Cum poți face lapte de ovăz acasă. Rețeta simplă și rapidă
Dintre toate variantele de lapte vegetal (de migdale, soia, nuci, caju, susan etc.), cel de ovăz se distinge prin două mari avantaje. Primul este acela că se prepară pe loc, pentru că se sare peste etapa de hidratare prealabilă a materiei prime, iar cel de-al doilea – că este accesibil, prin prisma costului. Și acestea nu sunt principalele motive pentru care ai face bine să incluzi laptele de ovăz în dieta ta. Beneficiile pe care consumul acestei băuturi le aduce organismului prevalează cu mult.
23.08.2023
Timp estimat de citire:
4 minute, 31 secundeLaptele de ovăz a devenit tot mai popular în ultima vreme. Este frecvent folosit pentru îndulcirea și aromatizarea cafelei, la prepararea smoothie-urilor, precum și în diverse rețete. Băutura se poziționează ca o alternativă excelentă la laptele obișnuit, de vacă, din mai multe puncte de vedere:
Nu conține lactoză
Laptele de ovăz este apreciat în special pentru faptul că nu conține lactoză, fiind de un real ajutor persoanelor care suferă de intoleranță la această dizaharidă. Este un bun înlocuitor al laptelui de origine animală și în cazul celor cu alergie la produsele din soia sau nuci, pentru care celelalte sortimente de lapte vegetal nu sunt recomandate.
Protejează sistemul cardiovascular
Dincolo de faptul că este bogat în potasiu, un mineral cu rol esențial în menținerea tensiunii arteriale în limite normale, laptele de ovăz nu conține grăsimi saturate și este un bun furnizor de fibre solubile, precum beta-glucanul, care ajută la reducerea nivelului de colesterol LDL (colesterolul „rău”). Drept urmare, laptele de ovăz trebuie să aibă un loc privilegiat în meniul celor care au probleme cu colesterolul și au predispoziție pentru hipertensiune și ateroscleroză, principalele cauze de complicații cardiovasculare.
Susține sănătatea tubului digestiv
Fibrele conținute de laptele de ovăz sunt deosebit de importante și pentru menținerea sănătății sistemului digestiv, având un rol inestimabil în reglarea tranzitului intestinal și combaterea constipației.
Este prietenos cu silueta
Laptele de ovăz un aliment valoros și în dieta celor care vizează scăderea în greutate, întrucât pe de o parte are puține calorii, iar pe de altă parte, datorită fibrelor din compoziție, contribuie la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce ajută la prevenirea fluctuațiilor glicemice și, pe cale de consecință, la un mai bun control al apetitului.
Are un impact redus asupra mediului
Poate că nu este aspectul care să te impresioneze cele mai mult, însă trebuie să știi că laptele de ovăz are o amprentă de carbon mai mică decât laptele de vacă. Cu alte cuvinte, pentru obținerea lui se consumă mult mai puține resurse naturale și se produc mai puține gaze cu efect de seră.
Mod de preparare
Laptele de ovăz se prepară foarte simplu. Atât de simplu că e păcat să nu te bucuri și tu de beneficiile acestei băuturi sănătoase. În plus, preparându-l acasă, ai controlul asupra tuturor ingredientelor și poți obține atât gustul, cât și consistența dorite. Îl poți face mai dens, mai cremos, mai dulce sau mai puțin dulce, mai aromat sau neutru.
Ingrediente necesare pentru 4 porții:
- 1 cană de fulgi de ovăz (cei fini sunt mai potriviți)
- 3-4 căni de apă (folosește mai puțină apă, pentru a obține un lapte mai gros și mai cremos!)
- 1 vârf de cuțit de sare de mare
- 1-2 curmale, fără sâmbure, înmuiate în puțină apă fierbinte
- ½ de linguriță de extract de vanilie (opțional)
Pași de urmat:
- Adaugă într-un blender de mare viteză ovăzul, apa, sarea și curmalele. Mixează totul timp de aproximativ un minut sau până când obții o masă omogenă. Nu exagera însă. O mixare excesivă poate conferi laptelui de ovăz textură vâscoasă.
- Gustă pentru a testa aroma și dulceața. Dacă nu este suficient de dulce, poți adăuga mai multe curmale. Alternativ, poți îndulci laptele de ovăz cu miere sau poți adăuga 1 lingură (15 ml) de sirop de arțar sau agave.
- Filtrează compoziția obținută, folosind o strecurătoare sau un tifon.
Laptele de ovăz făcut în casă se poate păstra la frigider timp de până la 5 zile, într-un borcan cu capac. Dacă nu este băut imediat ce este preparat, laptele de ovăz trebuie agitat bine înainte de consum, deoarece, spre deosebire de versiunile din comerț, cel de casă nu conține emulgatori și stabilizatori și sedimentează cu ușurință.
În ceea ce privește recomandările de consum, opțiunile nu diferă mult față de celelalte tipuri de lapte. Așadar, poți bea laptele de ovăz ca atare, îl poți adăuga în ceai sau cafea sau îl poți folosi în smoothie-uri sau budinci. Laptele de ovăz poate asigura un mic dejun rapid când este consumat cu un bol de granola. De asemenea, el poate fi adăugat în rețetele de brioșe, dar și la prepararea sosurilor.
Alimente bogate în colagen. Surse naturale de colagen
20.09.2024