Acum se stie sigur. Excesului ponderal duce la deces prematur
Cu obezitatea chiar nu-i de glumit. Daca pana la ora actuala se cunostea faptul ca aceasta favorizeaza o serie de afectiuni cronice, un amplu studiu recent realizat in Marea Britanie vine sa clarifice riscurile la care ne expune, oferind cifre concrete.
30.10.2018
Timp estimat de citire:
2 minute, 1 secundaNu este o noutate ca obezitatea severa creste riscul relativ (dupa studiile de cohorta) de deces. Cu toate acestea, pana in prezent niciun studiu nu a utilizat o abordare genetica pentru a explora aceasta legatura si a aduce devezi incontestabile in aceasta privinta. Studiile anterioare au produs rezultate contradictorii, unele dintre ele sugerand un efect protector in diferite segmente ale spectrului de indice de masa corporala (IMC).
In incercarea de a face lumina in acest domeniu, o echipa de cercetatori de la Universitatea din Bristol a aplicat metoda numita randomizare mendeliana, o tehnica care utilizeaza variatia genetica in ADN-ul unei persoane, pentru a ajuta la intelegerea relatiilor cauzale dintre factorii de risc si problemele de sanatate, in cazul de fata fiind vorba despre riscul de deces prematur. Aceasta metoda poate oferi o estimare mai precisa a efectului IMC-ului asupra mortalitatii, prin eliminarea factorilor de confuzie, asa cum ar fi fumatul, veniturile si activitatea fizica, si inversarea cauzalitatii (atunci cand oamenii scad in greutate din cauza vreunei boli) – aspecte care fi putut determina situatiile conflictuale din studiile observationale precedente.
Fiecare kilogram in plus conteaza
Dupa ce au analizat informatiile biologice de la 500.000 de adulti inclusi in baza de date Biobank, cercetatorii au descoperit ca IMC-ul cescut – indicatorul statistic al masei corporale raportata la inaltimea persoanei – influenteaza modelul mortalitatii generale. Mai exact, studiul a aratat ca fiecare crestere cu 5 kg/m2 a IMC-ului a asociat o crestere cu 16% a riscului de deces prematur si o crestere cu 61% a riscului de boli cardiovasculare.
„Constatarile subliniaza necesitatea unui efort global de a reduce nivelurile de obezitate in crestere in societate si sugereaza ca, in majoritatea cazurilor, orice reducere a indicelui de masa corporala, astfel incat acesta sa fie cat mai aproape de un nivel normal, sanatos, este foarte probabil sa fie benefica”, a declarat dr. Kaitlin Wade, expert in epidemiologia genetica la Universitatea din Bristol si autor principal al studiului.
Foarte important de mentionat este ca IMC-ul considerat optim pentru supraviezuire a avut o valoare mai mica in cazul acestei cercetari care a utilizat randomizarea mendeliana, fiind mai degraba in intervalul greutatii normale decat in zona excesului ponderal, indicata de unele studii observationale.
Sursa: www.sciencedaily.com
Natalia Talmacec
Din peste 10.000 de români, 22% prezintă risc mare și foarte mare de a avea diabet zaharat
01.07.2024