Dieta cu orez
Acum ceva timp am auzit și eu de o astfel de dietă, care însă suna foarte ciudat. Ea consta din înghițirea unor boabe de orez crude, dimineața, pe stomacul gol. Intrigată, am încercat să înțeleg, ca nutriționist, despre ce e vorba în dieta cu orez și am reușit să îmi dau seama că ceea ce auzisem era doar o poveste și că, da, există realmente un plan alimentar sănătos bazat pe orez. Să vedem despre ce este vorba!
06.05.2022
2773


Timp estimat de citire:
4 minute, 16 secundeDieta cu orez a fost dezvoltată în prima jumătate a secolului XX de un medic, ca dietă cu puține grăsimi și sodiu și cu nivel ridicat de carbohidrați complecși. A recâștigat în popularitate în 2006, odată cu actualizarea ei de către o dieteticiană specializată în prevenirea obezității și a bolilor cronice. Aceasta spune că eficiența dietei se bazează pe limitarea aportului de sodiu (sare) în alimentație, ceea ce ajută la detoxifierea corpului și la eliminarea apei reținute în exces.
Dieta cu orez – 3 etape pentru a slăbi
Promovând un aport redus de grăsimi saturate și lactate integrale și unul crescut de fibre, prin intermediul aportului de produse de origine vegetală, are toate avantajele aduse de o dietă vegetariană. Atunci când se aplică pentru slăbit, dieta cu orez trebuie să aducă aproximativ 1200-1500 kcal pentru o persoană sedentara. Dieta are 3 etape, de-a lungul cărora înveți să îți controlezi dimensiunile porțiilor și să mănânci cam tot ce poftești, dar cu moderație.
Planul pentru o zi al acestei diete este următorul:
- 1,000 calorii
- 500 – 1,000 mg sodiu
- 22 g grăsimi
- 5.5 g grăsimi saturate
- 0-100 mg de colesterol
Este recomandată și ținerea unui jurnal alimentar, care să ajute la evaluarea corectă a aportului alimentar zilnic și urmarea unui program de meditație și relaxare. Planul ca atare permite consumul de fructe și legume proaspete, cereale integrale (desigur, orez alb sau brun), leguminoase gătite fără sare și alte surse de proteine cu puțină grăsime. În fiecare zi poți mânca legume și fructe, surse de amidon (orez, leguminoase) și lactate degresate sau ou. Dacă ai un regim vegan, poți substitui lactatele și oul cu produse din soia. În principiu, dieta este complet lipsită de gluten, dar unele produse procesate au o compoziție complexă, deci trebuie să te uiți pe etichetă. Alcoolul e complet interzis.
Dieta cu orez, dificil de urmat, dar efortul merită
În prima fază pornești de la 800 de kilocalorii pe zi și ai voie să crești treptat către 1200 kcal. Este o dietă destul de dificil de urmat, întrucât reducerea sodiului te va face să consideri mâncarea fadă și fără gust. De asemenea, aportul de proteine este destul de mic, iar cel de calciu și vitamina D, extrem de redus, deci va trebui să iei suplimente. Rezultatele cele mai bune le vor avea persoanele cu hipercolesterolemie, hipertensiune arterială, afecțiuni renale, care vor constata nu numai că slăbesc, dar și că simultan au o îmbunătățire a parametrilor biochimici.
Slăbești cu carbohidrați
Un mare avantaj al acestei diete este că pune în evidență faptul că glucidele (carbohidrații) nu sunt nici pe departe nocive, așa cum crede multă lume. Foarte multe diete actuale sunt “low carb”, promovând ideea că glucidele sunt sinonime cu răul. Și asta deși toate studiile au arătat că scăderea aportului de calorii din carbohidrați sub 55% din caloriile zilei este nu numai nejudicioasă, dar și nocivă.
Dieta cu orez nu este indicată pentru perioade îndelungate de timp pentru că nu conține toți nutrienții de care ai nevoie. Dar pentru un anumit interval, poate fi benefică și te poate ajuta să slăbești.
Exemplu de plan alimentar, pentru fiecare din cele 3 etape:
Faza 1 – 800 Kcal
- Mic dejun: o cană de fulgi de ovăz, cu portocale și semințe de chia, o cană de ceai verde neîndulcit.
- Prânz: O cană de orez (aprox. 200 g), legume trase la tigaie.
- Gustare: o cană de iaurt degresat cu fructe de pădure.
- Cină: Orez cu legume și ciuperci la grătar, o cană de ceai de plante
Faza 2 – 1000 Kcal
- Mic dejun: O felie de toast, o jumătate de avocado, 2 linguri de brânză slabă de vaci, o cană de ceai verde
- Prânz: O cană de orez, legume trase la tigaie, o jumătate de piept de pui la grătar
- Gustare: O cană de salată de fructe fără zahăr (mere, portocale, banane, pere)
- Cina: Sushi cu pește și legume, o cană de ceai de plante
Faza 3 – 1200 Kcal
- Mic dejun: O cană de quinoa cu legume, o cană de ceai verde
- Prânz: O cană de orez, legume la tigaie, o porție de pește la cuptor
- Gustare: O cană de iaurt simplu degresat cu o linguriță de nuci și fructe uscate
- Cină: Piept de pui și rizoto cu ciuperci, o cană de ceai de plante

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Metode de slăbit eficiente pentru persoanele cu metabolism lent
28.09.2023