Erorile din alimentație
Citești toate cărțile, cumperi cele mai potrivite vitamine, știi toate cuvintele cheie după care să te uiți pe etichetele alimentelor. După toate standardele, oricum ai privi lucrurile, la capitolul regim alimentar ar trebui să ai numai 10. Cu toate astea, mulți nutriționiști sunt de părere că cei mai mulți dintre noi nu mâncăm atât de corect pe cât suntem de convinși că o facem.
07.01.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 12 secundeÎn cele ce urmează vom enumera câteva dintre cele mai des întâlnite greșeli nutriționale pe care le facem fără să ne dăm seama.
Nr.1: Prejudecata că alegerile tale sunt mai bune decât sunt de fapt
De la sucurile din fructe până la supele de legume (la pachet), de la croissantele de la micul dejun și până la pâinea cu semințe, este foarte ușor să credem că alegerile noastre sunt mai bune decât în realitate.
Dacă pe o etichetă scrie pâine cu șapte feluri de semințe, sigur că sună foarte sănătos, dar tot acolo trebuie să citim precizarea “făină integrală”. Altfel nu este neapărat cea mai sănătoasă alegere.
La fel, multă lume crede că a consuma un pachet cu supă de legume este totuna cu o farfurie de supă făcută în casă din legume proaspete, fără să realizeze cât de puțini nutrienți sunt conținuți în supa din plic și cât de multe elemente nutritive s-au pierdut odată cu procesarea industrială.
O altă greșeală obișnuită este substituirea fructelor prin sucurile din fructe. Desigur, sucurile din fructe sunt mai sănătoase decât băuturile carbogazoase dulci. Dar ele sunt și surse concentrate de zahăr, care nu-ți oferă nici pe departe același nivel de elemente nutritive pe care le obții de la fructul întreg. Iar în cazul în care încerci să slăbești, un pahar cu suc nu-ți va aduce niciodată aceeași senzație de sațietate ca și fructul, aducându-ti în schimb mai multe calorii.
Soluția
Pe cât posibil, ar trebui să se consume numai alimente proaspete și cât mai puțin procesate. Chiar și atunci când le mâncăm în cantități mici, este foarte probabil să obținem un grup echilibrat de nutrienți. Iar atunci când cumpărăm alimente ambalate, trebuie să fim la curent cu informațiile nutriționale de pe etichetă. Nu trebuie să presupunem că un anumit aliment figurează de la sine în categoria celor sănătoase, doar pentru că așa am auzit sau pentru că așa sună reclama.
Nr. 2: Neclaritățile cu privire la carbohidrați
Datorită popularizării, în ultima vreme, a unor diete bazate pe un nivel scăzut al carbohidraților, s-a ajuns la ignorarea unor aspecte mai puțin cunoscute în legătură cu aceștia.
Există carbohidrați care sunt foarte buni (așa cum există și alții mai puțin buni), de care creierul și întreg organismul au nevoie zilnic. Dar eliminarea acestor carbohidrați benefici nu este singura greșeală care se face în mod obișnuit. Cel puțin la fel de mare este eroarea de a considera că orice aliment ce nu conține carbohidrați este sănătos și poate fi consumat în orice cantitate. Un fenomen similar s-a petrecut cu dietele fără grăsimi, care au fost la modă cu ani în urmă.
Soluția
Nu trebuie eliminat din cadrul regimului alimentar nici un grup de alimente. Mai mult decât atât, ar fi bine de știut care sunt carbohidrații cu efectul cel mai bun asupra propriului organism.
Nr. 3: A mânca prea mult
Chiar și atunci când umplem farfuria cu alimente sănătoase, fără grăsimi și fără carbohidrați, suntem pe cale să facem una dintre cele mai comune greșeli, aceea de a supraestima cantitatea de alimente necesare organismului nostru. Specialiștii sunt de părere că foarte multe persoane consideră că nu trebuie să se ridice de la masă decât atunci când sunt sătule, astfel încât foarte mulți dintre noi ne-am pierdut capacitatea de a evalua corect cantitatea de alimente suficientă pentru buna funcționare a organismului. Specialiștii avertizează asupra impresiei greșite că putem consuma cantități mai mari, atâta timp cât respectăm, din punct de vedere calitativ, restricțiile dietei stabilite.
Soluția
Trebuie să se țină cont în permanență de mărimea portiilor. E de preferat să cântărim și să măsurăm porțiile, cel puțin la început, până când se “formează ochiul” în legătură cu felul în care trebuie să arate o anumită cantitate dintr-un produs. Nu trebuie luate drept reper porțiile din restaurante, acolo existând o tendință de a le mări exagerat.
Nr. 4: A nu mânca destul sau nu destul de des
Deși a mânca prea mult și a mânca prea puțin par a fi greșeli contradictorii, ele sunt, de fapt, strâns legate. Dacă nu mâncăm la intervale regulate în timpul zilei, riscăm să dezechilibram nivelul zahărului și al insulinei din sânge, iar acest lucru poate favoriza depunerea de grăsime și încetinirea metabolismului, ceea ce se traduce, până la urmă, prin creștere în greutate.
Soluția
Trebuie mâncat câte ceva la fiecare 3-4 ore și să nu ne înfometam niciodată între mese, programate la intervale prea mari.
De asemenea, excluderea exercițiilor fizice este o eroare de nutriție oarecum indirectă, pentru că nu ține de ceea ce mestecam, însă acestea au un rol foarte important în felul în care se metabolizează ceea ce am consumat.
Este, de asemenea, recomandat să apelăm la programe personalizate de regim alimentar și, deci, să ne adresăm unui specialist care să ia în calcul toți parametrii și caracteristicile noastre și împreună cu acesta să atingem obiectivul urmărit cu succes și fără riscuri.
Erorile din alimentație
07.01.2024