08.09.2020
Timp estimat de citire:
2 minute, 3 secundeCercetătorii care studiază ritmul circadian – acel ceas biologic intern după care funcționăm – au descoperit un lucru foarte interesant și anume că există diferențe de gen. Se pare că femeile și bărbații se deosebesc unii de ceilalți până și acest capitol!
Oamenii, la fel ca multe alte organisme vii, au mai multe tipuri de bioritmuri. Pe lângă ritmul circadian, care ne reglează somnul și starea de veghe, mai avem ritmuri care controlează respirația, înnoirea celulelor pielii etc.
Ritmul circadian este probabil cel mai cunoscut, deoarece are un impact observabil asupra vieții noastre de zi cu zi: controlează când ne culcăm și când ne trezim. De asemenea, este implicat în metabolism. Devenim mai obosiți în anumite momente decât în altele și, din această cauză, tindem să accelerăm sau să încetinim orice facem.
De curând, doi cercetători de la Universitatea din Pennsylvania, SUA, au analizat mai multe studii despre ritmul circadian, implicând un total de peste 53.000 de persoane. După ce au pus cap la cap toate informațiile, aceștia au observat câteva diferențe demne de toată atenția între ritmurile circadiene la femei și bărbați.
Concluzii curioase
Prima observație ar fi, conform autorilor cercetării, că femeile tind, în general, să fie mai matinale, în timp ce bărbații sunt mai degrabă ființe nocturne. Femeile sunt mult mai active în timpul zilei, un model care este, de asemenea, frecvent la copii. Pe de altă parte, ele sunt mai puțin energice decât bărbații noaptea.
O altă constatare este că femeile dorm mai mult decât bărbații, iar timpul somnului petrec mai mult timp în faza de somn profund cu unde lente. Totodată, s-a stabilit că femeile fac față mai bine tulburărilor de somn, dar și, în general, schimbărilor de ritm circadian. Notabil este și faptul că bărbații s-au dovedit a fi mai predispuși să aibă de un pui de somn după-amiaza.
Cercetătorii nu au găsit nicio explicație pentru diferențele dintre ritmurile circadiene între sexe, dar suspectează că acestea ar avea legătură cu rolul matern pe care femeile l-au jucat în mod tradițional – este cumva firesc pentru ele să aibă un ritm circadian asemănător cu cel al odraslelor.
Rezultatele studiului au fost publicat în revista „Science”.
Sursa: www.medicalxpress.com
Articole recomandate din categoria Noutati
Din peste 10.000 de români, 22% prezintă risc mare și foarte mare de a avea diabet zaharat
01.07.2024