Malabsorbtia – cauze, consecinte, remedii

Dr. Alin Popescu, medic primar medicina sportiva

Timp estimat de citire2 minute, 8 secunde

Nutrientii din alimentatie sunt in mod normal absorbiti la nivelul intestinului subtire. In cazul in care aceasta functie este afectata, apare fenomenul de malabsorbtie care prezinta in cadrul tabloului clinic diaree, balonare, scadere in greutate si disconfort abdominal.

In ceea ce priveste diagnosticul acestei afectiuni, acesta cuprinde recunoasterea semnelor si simptomelor caracteristice malabsorbtiei si, ulterior, depistarea cauzelor care au dus la aparitia acesteia. Pentru acest lucru, anamneza, examenul clinic si explorarile de laborator sunt extrem de utile in ghidarea diagnosticului corect si, ulterior, pentru conduita terapeutica.

Cauzele malabsorbtiei

In cele ce urmeaza va vom prezenta cele mai frecvente cauze de malabsorbtie.

  • interventiile chirurgicale ce implica tractul gastrointestinal (gastrectomia Billroth I, gastroenteroanastomoza, by-pass intestinal sau rezectii intestinale)
  • afectiunile cronice ce afecteaza vezicula biliara, ficatul (ciroza), pancreasul (pancreatita cronica, fibroza chistica pancreatica)
  • deficitele de dizaharidaze (lactaza, maltaza, sucraza)
  • afectiunile intestinale (boala Crohn, TBC intestinal, boala celiaca, amiloidoza intestinala, enterite bacteriene sau virale)
  • afectiuni care accelereaza tranzitul intestinal, precum excesul de hormoni tiroidieni (hipertiroidie)
  • boala Whipple
  • consumul excesiv de alcool
  • infectiile parazitare

Consecinte

Din cauza absorbtiei deficitare a nutrientilor la nivel intestinal, in timp manifestarile pot fi atat de ordin digestiv, cat si extradigestiv. Astfel, daca afectiunea de fond (cauzatoare) nu este depistata si tratata, intreg organismul va avea de suferit. Pacientii vor pierde in greutate, vor dezvolta anemie, edeme si, din cauza malabsorbtiei proteice, va avea loc diminuarea masei musculare. Mai mult decat atat, deficitele de vitamine pot sa se regaseasca in cadrul acestei afectiuni. Acest lucru va avea drept consecinta:

– scaderea apetitului;

– aparitia tulburarilor neurologice (dezorientare, dementa);

– par subtire, friabil, depigmentat;

– parestezii;

– osteoporoza;

– tulburari ale ciclului menstrual.

Remedii

In cazul in care va confruntati cu tulburari digestive (balonare, diaree, dureri difuze abdominale) la care se adauga diminuarea apetitului si scaderea in greutate, va recomandam sa mergeti la medic pentru a efectua un consult amanuntit si analize delaborator menite sa puna in evidenta cauza exacta a malabsorbtiei. In prima etapa, regimul alimentar este foarte important, mai ales in afectiunile de tipul bolii celiace (in cadrul careia se vor evita alimentele care contin gluten) sau in situatia in care pacientul se confrunta cu un deficit de lactaza (situatie care impune evitarea produselor lactate). Pentru aceste cazuri respectarea acestor principii va duce la ameliorarea simptomatologiei.

Totodata, este de real ajutor in tratamentul malabsorbtiei corectarea deficitelor nutritionale sub atenta indrumare a medicului curant. Pentru celelalte cauze raspunzatoare de aparitia absorbitiei deficitare a nutrientilor (boala Crohn, hipertiroidie, afectiuni intestinale infectioase sau boli hepatice si pancreatice) tratamentul difera si consta in rezolvarea cauzei care a dus la aparitia acestei probleme.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

medic primar medicina sportiva

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate