Mituri și adevăruri despre relația slăbit- fumat
Unii spun că fumatul îngrașă. Alții, că slăbește. Unii au observat pe pielea lor că s-au îngrășat încă din prima luna în care au renunțat la acest viciu. Alții, dimpotrivă, au slăbit. Ce legătură există, de fapt, între țigară și siluetă și între renunțarea la tutun și slăbit?
18.08.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 18 secundeMedicii spun că îngrășarea sau slăbirea din cauza sau cu ajutorul țigărilor este ultima grijă pe care ar trebui să o avem atunci când am căzut pradă acestui viciu. Cu toate acestea, e bine să știm cum funcționează relația tutun-greutate și cum se poate evita îngrășarea odată cu renunțarea la țigări.
Fumatul îngrașă: corect. Fumatul slăbește: la fel de corect
Pentru că organismul și metabolismul fiecăruia au propriile particularități, țigara îi poate face pe unii să acumuleze kilograme, iar pe alții să le piardă. Studiile arată că persoanele supraponderale și fumătoare, în special femeile, percep mai greu gustul grăsimilor și al dulciurilor, iar acest lucru le face să mănânce mai mult și, implicit, să se îngrașe. Totuși, acestea sunt excepții pentru că în cele mai multe cazuri fumatul nici nu îngrașă, nici nu slăbește. Tot excepții sunt și cei care, prin fumat, se mențin la un număr mic de kilograme. În cazul acestora, nicotina blochează pur și simplu centrul foamei, ceea ce face ca fumătorul să nu mai simtă nevoia de a mânca. Deși suna tentant pentru cei certați cu kilogramele, nu este tocmai o situație de dorit, pentru că organismul este privat de substanțele nutritive care îi asigura funcționarea în parametri normali.
Cei mai mulți fumători sar peste micul dejun, mulțumindu-se cu tutun în locul acestuia. Acesta este unul dintre cele mai greșite obiceiuri alimentare, pentru că prima masă a zilei trebuie să fie cea mai consistentă.
Renunțarea la tutun îngrașă. Parțial adevărat
Da, din păcate este dovedit faptul că în momentul renunțării la tutun organismul cere compensații. ”Nu-mi dai nicotină și gudron, dar dă-mi ceva de ronțăit. Și, neapărat, ceva dulce”- cam așa s-ar traduce negocierile în momentul în care spui stop unui viciu ca fumatul. Practic, gestul de a duce țigara la gură este înlocuit cu ronțăiala în neștire, iar acest lucru înseamnă îngrășare rapidă. Totuși, conștientizând pericolul, acest efect poate fi evitat. Pe de o parte, în prima lună după renunțarea la fumat este indicat consumul alimentelor cu clorofilă, care pot neutraliza toxinele: salată, spanac, broccoli, rucola, castraveți, ardei, dovlecei. Pe de altă parte, pentru a nu fi tentat să ronțăi nesănătos între mesele principale, e bine să ai la îndemână bucăți de morcov, de ardei, de măr sau alimente bogate în fibre. Și, desigur, metoda sigură de a preveni îngrășarea: sportul practicat constant.
Îngrășarea și fumatul, la fel de rele. Fals
Când nu ești pregătit cu adevărat să renunți la țigară, găsești pretexte pentru a nu o face. Iar unul dintre ele este faptul că efectele negative ale îngrășării sunt la fel de periculoase precum cele ale consumului de tutun. Acest lucru este însă fals. Desigur, îngrășarea vine cu o serie de riscuri, mai ales atunci când se acumulează rapid un număr mare de kilograme, care nu pot fi eliminate în timp. Însă acestea sunt situații excepționale. Tutunul, în schimb, presupune risc crescut de boli cardiovasculare, de cancer pulmonar și impotență, toate acestea fiind clar dovedite prin studii.
Mâncând haotic și fără a face sport, eliminarea tutunului din organism ar putea aduce 3-5 kilograme în plus. Destul de mult în ochii unora, însă, comparând cu beneficiile, este nesemnificativ.
Importanța sănătății intestinale
25.10.2024