logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Cifre îngrijorătoare: 60% dintre români suferă din cauza surplusului de greutate

          martie 13, 2023

          Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023

          februarie 16, 2023

          Studiu: cum reduc riscul de cancer intervențiile chirurgicale pentru slăbit

          februarie 14, 2023

          Studiu: ce legătură are greutatea cu Vitamina D

          februarie 10, 2023
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Cele mai eficiente metode de slăbire și cum să le aplici corect

          martie 20, 2023

          Tehnici pentru controlul porțiilor și reducerea consumului de alimente nesănătoase

          martie 15, 2023

          Dieta keto, pro și contra

          martie 13, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • 7 semne ale lipsei de vitamina C

          martie 10, 2023

          Ce și cum să mâncăm pentru a avea o viață lungă, ferită de boli

          martie 9, 2023

          Da sau Nu consumului de apă minerală carbogazoasă?

          martie 9, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Omleta vegană sau omleta de post: cum se face

          august 9, 2022

          Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!

          august 5, 2022
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Legătura dintre alimentație și starea de oboseală cronică

          martie 9, 2023

          Diabet gestațional: care este regimul pe care trebuie să-l adopte viitoarea mămică?

          martie 8, 2023

          Cum ajutăm pancreasul cu probleme – dieta în pancreatita cronică

          martie 3, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Exerciții cu picioarele pentru abdomen plat

          martie 10, 2023
          Spondiloza cervicala

          Exemple de exerciții care ameliorează simptomatologia în spondiloza cervicală

          martie 8, 2023

          Exerciții fizice care te ajută să arzi un număr mare de calorii

          martie 7, 2023
  • Psihologie
        • Sfaturi care te ajută să rămâi motivat (ă) și să urmezi un program de slăbire pe termen lung

          martie 21, 2023

          20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi

          ianuarie 10, 2023

          Jenna Ortega din serialul Wednesday, vegană până să ajungă în România? Ce a făcut-o să renunțe la acest stil de viață

          decembrie 14, 2022

          Dieta lui Elon Musk: așa a scăpat CEO-ul Tesla și SpaceX de peste 9 kilograme!

          septembrie 7, 2022
  • Terapii alternative
        • Băile reci te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea

          decembrie 14, 2022

          5 plante pentru sănătatea ficatului

          septembrie 9, 2022

          Ayurveda și scăderea în greutate

          iulie 1, 2022

          Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022
nutritie-sanatoasa

Din misterele aditivilor alimentari

Aditivii alimentari sunt parte a multora dintre produsele alimentare pe care noi le consumam in fiecare zi. Ei le ajuta sa nu se deterioreze foarte repede, dau culoare, gust, elasticitate sau leaga diferite componente ale alimentului. E-urile, aşa cum sunt denumiti standard aditivii, prin simpla lor prezenta într-un aliment, determina îngrijorarea consumatorului. Avem motive reale sa ne temem?

26.10.2011

tonica

4203

Timp estimat de citire:

3 minute, 34 secunde

 

Aditivii sunt o inventie foarte veche – metode precum conservarea alimentelor in saramura sau afumatul au fost folosite pentru pastrarea produselor inca de acum 2000 de ani. Aditivii au fost utilizati apoi pentru a da un aspect estetic alimentelor si un gust mai bun. In ultimii 40 de ani, dezvoltarea stiintei si a tehnologiei a adus cu sine folosirea aditivilor alimentari la scara larga si cu costuri de productie reduse. Sunt folositi pentru mentinerea calitatii nutritive a produselor alimentare (previn degradarea vitaminelor, aminoacizilor esentiali si a grasimilor nesaturate continute in produse). Sunt un adjuvant important pentru persoanele care au nevoie de produse specifice, de exemplu pentru diabetici. Ei mentin si imbunatatesc proprietatile produselor, precum: textura, consistenta, gustul, aroma si culoarea; ajuta in procesul de preparare sau la impachetarea, transportul si depozitarea acestora.

De unde provin aditivii?
Aditivii care pot fi adaugati in produsele alimentare deriva din patru surse principale:
 – din plante – agentii de coagulare extrasi din fructe si alge de mare; colorantii extrasi din seminte, fructe si legume; aditivi care fac fructele mai acide, asa cum este acidul tartric.
– din produse identice cu cele naturale – doar ca sunt dezvoltate fie chimic, fie prin fermentare. Un exemplu sunt antioxidantii, precum acidul ascorbic sau vitamina C, proveniti din fructe si tocoferolul sau vitamina E provenit din uleiurile vegetale; colorantii precum beta-carotenul sau vitamina A care se regasesc in fructe si legume, precum morcovi, visine, sfecla, ardei rosu, tomate, struguri negri, coacaze negre etc.
– substante modificate natural – precum emulsificatorii, care sunt derivati din uleiurile comestibile si din acizii organici; agentii de coagulare, precum amidonul modificat sau celuloza modificata; indulcitorii precum sorbitolul si maltitolul.
– produse dezvoltate de om – in anumite cazuri, se folosesc produse sintetice special dezvoltate de catre om pentru a fi folosite ca aditivi.

Pentru a putea fi utilizati in alimentele destinate consumului uman, principala caracteristica a aditivilor alimentari o reprezinta absenta potentialului daunator asupra sanatatii umane. Inainte de folosirea aditivilor in produse, acestia sunt riguros testati pentru a li se demonstra siguranta.

Forurile internationale vegheaza  
Aportul maxim de aditivi in alimentatia zilnica a unei persoane este stabilit de catre foruri specializate, acreditate international, printre care: Comitetul de Experti in Aditivi Alimentari (JECFA), Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO) si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).
Aceste foruri stabilesc si cerintele conform carora aditivii alimentari pot fi inclusi in compozitia produselor alimentare.

Punerea pe piata a unui aditiv alimentar nou in statele membre ale Uniunii Europene se face cu aprobarea Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentului (EFSA) si nu este un proces usor de urmat. Membrii EFSA sunt oameni de stiinta independenti care au o experienta indelungata in ceea ce priveste siguranta produselor. Directiva Cadru cu privire la Aditivii Alimentari (Directiva 89/107/EEC) stipuleaza foarte clar ca niciun aditiv nu va fi autorizat si introdus pe piata fara acordul EFSA care sa ateste siguranta aditivului respectiv.

In concluzie, aditivii alimentari se folosesc de mult timp, dar numarul si rolul lor au crescut foarte mult in epoca moderna odata cu dezvoltarea industriei alimentare. Prin urmare, pentru evitarea sau scaderea eventualelor riscuri asupra sanatatii umane sunt necesare cunoasterea lor cat mai amanuntita si respectarea cu strictete a normelor legale de utilizare.

Dozele maxime admise sunt, in general, de 100 de ori mai mici decat limita inferioara la care un aditiv poate reprezenta un risc pentru sanatate.

Dr. Daniela Nuta,
Institutul de Sanatate Publica Bucuresti

 

Acest articol face parte din „Programul pentru un stil de viata sanatos”, initiat de CNA si IAA, fiind realizat cu sprijinul Fundatiei Pentru o Alimentatie Sanatoasa (FPAS). Prin “Programul pentru un stil de viata sanatos”, romanilor le este atrasa atentia asupra mancarii consumate in exces si a sportului practicat in minus. De asemenea, le sunt oferite alternative sanatoase, la indemana tuturor, pentru un stil de viata echilibrat, cu putin din fiecare si multa miscare. Mai multe detalii pe:

 

www.putindinfiecare.ro

Etichete:

Articole recomandate din categoria Igiena alimentatiei

Reguli de igienă alimentară de la care să nu te abați
 Dacă gătești acasă sau dacă lucrezi în domeniul alimentației e imp..

19.11.2020

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Consumul de peste vara: avantaje si riscuri

20.07.2017

Dr. Ruxandra Plesea
nutritie sanatoasa
Ce alimente sa nu consumam vara

07.06.2017

Marius Vasilescu
nutritie sanatoasa
Obiceiuri nocive de gatit la care sa renunti chiar azi

29.11.2016

Dana Saporan
nutritie sanatoasa
Ce mancam in vacanta de vara la mare?

27.06.2016

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa
Principalele minerale si rolul lor in organism

31.08.2012

tonica
nutritie sanatoasa
Atentie la alimentatie in concediu

29.08.2012

Dr. Lacramioara Brinduse
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1031241
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 345237
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 348175
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 294496
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 160112

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Evenimente Noutati Vedete Sanatate Psihologie

Recomandări din alte categorii

Cele mai eficiente metode de slăbire și cum să le aplici corect
Exerciții cu picioarele pentru abdomen plat
Sfaturi care te ajută să rămâi motivat (ă) și să urmezi un program de slăbire pe termen lung
Cifre îngrijorătoare: 60% dintre români suferă din cauza surplusului de greutate
Omleta vegană sau omleta de post: cum se face
Adevarat / Fals despre beneficiile dietei fără gluten
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne