Cat stam la soare pentru a obtine doza necesara de vitamina D

Timp estimat de citire1 minut, 14 secunde

Stim cu totii ca expunerea la radiatiile ultraviolete ale soarelui poate contribui la aparitia petelor pigmentare, ale ridurilor si a cancerului de piele, motiv pentru care evitam contactul cu soarele. Acesta este insa esential pentru sinteza vitaminei D, un microelement cu rol metabolic major, indispensabil bunei functionari a organismului.

Deoarece in ultima vreme tot mai multe persoane inregistreaza carente ale acestei vitamine, o echipa de oameni de stiinta din Spania a dorit sa determine durata de expunere la radiatiile solare necesara obtinerii dozei recomandate de vitamina D – echivalenta cu 1.000 UI. Dupa ce au efectuat mai multe masuratori, oamenii de stiinta au stabilit ca pentru o persoana cu fenotipul III de piele (cea mai des intalnita in cazul populatiei din Spania), timpul minim de expunere la soare este de aproximativ 130 de minute in luna ianuarie (cu circa 10% din corp expus la soare), in jur de 10 minute in aprilie si iunie (cu 25% din corp acoperit) si de circa 30 de minute in octombrie. „Aceste calcule au fost realizate pe fenotipul III de piele, insa cifrele pot suferi modificari in cazul celor care au tenul mai deschis sau mai inchis la culoare”, a precizat María Antonia Serrano, cercetator de la Universitatea Politehnica din Valencia, cea care a coordonat studiul. Ea mai subliniat ca este foarte important sa se tina cont de gradul de acoperire a pielii, de postura si de forma corpului, dar si de varsta, amintind ca persoanele in etate sintetizeaza vitamina D cu o mai mare dificultate.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate