Scăderea în greutate. Cum ne stabilim obiective realiste?
Atunci când vine vorba despre scăderea în greutate, există mai multe aspecte față de care oamenii își stabilesc obiective. În primul rând, își stabilesc obiective în ceea ce privește viteza cu care vor da jos kilogramele. În al doilea rând, aceștia își propun un anumit tipar, conform căruia se așteaptă să slăbească un anumit număr de kilograme. Și această valoare este, în mod obligatoriu, invariabilă. Nu în ultimul rând, se gândesc la numărul total de kilograme pe care îl au de dat jos.
05.05.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 44 secundeCând vine vorba de viteza de slăbit și numărul de kilograme de dat jos, nu-i exclus să fie stabilite obiective nerealiste. Odată identificate, acestea ar trebui înlăturate în totalitate pentru a putea avea succes pe termen lung.
Mai puțin cu 1 kilogram pe săptămână. Rezonabil?
În ceea ce privește viteza cu care se dau jos kilogramele, multe persoane încep să slăbească pentru a se pregăti pentru o anumită perioada a anului. Spre exemplu, oamenii își doresc să slăbească la sfârșitul iernii sau primăvara, pentru a fi pregătiți pentru sezonul de vară. Alte persoane își doresc să arate bine pentru nunta lor, pentru o reuniune de clasă sau pentru orice alt eveniment de acest gen. Însă, dacă efectuezi calculele pentru a vedea cât ar trebui să slăbești într-o săptămână pentru a-ți atinge obiectivul în perioada scurtă pe care ți-o pui la dispoziție, îți poți da seama că această sarcină este extrem de dificilă, dacă nu chiar imposibilă.
Ceea ce ar trebui să faci este să-ți scoți din minte ideea unei pierderi rapide a surplusului de greutate. În loc să te gândești la acest aspect, mai ales la începutul programului de slăbit, ar fi mai bine să te concentrezi pe faptul că trebuie să dai jos o jumătate până la un kilogram pe săptămână.
În majoritatea lor, persoanele care își dezvoltă obiceiuri sănătoase legate de alimentație și de programul lor de activitate fizică pot da jos această cantitate – care poate părea infimă, la început – și se pot simți bine de-a lungul procesului. Cu o singură condiție: trebuie să accepte acest obiectiv că fiind unul rezonabil.
Festina lente!
Nu te mai gândi că trebuie să ai o scădere în greutate rapidă. Concentrează-te mai bine pe scădere lentă, dar constantă. Amintește-ți că a durat ceva timp până ai acumulat aceste kilograme și, de aceea, vă dura ceva timp până când le vei da jos. Uită de acele diete care-ți promit o scădere spectaculoasa în greutate într-un timp scurt. Acestea nu-ți pot oferi acea siguranță și satisfacție pe termen lung pe care o cauți.
Montagne russe-ul scăderii în greutate
În ceea ce privește tiparul scăderii în greutate, oamenii care încep să slăbească și care au succes la început, nu anticipează variațiile ce pot avea loc pe parcursul procesului. Se așteaptă ca totul să decurgă perfect și să nu se confrunte cu nicio problemă. Când acest lucru se întâmplă însă și constată că nu slăbesc atât de repede precum și-ar dori sau chiar că se mai îngrașă puțin într-o săptămână anume, se simt deprimați. În astfel de momente, aceștia sunt atât de afectați de ce li se întâmplă încât mâncarea devine un bun aliat, o sursă de alinare.
Trebuie să înțelegi chiar de la început că scăderea în greutate nu urmează o linie dreaptă. Corpul nu colaborează întotdeauna, nici măcar atunci când te comporți într-un mod exemplar. Nu suntem perfecți! Uneori mâncăm ceva ce nu ar trebui. Alteori, nu reușim să urmăm 100% programul de activitate fizică pe care ni l-am propus.
Graficul scăderii în greutate va fi asemănător unui montagne russe. Ceea ce contează este ca ultima parte a traseului să te duca jos. Prin urmare, nu te ancora prea tare de variațiile zilnice și nici măcar de cele săptămânale.
Îți urăm spor la slăbit cu plăcere!
Dr. Cristian Panaite
Medic nutriționist
Clinica de Nutriție KiloStop
www.kilostop.ro
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Ce fructe sunt permise în dieta Keto?
13.09.2024