Legumele verzi mentin creierul tanar
Consumul a cel putin o portie de legume verzi pe zi contribuie la incetinirea semnificativa a imbatranirii creierului. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de stiinta de la Universitatea Rush, din SUA, la capatul unui studiu ce a monitorizat, timp de mai multi ani, peste o mie de persoane cu varsta de 58 de ani si peste.
31.08.2018
2062


Timp estimat de citire:
0 minute, 52 secundeCercetatorii le-au evaluat, periodic, abilitatile cognitive (atentia, memoria, rationamentul, limbajul etc.) si obiceiurile alimentare, explicandu-le, in prealabil, ca legumele verzi – broccoli, varza, spanacul, mazarea, zucchini, anghinarea – reprezinta o sursa importanta de substante nutritive bioactive (vitaminele E, K, luteina, betacaroten, folati, kaempferol). Analiza datelor obtinute si corelarea lor, in functie de varsta, sex, statutul socio-economic, practicarea activitatilor care solicita functiile cognitive, activitatea fizica, fumatul sau consumul de alcool, a aratat ca prezenta constanta a legumelor verzi in meniu s-a asociat unui declin cognitiv mai lent. Comparativ cu persoanele de aceeasi varsta care nu obisnuiau sa consume acest tip de alimente, cei mai mari consumatori (una sau doua portii pe zi) prezentau un creier mai tanar cu aproximativ 11 ani.

De ce este indicat să-ți schimbi regimul de slăbire
13.09.2021