logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Persoanele care n-au avut COVID-19 dezvoltă post-rapel mai puțini anticorpi decât cele care au trecut prin infecție și au făcut doar prima doză de vaccin

          februarie 24, 2021

          Tensiunea arterială considerată normală, mai mică la femei decât la bărbați

          februarie 23, 2021

          Dieta în copilărie, hotărâtoare pentru sănătatea viitoare

          februarie 17, 2021

          O inimă sănătoasă iubeşte mai mult de Ziua Inimii la Catena!

          februarie 12, 2021
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Detoxifiere și dieta cu suc de morcovi

          martie 4, 2021

          Mănâncă ascultându-ți simțurile – chiar funcționează!

          martie 3, 2021
          Lista fructelor permise în dietă

          Lista fructelor permise în dietă

          martie 2, 2021
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Top surse naturale de vitamina C

          martie 4, 2021

          10 alimente care te satură rapid și care te ajută să slăbești

          martie 3, 2021
          Hranește-te corect! Pește toxic versus pește sănătos

          Hrănește-te corect! Pește toxic versus pește sănătos

          februarie 26, 2021
  • Povești de succes
        • Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020

          A scăpat de dependența de plăcinte și a dat jos peste 150 kg

          octombrie 29, 2019
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • 3 rețete de dietă cu țelină apio

          martie 2, 2021

          Zucchini cu ton

          martie 1, 2021
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Dieta pentru hemoroizi - cel mai bun tratament împotriva hemoroizilor

          Dieta pentru hemoroizi – cel mai bun tratament împotriva hemoroizilor

          martie 3, 2021

          Medic nutriționist: „Consumul excesiv de zahăr afectează sistemul cardiovascular, pancreasul, ficatul, creierul, rinichii, pielea, dinții”

          februarie 25, 2021

          Vitaminele din grupul B – din alimente sau din suplimente alimentare?

          februarie 22, 2021
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Vrei să mergi la sală? Îmbracă-te corespunzător!

          februarie 24, 2021

          Mișcare pe muzică – 8 dintre cele mai tari video-uri cu dans de pe YouTube

          februarie 22, 2021

          10 dintre cele mai frumoase și luxoase centre de fitness din lume

          februarie 11, 2021
  • Psihologie
        • Singurătatea și foamea, o relație oficializată

          februarie 22, 2021

          Atacurile de panică, tot mai frecvente în pandemie. Evitarea lor, cel mai mare obstacol în calea vindecării

          noiembrie 20, 2020

          Află dacă suferi de ortorexie, obsesia pentru mâncarea sănătoasă

          noiembrie 18, 2020

          S.O.S. stres și anxietate: 4 exerciții de respirație de mare ajutor

          octombrie 31, 2020
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Top vedete care au slabit spectaculos in 2020

          Top vedete care au slăbit spectaculos în 2020

          februarie 10, 2021

          Ce mai face Jeremy Meeks, infractorul devenit top model

          ianuarie 27, 2021

          La 78 de ani, legendarul Paul McCartney se menține în formă

          decembrie 5, 2020
  • Terapii alternative
        • Seva de mesteacăn și proprietățile sale terapeutice

          decembrie 29, 2020

          Sănătate maximă și slăbire eficientă: ceaiul verde

          decembrie 27, 2020

          Cele mai cunoscute beneficii ale consumului de ceai de ghimbir

          decembrie 8, 2020

          Cea mai bună rețetă de socată

          octombrie 29, 2020
nutritie-sanatoasa

Din misterele aditivilor alimentari

Aditivii alimentari sunt parte a multora dintre produsele alimentare pe care noi le consumam in fiecare zi. Ei le ajuta sa nu se deterioreze foarte repede, dau culoare, gust, elasticitate sau leaga diferite componente ale alimentului. E-urile, aşa cum sunt denumiti standard aditivii, prin simpla lor prezenta într-un aliment, determina îngrijorarea consumatorului. Avem motive reale sa ne temem?

26.10.2011

tonica

3711

Timp estimat de citire:

3 minute, 34 secunde

 

Aditivii sunt o inventie foarte veche – metode precum conservarea alimentelor in saramura sau afumatul au fost folosite pentru pastrarea produselor inca de acum 2000 de ani. Aditivii au fost utilizati apoi pentru a da un aspect estetic alimentelor si un gust mai bun. In ultimii 40 de ani, dezvoltarea stiintei si a tehnologiei a adus cu sine folosirea aditivilor alimentari la scara larga si cu costuri de productie reduse. Sunt folositi pentru mentinerea calitatii nutritive a produselor alimentare (previn degradarea vitaminelor, aminoacizilor esentiali si a grasimilor nesaturate continute in produse). Sunt un adjuvant important pentru persoanele care au nevoie de produse specifice, de exemplu pentru diabetici. Ei mentin si imbunatatesc proprietatile produselor, precum: textura, consistenta, gustul, aroma si culoarea; ajuta in procesul de preparare sau la impachetarea, transportul si depozitarea acestora.

De unde provin aditivii?
Aditivii care pot fi adaugati in produsele alimentare deriva din patru surse principale:
 – din plante – agentii de coagulare extrasi din fructe si alge de mare; colorantii extrasi din seminte, fructe si legume; aditivi care fac fructele mai acide, asa cum este acidul tartric.
– din produse identice cu cele naturale – doar ca sunt dezvoltate fie chimic, fie prin fermentare. Un exemplu sunt antioxidantii, precum acidul ascorbic sau vitamina C, proveniti din fructe si tocoferolul sau vitamina E provenit din uleiurile vegetale; colorantii precum beta-carotenul sau vitamina A care se regasesc in fructe si legume, precum morcovi, visine, sfecla, ardei rosu, tomate, struguri negri, coacaze negre etc.
– substante modificate natural – precum emulsificatorii, care sunt derivati din uleiurile comestibile si din acizii organici; agentii de coagulare, precum amidonul modificat sau celuloza modificata; indulcitorii precum sorbitolul si maltitolul.
– produse dezvoltate de om – in anumite cazuri, se folosesc produse sintetice special dezvoltate de catre om pentru a fi folosite ca aditivi.

Pentru a putea fi utilizati in alimentele destinate consumului uman, principala caracteristica a aditivilor alimentari o reprezinta absenta potentialului daunator asupra sanatatii umane. Inainte de folosirea aditivilor in produse, acestia sunt riguros testati pentru a li se demonstra siguranta.

Forurile internationale vegheaza  
Aportul maxim de aditivi in alimentatia zilnica a unei persoane este stabilit de catre foruri specializate, acreditate international, printre care: Comitetul de Experti in Aditivi Alimentari (JECFA), Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO) si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).
Aceste foruri stabilesc si cerintele conform carora aditivii alimentari pot fi inclusi in compozitia produselor alimentare.

Punerea pe piata a unui aditiv alimentar nou in statele membre ale Uniunii Europene se face cu aprobarea Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentului (EFSA) si nu este un proces usor de urmat. Membrii EFSA sunt oameni de stiinta independenti care au o experienta indelungata in ceea ce priveste siguranta produselor. Directiva Cadru cu privire la Aditivii Alimentari (Directiva 89/107/EEC) stipuleaza foarte clar ca niciun aditiv nu va fi autorizat si introdus pe piata fara acordul EFSA care sa ateste siguranta aditivului respectiv.

In concluzie, aditivii alimentari se folosesc de mult timp, dar numarul si rolul lor au crescut foarte mult in epoca moderna odata cu dezvoltarea industriei alimentare. Prin urmare, pentru evitarea sau scaderea eventualelor riscuri asupra sanatatii umane sunt necesare cunoasterea lor cat mai amanuntita si respectarea cu strictete a normelor legale de utilizare.

Dozele maxime admise sunt, in general, de 100 de ori mai mici decat limita inferioara la care un aditiv poate reprezenta un risc pentru sanatate.

Dr. Daniela Nuta,
Institutul de Sanatate Publica Bucuresti

 

Acest articol face parte din „Programul pentru un stil de viata sanatos”, initiat de CNA si IAA, fiind realizat cu sprijinul Fundatiei Pentru o Alimentatie Sanatoasa (FPAS). Prin “Programul pentru un stil de viata sanatos”, romanilor le este atrasa atentia asupra mancarii consumate in exces si a sportului practicat in minus. De asemenea, le sunt oferite alternative sanatoase, la indemana tuturor, pentru un stil de viata echilibrat, cu putin din fiecare si multa miscare. Mai multe detalii pe:

 

www.putindinfiecare.ro

Etichete:

Articole recomandate din categoria Igiena alimentatiei

Consumul de peste vara: avantaje si riscuri
Consumul de peste ar trebui sa fie mereu prezent in preocuparile noastre culinare. Este o su..

20.07.2017

Dr. Ruxandra Plesea
nutritie sanatoasa
Ce alimente sa nu consumam vara

07.06.2017

Marius Vasilescu
nutritie sanatoasa
Obiceiuri nocive de gatit la care sa renunti chiar azi

29.11.2016

Dana Saporan
nutritie sanatoasa
Ce mancam in vacanta de vara la mare?

27.06.2016

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa
Principalele minerale si rolul lor in organism

31.08.2012

tonica
nutritie sanatoasa
Atentie la alimentatie in concediu

29.08.2012

Dr. Lacramioara Brinduse
nutritie sanatoasa
Top 10 alimente cu cele mai multe pesticide

28.08.2012

Raluca Mateescu
nutritie sanatoasa



Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1017447
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 333321
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 338815
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 285483
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 143473



Cu noi poți să ai silueta visată!

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Retete Vedete Editorial Sanatate Noutati

Recomandări din alte categorii

Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
Retete de sanatate de la Naturalis
Vrei să mergi la sală? Îmbracă-te corespunzător!
Dieta pentru hemoroizi - cel mai bun tratament împotriva hemoroizilor
Singurătatea și foamea, o relație oficializată
Top vedete care au slăbit spectaculos în 2020
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
newsletter-icon

Cu noi poți să ai silueta visată!

Copyright © Tonica Group 2021
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne