Slabeste mai usor – trucuri psihologice
Am trecut peste sarbatorile de iarna destinsi, dar cu cateva kilograme in plus. Iata ca primavara bate la usa (cel putin calendaristic) si nu ne vom mai putea ascunde kilogramele in plus sub straturile de haine groase tipice lunilor de iarna. si atunci veti intreba, pe buna dreptate, care este „solutia minune” pentru a pierde kilogramele in plus acumulate pe durata anotimpului rece fara a recurge la eforturi si privatiuni?
20.03.2012
Timp estimat de citire:
3 minute, 16 secundeEste extrem de important, atunci cand decidem sa urmam un regim de slabire, sa ne gandim mai intai la motivele care ne impulsioneaza sa vrem sa slabim. Atunci cand motivul demersului nostru ne va fi clar in minte, cand vom reusi sa-l interiorizam, eforturile noastre vor fi mai sustinute. Automat, vom ajunge sa avem mai multa rabdare si sa nu renuntam la primul obstacol aparut. Iata cativa pasi simpli prin care ne putem organiza mai eficient stilul de viata astfel incat sa putem pierde kilogramele in plus intr-un mod sanatos.
Pasul 1 – Planificarea obiectivelor
Obiectivele unui regim alimentar trebuie sa fie alese in concordanta cu scopul general al unui astfel de demers, sa fie concrete si realiste.
Cu alte cuvinte, atunci cand fixam obiectivele, este necesar sa tinem cont de propria personaliate, de stilul de viata pe care il avem, dar si de ceea ce avem nevoie, in stricta concordanta cu motivul pentru care ne-am hotarat sa slabim.
De asemenea, este indicat ca obiectivele propuse sa fie realiste, realizabile, pentru a preintampina esecurile aparute pe parcurs, deoarece fixarea unor obiective nerealiste (sa pierdem prea multe kilograme sau sa slabim intr-un timp scurt) este de multe ori mai daunatoare decat absenta oricaror obiective.
Pasul 2 – Stabilirea obiectivelor pe termen scurt
Este important ca, pe langa obiectivele majore ale regimului de slabit, sa stabiliti si obiective mai mici, pe termen scurt, care vor fi mai usor de atins, contribuind la imbunatatirea imaginiii de sine si la accentuarea perceptiei ca faceti progrese.
Pasul 3 – tinerea unui jurnal
Inceperea unui jurnal de dieta este o etapa importanta mai ales in cazul persoanelor cu o vointa mai slaba, care nu se pot mobiliza suficient pe termen lung si care cedeaza des „tentatiilor” culinare.
Jurnalul va putea include, atat o listare a ceea ce mancam intr-o zi de regim (inclusiv eventualele abateri), numarul de kilograme pierdute pe o anumita perioada de timp, cat si impresiile legate de urmarea dietei.
Pasul 4 – Gratificatiile
Odata ce am facut progrese pe calea pierderii kilogramelor in plus, ne putem oferi mici recompense pentru a ne automotiva, fie ca este de vorba de achizitionarea de haine noi, fie chiar de mici abateri de la strictetea dietei (fara a exagera insa).
Strategii care functioneaza
Desi nu se poate afirma ca exista solutii-minune pentru a slabi rapid si fara efort, expertii au identificat totusi o serie de strategii care, atunci cand sunt puse in aplicare, pot asigura o optimizare a dietei de slabit. In cele ce urmeaza vom vedea care sunt acestea.
Mananca mai des: aceasta presupune sa mancam de mai multe ori pe zi cantitati mai mici de mancare. De aceea este util sa mancam mai des si mai putin pentru a-i da corpului nostru numai acea cantitate de energie de care are nevoie la un moment dat. In plus, mancand des vom avea tot tipul senzatia de satietate si ne va fi mai usor sa facem fata tentatiilor.
Nu sari peste mese: cu cat va trece un timp mai mare fara sa mancam, cu atat ni se va exacerba pofta de mancare, iar la urmatoarea masa vom manca invariabil mai mult pentru a compensa.
Mananca incet: s-a descoperit faptul ca atunci cand vine vorba de combaterea decalajului dintre reactiile psihice de satietate si reactia fiziologica, o buna strategie o constituie sa mancam incet. Astfel, pofta de mancare va fi in scadere si vom sti cu mai multa acuratete cand stomacul ne este plin pentru a ne putea opri din mancat.
Carmen Maria Finat
Psiholog
Fragilitatea fizică, un important factor de risc pentru depresie
04.06.2024