Condimentează-ți viața: povestea piperului
Ce gust ar avea sarmalele fără piper și frunze de dafin, chifteluțele fără usturoi, sosurile fără oregano, cârnații fără boia de ardei sau murăturile fără semințe de muștar? Ar fi fără gust, fade! Ne condimentăm mâncarea pentru că „nu mâncăm doar ca să trăim”, ci pentru că ne dorim varietate, mereu alte feluri gastronomice delicioase și hrănitoare, ne dorim „frumosul” în farfurie.
23.09.2022
Timp estimat de citire:
4 minute, 10 secundeOamenii au început să folosească condimentele odata ce au învățat să gătească; primele mărturii despre utilizarea lor datează de acum 9000 de ani. Indigenii din Mexic foloseau chili pentru a-și condimenta mâncarea încă din anul 7000 î.Hr. În Antichitate, condimentele nu erau folosite exclusiv pentru îmbunătățirea gustului – se credea că adăugarea unui condiment în mâncare proteja de boli.
Medicina „ierburilor” era foarte populară atât în Grecia, cât și în Roma Antică, faimosul Hipocrate descriind în cartea sa peste 200 de ierburi medicinale. De unde proveneau condimentele? Erau aduse cu caravanele din India și China pe Drumul Mătăsii, ruta comercială care a legat Europa de Asia sute de ani.
Mai târziu, în Evul Mediu, condimentele au devenit printre cele mai exclusiviste mărfuri în Europa – piperul negru valora cât greutatea lui în aur, o jumătate de kilogram de șofran costa cât un cal, iar pe o jumătate de kilogram de ghimbir puteai cumpăra o oaie. Odată cu stăpânirea Lumii Noi (sec. XVI), condimentele au devenit obiectul de dispută al puterilor coloniale – Spania, Portugalia, Franța, Olanda, monopol care s-a încheiat abia după cel de-Al Doilea Razboi Mondial, când, din 1945, condimentele au început să fie frumos ambalate și să se regăsească în cămările gospodinelor din lumea întreagă.
Foaie verde de piper
Să începem așadar cu cel mai cunoscut dintre ierburile aromate – piperul, care, alături de sare, este cel mai popular condiment. Planta de piper este agățătoare, cu frunzele veșnic verzi și ajunge la maturitate abia la 8 ani. Piperul este originar din India, țara fiind și principala producătoare. În mod tradițional, boabele de piper sunt folosite pentru asezonarea mâncărurilor grele, dar fac parte și din amestecuri de condimente, precum curry.
Pentru o bucătărie picantă
Sunt nu mai puțin de cinci tipuri de piper.
- Piperul verde se recoltează înainte de coacere și se murează în sare. Este foarte aromat și sunt multe modalități de a-l folosi. Asezonează cu piper verde legumele murate, vanatul, mielul, friptura de porc sau pastele. Căpșunile cu piper verde pot fi o experiență culinară deosebită.
- Piperul negru este iute. Folosește-l pentru grătar, supe, tocănițe etc.
- Piperul alb este fin și puțin iute. Adaugă-l la salate, la sosurile ușoare și la peștele la cuptor.
- Piperul roșu este cultivat în Brazilia și boabele sale nu sunt iuți, ci puțin picante și dulci. Piperul lung este la fel de iute cum este cel negru, dar și puțin dulce-acrișor. Se folosește proaspăt măcinat.
Proprietăți terapeutice
- Uleiurile volatile din compoziția chimică au un rol important în stimularea digestiei și a sistemului imunitar, stoparea stărilor de greață și vomă, detoxifierea ficatului. De asemenea, piperul acționează asupra aparatului cardiovascular și grăbește arderile de grăsimi.
- Condimentul are un efect antiinfecțios foarte puternic asupra căilor respiratorii și este un bun anestezic al terminațiilor nervoase de la nivelul gâtului. Din două vârfuri de cuțit de piper adăugate în patru lingurițe de miere și puțina zeamă de lămâie obții un tratament foarte bun pentru tusea uscată și cea iritativă.
- Piperul este un bun remediu și pentru gripa în fază incipientă. Prepară o infuzie din două vârfuri de cuțit de piper negru, două vârfuri de cuțit de scorțișoară și un vârf de cuțit de cuișoare. Lasă la infuzat aproximativ zece minute, apoi filtrează și bea ceaiul fierbinte.
- Condimentul are și câteva contraindicații. “El crește tensiunea, agravează gastrita hiperacidă și este contraindicat în boli precum hipertensiune arterială, dureri laringo-faringiene și afectiuni oftalmologice. Datorită proprietăților excitante pe care le are, piperul trebuie consumat cu prudență în cazul în care persoana în cauză prezintă stări de agitație sau tulburări ale sistemului nervos”, spune dr. Ioan Dedu, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice.
medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice
Top 10 beneficii ale consumului de mentă
24.07.2024