Stres și anxietate: beneficiul incredibil al documentarelor despre natură
Dacă în contextul actual știrile îți cresc nivelul de anxietate, schimbă canalul și uită-te la un documentar despre natură. Oamenii de știință au descoperit de curând că vizionarea unor materiale video cu frumusețile naturii ajută la atenuarea sentimentelor negative și la stimularea stării de bine.
02.12.2020
Timp estimat de citire:
1 minut, 36 secundeMai multe studii au evidențiat beneficiile plimbărilor în sânul naturii, fie că vorbim de spații verzi sau întinderi de ape. O echipă de cercetători de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie, demonstrează că și plimbările „virtuale” pot fi la fel de eficiente. Ei au ajuns la această concluzie la finele unui experiment la care au participat mai multe sute de persoane. Într-o primă etapă, voluntarii au fost invitați să urmărească un videoclip plictisitor în care un angajat își descria slujba neinteresantă. Apoi, aceștia au vizionat un material video cu peisaje marine și un recif de corali. Imaginile au fost difuzate în trei configurații: pe un ecran de televiziune, printr-o cască de realitate virtuală 360° (VR) și din nou printr-o cască VR, însă și cu o funcție interactivă.
Rezultate încurajatoare
În toate cele trei cazuri, participanții au raportat o reducere considerabilă a intensității sentimentelor negative (stres, nervozitate, plictiseală) și o îmbunătățire semnificativă a stării emoționale. „Acest studiu subliniază încă o dată potențialul terapeutic enorm al naturii, arătând că până și simpla vizionarea a naturii la televizor poate contribui la ameliorarea stării de spirit”, subliniază autorii experimentului. Trebuie subliniat totuși că efectul cel mai puternic s-a înregistrat în cazul sesiunii cu casca de realitate virtuală cu funcția interactivă. Oamenii de știință sunt de părere că tipul acesta de experiențe vizuale ar ajuta foarte mult la reabilitarea psiho-emoțională, inclusiv a persoanelor spitalizate pentru perioade lungi de timp. De altfel, ei intenționează să repete experimentul în cadrul instituțiilor medicale.
Din peste 10.000 de români, 22% prezintă risc mare și foarte mare de a avea diabet zaharat
01.07.2024