenit mai puțin receptivă. Scanările cerebrale au arătat o inflamație anormală în mai multe regiuni, cu zone mici în care unele celule muriseră. Medicii au diagnosticat o afecțiune periculoasă, numită encefalopatie necrotizantă acută, o complicație rară a gripei și a altor infecții virale. Acest caz indică faptul că, în circumstanțe rare, SARS-CoV-2 poate invada creierul.
Simptomele neurologice trebuie luate în serios
Aceste rapoarte ale medicilor americani vin în completarea unor observații similare ale medicilor din Italia și din alte părți ale lumii. Aceștia vorbesc de pacienți cu COVID-19 care au suferit accidente vasculare cerebrale și convulsii și au înregistrat simptome asemănătoare encefalitei, precum și furnicături sau amorțeală în extremități, numită acroparestezie. În unele cazuri, pacienții au delirat chiar înainte de a dezvolta febră sau simptome respiratorii, potrivit dr. Alessandro Padovani, al cărui spital de la Universitatea din Brescia (Italia) a deschis o unitate NeuroCovid separată pentru îngrijirea pacienților cu afecțiuni neurologice.
Pacienții care vin cu encefalopatie sunt confuzi și letargici, pot părea amețiți, au un comportament ciudat sau se uită în gol. Este posibil să aibă convulsii care necesită îngrijiri medicale imediate, iar experții sfătuiesc furnizorii de servicii medicale care tratează astfel de pacienți să plece de la premisa că ar putea avea COVID-19 și să ia măsuri de precauție pentru a se proteja și a preveni răspândirea virusului.
Fără panică! Cei mai mulți infectați nu au probleme neurologice
Experții au subliniat că majoritatea pacienților cu COVID-19 par a fi în regulă din punct de vedere neurologic. „Majoritatea celor infectați sunt conștienți și alerți, fără tulburări neurologice”, precizează dr. Robert Stevens, neurolog la Școala de Medicină Johns Hopkins din Baltimore, care urmărește observațiile neurologice.
Specialiștii în domeniul neurologiei spun, de asemenea, că este prea devreme pentru a trage concluzii definitive sau pentru a identifica mecanismele specifice prin care noul coronavirus afectează sistemul neurologic. Dr. Stevens a afirmat că tot ce au în acest moment sunt ipoteze: „Ar putea fi vorba foarte simplu de nivelurile scăzute de oxigen din fluxul sanguin, care rezultă din insuficiența respiratorie, împreună cu o creștere a dioxidului de carbon, ce pot avea un impact semnificativ asupra funcției creierului, ducând la stări de confuzie și letargie”. Deocamdată nu se știe cu exactitate, studiile ulterioare urmează să elucideze toate aceste aspecte.
Cu ce simptome te poți confrunta în caz de alergie alimentară?
11.09.2024