Ceai de păpădie – proprietăți, beneficii, sfaturi pentru consum
Considerată de mulți o simplă buruiană fără vreo utilitate, păpădia este de fapt o plantă medicinală plină de calități. Cea mai des utilizată metodă de a profita de aceste calități este ceaiul de păpădie – o băutură ușor de preparat și la îndemâna oricui, dacă ținem cont că această plantă crește efectiv „pe toate drumurile”. Poți găsi sute de păpădii în grădină, pe câmp sau crescute pe lângă garduri și nu te costă nimic să le culegi și să le pui la uscat pentru a obține astfel ingredientul principal pentru un ceai de păpădie.
29.08.2023
Timp estimat de citire:
7 minute, 9 secundeDatorită conținutului său bogat în nutrienți și compuși bioactivi, acest ceai a atras atenția celor aflați în căutarea unor alternative naturale pentru îmbunătățirea sănătății. În continuare, vom explora proprietățile și beneficiile ceaiului de păpădie, oferindu-ți în același timp sfaturi referitoare la prepararea și consumul acestei băuturi.
Ce proprietăți are ceaiul de păpădie
Ceaiul de păpădie poate fi preparat atât din frunzele sau florile uscate ale plantei, cât și din rădăcină. Indiferent de varianta pentru care, optezi vei obține o băutură cu un conținut bogat de vitamina A, vitamina C, vitamina E și vitamina K, cărora li se adaugă și cantități mai mici de minerale precum magneziu, fier, potasiu și calciu.
În general, dacă dorești să bei ceai de păpădie pentru efectele sale diuretice, e recomandat să îl prepari din frunze sau/și flori, în timp ce ceaiul din rădăcini este recomandat pentru detoxifiere și ameliorarea afecțiunilor hepatice.
Gustul ceaiului de păpădie este ușor amărui, această caracteristică fiind mai pronunțată în cazul celui preparat din rădăcini. Gustul amar se datorează taraxacinei, care este o substanță prezentă în frunzele și rădăcina plantei, având proprietăți antiinflamatorii și imunostimulatoare. De asemenea, ceaiul de păpădie conține și alte substanțe organice care sunt și ele responsabile pentru gustul amărui al băuturii, dar totodată pot stimula digestia și funcția hepatică.
Aroma specifică ceaiului de păpădie se datorează uleiurilor volatile, iar culoarea este dată de flavonoide, care sunt substanțe chimice prezente în plante și alimentele de origine vegetală, cunoscute ca având efect antioxidant.
În componența ceaiului de păpădie se mai găsește inulină – o fibră solubilă cu potențial probiotic, care întărește flora bacteriană din intestinul subțire, contribuind astfel la îmbunătățirea digestiei.
Nu în ultimul rând un alt compus important din ceaiul de păpădie este acidul cicoric, având un puternic efect antioxidant și antiinflamator.
Beneficiile consumului de ceai de păpădie
Datorită compușilor naturali pe care tocmai i-am enumerat mai sus, ceaiul de păpădie aduce o serie de beneficii pentru sănătate, ameliorând anumite simptome și prevenind totodată apariția sau agravarea unor boli. În continuare, poți afla care sunt aceste beneficii.
Susține sănătatea ficatului
Așa cum spuneam, dacă dorești să te bucuri de aceste beneficii, este de preferat să consumi ceai de păpădie preparat din rădăcina plantei, pentru că aceasta conține o cantitate mai mare de taraxacină. Această substanță are darul de a stimula producția de bilă, favorizând astfel eliminarea toxinelor din organism și totodată curățarea ficatului.
De asemenea, inulina și vitaminele conținute de ceaiul de păpădie pot stimula regenerarea celulelor hepatice.
Efect detoxifiant
În strânsă legătură cu primul beneficiu enumerat, trebuie trecut în listă și efectul detoxifiant pe care ceaiul de păpădie îl are supra întregului organism. Am explicat deja că stimularea funcției biliare contribuie la eliminarea toxinelor la nivelul ficatului, însă în același timp, ceaiul de păpădie are și efect diuretic. Aceasta înseamnă că stimulează și funcția renală, crescând volumul de urină eliminat, implicit cantitatea de toxine și de alte substanțe în exces.
Sprijin în curele de slăbire
Ceaiul de păpădie te poate ajuta să scapi și de kilogramele în plus, datorită conținutului de fibre, efectului diuretic și a capacității sale de îmbunătățire a digestiei și accelerare a procesului de ardere a grăsimilor. Astfel, fibrele pe care le conține mențin pentru o perioadă mai lungă senzația de sațietate, îmbunătățind totodată procesul de digestie. De asemenea, efectul diuretic te ajută să elimini mai ușor excesul de apă din organism, în timp ce îmbunătățirea procesului de detoxifiere stimulează metabolismul și accelerează ritmul de ardere a caloriilor și grăsimii.
Însă pentru a profita din plin de acest beneficiu al ceaiului de păpădie este nevoie să faci mai multă mișcare, astfel încât organismul să aibă nevoie de mai multă energie, care se obține prin arderea caloriilor și apoi a rezervelor de grăsime.
Reducerea riscului de probleme digestive
Am amintit mai devreme de inulină, precizând că este o fibră solubilă, cu potențial probiotic. Aceasta înseamnă că hrănește bacteriile probiotice care alcătuiesc floră intestinală și au un rol crucial în descompunerea alimentelor și absorbției substanțelor nutritive din tractul digestiv. Dezechilibrele apărute în flora intestinală determină tulburări digestive precum balonarea, constipația sau diareea. Datorită inulinei, ceaiul de păpădie previne apariția acestor dezechilibre și totodată apariția tulburărilor digestive. De asemenea, tulburările de natură digestivă sunt prevenite și prin stimularea secreției de bilă, care asigură o mai bună digestie.
Întărirea sistemului osos
Ceaiul de păpădie conține calciu și vitamina K – doi nutrienți importanți pentru sănătatea sistemului osos. Mai, exact o cană de ceai de păpădie poate conferi organismului 10% din cantitatea zilnică recomandată de calciu și nu mai puțin de 500% din cantitatea necesară de vitamina K.
Calciul este principalul mineral din componența oaselor și este vital pentru menținerea densității osoase, în timp ce vitamina K este necesară pentru fixarea acestuia în oase.
Cum se prepară și se consumă ceaiul de păpădie
Așa cum am precizat mai devreme, ceaiul de păpădie se poate prepara fie din frunzele și florile plantei, fie din rădăcină, însă mai întâi de toate este necesar ca părțile respective să fie puse la uscat într-un loc ferit de umezeală, care să nu fie expus direct acțiunii razelor solare.
După ce s-au uscat, frunzele și florile se toacă mărunt, la fel și rădăcinile, care vor fi ceva mai dure. Pentru o cană de 250 de mililitri de ceai de păpădie sunt necesare 1-2 lingurile de flori și frunze, respectiv o linguriță de rădăcină, care concentrează mai multe substanțe și conferă o aromă și un gust mai puternice.
Apa se pune la fiert separat și se lasă pe foc până dă în clocot, după care se mai lasă să se răcească 3-5 minute, până ajunge la temperatura de 70-85 de grade Celsius.
Dacă vei folosi apă prea fierbinte, aceasta va distruge anumiți compuși din plantă, afectând aroma și gustul ceaiului de păpădie, precum și calitățile curative ale acestuia. Apa se toarnă în cană sau într-un infuzor peste părțile uscate ale plantei, apoi vasul se acoperă și se lasă păpădia să se infuzeze 5-10 minute.
După aceea, ceaiul de păpădie se strecoară pentru a separa părțile uscate, după care se bea cald, adăugând, după preferințe și miere sau alt îndulcitor, precum și puțină lămâie.
Se recomandă consumul a 1-3 căni de ceai pe zi, iar depășirea acestui prag poate determina urinări frecvente, datorate efectului diuretic al băuturii. Acest efect diuretic este mai puternic în cazul ceaiului preparat din frunze și flori uscate, care este totodată mai puțin amar și mai plăcut la gust.
Dacă dorești să bei ceai de păpădie pentru efectul său detoxifiant, îți recomandăm ceaiul din rădăcină, care, deși este mai amar, este mai eficient datorită conținutului mai mare de taraxacină.
8 ceaiuri pe care să le bei înainte de somn
14.08.2024