STOP nevoii de dulce!
Fine, delicioase, cu sau fără cremă... dulciurile sunt o tentație căreia greu îi rezistă cineva. Sunt o sursă de plăcere, de energie, pentru unele persoane un mod de a trece peste momentele dificile, iar pentru mulți o recompensă! Situația se schimbă atunci când îți dorești să slăbești și pofta de dulce îți dă planurile peste cap. Află de ce apare pofta de dulce și câteva trucuri ca să faci față tentației!
25.04.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 33 secundeExistă mai multe explicații pentru dorința imperioasă de a consuma „ceva dulce” pe care majoritatea dintre noi am simțit-o la un moment dat. Prăjiturile, cremele, înghețata, ciocolata, sucurile – toate se găsesc sub denumirea generică de dulciuri, pentru că au ca ingredient de bază zahărul rafinat.
Astfel, fiecare dintre noi consumă voluntar și involuntar (prin zahărul ce se găsește în alimentele considerate sărate; de exemplu ketchup-ul are în jur de 23% zahăr, fulgii de porumb – 8% etc.), în fiecare zi, cantități imense de zahăr. Conform statisticilor Uniunii Europene, un adult consumă zilnic aproximativ 100-200 g de zahăr. Aceasta înseamnă că anual o persoană consumă 40-60 kg de zahăr (cifrele variază de la o țară la alta)!
Ce se întâmplă în organism când consumi dulciuri?
După ce consumăm zahăr (sub diverse forme), el trece imediat în sânge prin intestinul subțire. Pentru o scurtă perioadă de timp cantitatea de glucoză (metabolit al zahărului) crește foarte mult în sânge (hiperglicemie), moment resimțit sub forma unui surplus energetic. În perioada următoare, pancreasul va secreta prea multă insulină (hormon implicat în reglarea metabolismului glucidic). Acest lucru va determina o reducere a zahărului din sânge sub nivelul mediu admis (hipoglicemie) și instalarea stării de oboseală. În acest moment va fi stimulat centrul foamei de la nivelul creierului și nevoia de „ceva dulce” se va manifesta din nou. Practic, se creează un cerc vicios.
Pe de altă parte, zahărul pare să creeze un fel de dependență, deoarece dulciurile declanșează în creier eliberarea de substanțe numite endorfine (hormonii plăcerii). Ele stimulează creierul să producă dopamină și dau dependență la aceasta și la substanțele asociate. Practic, creierul reține senzația de bine pe care a simțit-o după ce ai consumat produse dulci și va „apela” și altă dată la aceasta metodă care a îndepărtat tristețea ori anxietatea.
Deficitul de crom poate influența negativ capacitatea de a controla valoarea glicemiei, astfel că o valoare scăzută a cromului dă brusc senzația de foame (chiar dacă tocmai ai mâncat!).
Mici trucuri împotrivă poftei de dulce
- Consumă suplimente nutritive pe bază de crom! Cromul taie pofta de a mânca dulciuri, reglând în mod natural glicemia.
- Înlocuiește pe cât posibil dulciurile rafinate de la supermarket cu alimente care conțin zahăr natural: fructe proaspete (de preferat consumate ca atare și nu sub formă de sucuri), miere, fructe uscate.
- Nu te înfometa! Mănâncă puțin și des, astfel vei preveni fluctuațiile mari de glicemie și, practic, vei evita intrarea în cercul vicios de care am vorbit mai sus.
- Odihnește-te! Când suntem odihniți fizic și mental, pofta de dulce dispare.
- Servește desertul după masă!
- Consumă la fiecare masă proteine (carne, ouă, lactate)! Acestea vor menține un nivel constant al glicemiei, fiind o sursă energetică foarte bună.
- Evită stresul! Creierul încearcă să scape de presiunea stresului continuu și utilizând alimente foarte dulci, el percepând zaharurile ca pe o recompensă. De asemenea, cercetătorii de la Universitatea din Cincinnati, Ohio, SUA, spun că dulciurile scad producerea hormonilor glucocorticoizi. Aceștia au legătură cu stresul, atât cel de ordin psihologic, cât și fizic.
- Încearcă să nu exagerezi în nicio direcție. Cuvântul-cheie, așa cum am subliniat de multe ori în revista noastră, pentru o alimentație și o viață sănătoasă fiind moderația!
Cele mai bune 7 legume congelate pentru scăderea colesterolului
02.12.2024