11.05.2020
Timp estimat de citire:
3 minute, 33 secundeS-a demonstrat în repetate rânduri că Vitamina D, zisă și vitamina soarelui, este esențială pentru menținerea sănătății. Sunt dovezi consistente care arată că aceasta joacă un rol-cheie în combaterea tulburărilor depresive, dar și în bună funcționare a sistemului imunitar. Oamenii de știință au descoperit de curând că are implicații importante și în lupta împotriva COVID-19.
Un studiu recent publicat de o echipă de cercetători indonezieni a pus pe jar comunitatea medicală. Cercetarea a scos la iveală o legătură semnificativă între decesele cauzate de COVID-19 și deficitul de vitamina D, în cazul unui eșantion de 780 de cazuri confirmate de infecție cu SARS-CoV-2.
„Ne-am concentrat atenția pe identificarea tiparelor de mortalitate în rândul pacienților cu COVID-19 și posibila asociere între nivelurile serice de 25 (OH) D [vitamina D]”, a pecizat dr. Prabowo Raharusuna de la Clinica RSUD Kabupaten Sukamara, coordonatorul studiului.
Principalele concluzii
După evaluarea datelor, s-a observat că majoritatea pacienților cu COVID-19 care aveau deficit de vitamina D au decedat. Cel mai mare risc de deces s-a înregistrat în cazul persoanelor în vârstă și la bărbați, cu afecțiuni preexistente și niveluri de vitamina D în sânge mult sub cele optime.
Mai precis, din cele 780 de cazuri studiate, aproximativ jumătate (49,7%) au prezentat un status normal pentru vitamina D, adică valori de peste 30 ng/ml. Peste un sfert (27%) au avut niveluri insuficiente de vitamina D și majoritatea lor (88%) a murit. Puțin sub un sfert (23%) au avut carență de vitamina D și aproape toți (99%) au murit.
Risc de deces mai mare
Oamenii de știință au stabilit că riscul de deces a crescut cu 13% în cazul celor cu un nivel insuficient de vitamina D și cu 19% – în cazul celor cu carență. Mai mult, chiar și după ce au luat în calcul ceilalți factori care influențează ratele de mortalitate COVID-19, așa ca vârsta, sexul și comorbiditățile, pacienții cu deficit de vitamina D au avut un risc suplimentar de 10 ori mai mare de a muri din cauza noului coronavirus.
Această cercetare se adaugă unui corp în creștere de literatură științifică care leagă vitamina D de modul în care poate evolua starea pacienților cu COVID-19. Un alt studiu preliminar semnat de dr. Mark Alipio de la Davao Doctors College din Filipine a arătat că nivelurile normale de vitamina D au fost mai probabil să fie observate la pacienții cu o simptomatologie ușoară de COVID-19. Concret, el a estimat că nivelurile normale de vitamina D cresc șansele de a avea o evoluție clinică favorabilă de aproximativ 19,6 ori.
Oamenii de știință arată clar că rezultatele lor fac parte dintr-un efort de cercetare continuu și că datele pot fi supuse unor modificări. Cu toate acestea, relația dintre vitamina D și COVID-19 continuă să fie de interes pentru comunitatea științifică ca o posibilă modalitate de a trata eficient boala.
Cauzele deficitului de vitamina D
După unele estimări, peste un miliard de oameni din întreaga lume au lipsă de vitamina D.
Valori de referinţă pentru Vitamina D
Carenţa: ≤ 20 ng/mL
Nivel insuficient: 21-29 ng/mL
Nivel optim: 30-55.5 ng/mL
Carenta de vitamina D poate apărea din mai multe motive. Printre acestea regăsim:
- Dieta dezechilibrată, care exclude alimentele bogate în vitamina D și anume somonul, tonul, laptele fortificat, iaurtul fortificat, sardinele, ficatul, gălbenușul de ou.
- Expunerea insuficientă la lumina soarelui. Vitamina D este produsă în momentul în care pielea este expusă la radiațiile B (UV-B) emise de soare.
- Problemele cu rinichii sau ficatul pot determina un nivel inadecvat de vitamina D în organism, deoarece provoacă scăderea cantității de enzime necesare pentru transformare acestei vitamine într-o formă ce poate fi utilizată de organism.
- Unele afecțiuni digestive. Fibroza chistică, boala celiacă și boala Crohn afectează capacitatea intestinelor de a absorbi vitamina D din alimentele și suplimentele consumate.
- Celulele grase captează vitamina D, împiedicând eliberarea ei în circulația sangvină. De aceea, persoanele cu un indice de masă corporală (IMC) de 30 sau mai mult prezintă adesea niveluri scăzute ale vitaminei D în sânge.
- Administrarea anumitor medicamente (laxative, steroizi, hipocolesterolemiante, antiepileptice etc.)
Cu ce simptome te poți confrunta în caz de alergie alimentară?
11.09.2024