Vârstă biologică: 12 alimente esențiale pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă
Vârstă biologică este considerată în prezent principalul indicator al gradului de îmbătrânire a corpului, în detrimentul vârstei cronologice, parametru relativ și limitat, bazat pe data nașterii unei persoane. Din punct de vedere medical, cunoașterea vârstei cronologice nu furnizează informații importante despre starea sănătății unui individ. Uneori persoane de aceeași vârstă au aspect și stare de sănătate complet diferite, chiar incomparabile.
17.01.2024
Timp estimat de citire:
2 minute, 52 secundeExistă mai mulți indicatori folosiți în aprecierea vârstei biologice, și anume:
- greutatea și compoziția corpului (masa musculară, densitatea osoasă, proporția de apă, masa grasă);
- analize de sânge ce măsoară parametri hormonali sau biochimici (uree, creatinină, colesterol, trigliceride, glicemie, TSH, melatonina, FSH, LH, prolactină, rata metabolismului bazal);
- teste funcționale (teste de memorie, probe respiratorii).
Nutriția, factor anti-aging
În determinarea și influențarea vârstei biologice un rol important îl are nutriția și se cunosc azi câteva alimente cu certe calități anti-aging, al căror consum regulat sporește capitalul de sănătate al organismului.
- Fructele de pădure: potențează memoria, conțin cantități crescute de antioxidanți ce blochează efectul radicalilor liberi, molecule implicate în deteriorarea celulelor și în inflamația cronică; au un conținut crescut în vitamina C (afinele, de exemplu, au rol în protecția anticancer și antidiabet).
- Ciocolata neagră protejează pielea împotriva efectelor dăunătoare ale expunerii la razele ultraviolete, stimulează circulația din piele și e bogată în antioxidanți.
- Broccoli este un cocteil de vitamine și minerale. Conține vitaminele B1, B2, B3, B6, A, C, fier, magneziu, potasiu, zinc, fibre, calciu, crom, fiind indicat în diabet și obezitate.
- Roșiile, bogate în licopen, vitamina C și potasiu, intervin în prevenirea cancerului și a degenerescenței maculare.
- Fasolea conține proteine și fibre, este săracă în grăsimi, este bogată în antioxidanți, vitamine din grupul B, fier și potasiu.
- Peștele (somon, hering, ton, sardine), datorită conținutului de omega 3 intervine în protecția cordului, scade tensiunea, reduce inflamația și tulburările de ritm cardiac, se recomandă a fi consumat de minimum două ori pe săptămână.
- Spanacul conține antioxidanți, vitaminele A, C, E, K; este recunoscut pentru creșterea imunității, în prevenirea bolilor cardiovasculare și în scăderea tensiunii arteriale.
- Nucile sunt o sursă de proteine și grăsimi nesaturate, conțin Omega 3, potasiu, vitamina E și calciu.
- Vinul roșu, consumat în cantitate mică (un pahar pe zi), este recunoscut a fi un bun protector al inimii, atât prin conținutul de alcool (vasodilatator), cât și prin resveratrol, constituent ce fluidizează sângele, scade inflamația și chiar riscul de cancer.
- Cerealele integrale conțin fibre, vitamine, minerale și intervin în controlul greutății,
al colesterolului sangvin, diabetului și bolilor cardiovasculare. - Usturoiul aduce beneficii aparatului cardiovascular, stimulează sistemul imunitar, are efect antiviral și antibacterian.
- Avocado este o sursă foarte bună de potasiu și vitaminele C și E
Încercați să consumați fiecare din aceste alimente măcar de 1-2 ori pe săptămână. Veți deveni mai tineri și mai sănătoși!
Alimente bogate în colagen. Surse naturale de colagen
20.09.2024