Ce mancam in vacanta de vara la mare?
Cu totii asteptam vacanta de vara pentru bine meritata relaxare. Chiar si asa, exista situatii care pot sa strice concediul. Printre acestea se numara toxiinfectiile alimentare care nu de putine ori pot cauza complicatii severe.
27.06.2016
Timp estimat de citire:
2 minute, 47 secundeCu alte cuvinte, dupa ce v-ati organizat din punct de vedere al modalitatii de calatorie pana la destinatia aleasa si dupa ce ati ales si cazarea, va recomandam sa acordati atentie si conduitei alimentare in aceasta perioada. Acest lucru este cu atat mai important pentru cei care au copii, deoarece acestia sunt si mai expusi la aparitia problemelor gastrointestinale.
Planul de vacanta – ce si unde mancam?
Drumul pana la destinatie este bifat, cazarea este platita, insa ce ne facem cu alimentatia in vacanta petrecuta la mare? De regula, mai toate hotelurile au acum fie pensiune completa, fie all inclusive. Recomandarea noastra este de a nu face din vacanta la mare un concediu axat pe mancat cat mai mult, deoarece acest lucru va afecta in mod serios silueta si intreg organismul. Nu putini sunt cei care se intorc dupa astfel de vacante cu cateva kilograme in plus pe care cu greu reusesc sa le mai dea jos. De asemenea, organizarea all inclusive ii face pe cei mai multi sa petreaca mai toata vacanta in proximitatea hotelului, ceea ce din punctul nostru de vedere este o greseala. Cu alte cuvinte, incercati sa nu faceti din mancat o prioritate a concediului petrecut la mare.
Toxiinfectia alimentara – cosmarul vacantei de vara
In timpul sezonului cald, alimentele se pot degrada mult mai repede din cauza caldurii. Astfel, cei mai expusi la aceasta problema sunt cei mici, insa si adultii pot sa sufere de pe urma alimentelor stricate. De cele mai multe ori, in concediu se consuma alimente al caror termen de garantie nu se cunoaste si despre care nu se stie cum au fost tinute inainte de a fi preparate. Multe restaurante, pentru a da un aspect cat mai comestibil alimentelor, folosesc sosuri si condimente ce pot ascunde mirosul si gustul specific alimentului alterat. Virusurile si bacteriile pot contamina alimentele, cele mai frecvent incriminate alimente fiind ouale, carnea, laptele si fructele de mare. In cazul in care vreti sa evitati astfel de situatii neplacute va recomandam:
- Sa va spalati pe maini cu apa si sapun inainte de masa
- Pastrati in conditii adecvate alimentele pe care le consumati si uitati-va de fiecare data la termenul de garatie anterior consumului
- Nu lasati alimentele usor perisabile la caldura
- La cel mai mic semn (gust, miros) de alterare aruncati alimentul
- In cazul in care apar simptomele unei toxiinfectii, adresati-va de urgenta medicului
Vara la mare se numara vitaminele
Vacanta este un moment pentru a va relaxa si pentru a lasa grijile departe. In tot acest proces de curatare trebuie sa aveti grija si la alimentatie. Recomandarile noastre sunt de a consuma cat mai multe legume si fructe proaspete. Acestea au un continut ridicat in vitamine si minerale. Vacanta de vara la mare inseamna soare, iar razele ultraviolete in exces au un efect negativ ce poate fi contracarat de antioxidantii din legume si fructe. Incercati sa evitati produsele pe baza de carne, cu atat mai mult cu cat acestea pot fi cele mai indigeste. Daca doriti sa consumati fructe de mare, mergeti in locuri recomandate, deoarece acestea se pot strica foarte repede, rezultatul final fiind temuta toxiinfectie alimentara.
Dr. Alin Popescu
Erorile din alimentație
07.01.2024