17.09.2020
Timp estimat de citire:
8 minute, 3 secundeNutriția de calitate este fără îndoială o condiție a stării de sănătate. Iar lumea modernă are tendința de a nu ne oferi tot ce este mai bun pentru sănătatea noastră. Ne îndreptăm din ce în ce mai des atenția către alimente deosebite, cu valoare nutritivă ridicată. Semințele de cânepă conțin o cantitate foarte mare de nutrienți utili și pot fi face parte din dieta oricui. Să aflăm mai multe despre acestea!
Semințele de cânepă provin de la planta industrială cultivată de mii de ani pentru fibrele ei utilizate pentru a produce material textil. Iată ce conțin și la ce ne pot ajuta!
Aportul nutrițional al semințelor de cânepă
Multe persoane consideră semințele de cânepă un superaliment. 100 de grame de semințe de cânepă aduc 586 calorii. Conțin 5% apă, 5% carbohidrați, 49% grăsimi totale și 31% proteine. Semințele de cânepă conțin o cantitate mare de nutrienți și pot avea o mulțime de beneficii pentru sănătate.
Aduc o cantitate apreciabilă de proteine
Semințele de cânepă conțin aproape tot atâtea proteine cât boabele de soia. În fiecare porție de 30 de grame de semințe de cânepă (aproximativ 3 lingurițe) se regăsesc 9,46 g de proteine. 100 de grame de semințe de cânepă furnizează 64% din necesarul zilnic de proteine al unui adult. Aceste semințe sunt o sursă de proteine complete, adică furnizează toți cei 9 aminoacizi esențiali (care nu pot fi sintetizați de organism). Aminoacizii sunt “cărămizile” din care sunt construite proteinele. Relativ puține alimente de origine vegetală sunt surse de proteine complete, acest lucru făcând din semințele de cânepă un aliment foarte indicat în dietele vegetariene și vegane. În mod particular proteinele din cânepă sunt bogate în aminoacidul arginină, care aduce beneficii sănătății cardiovasculare.
Semințele de cânepă conțin grăsimi nesaturate
Beneficiile pentru sănătate ale grăsimilor nesaturate, în special ale Omega-3, au devenit arhicunoscute. Semințele de cânepă sunt o sursă foarte bună de acizi grași esențiali, cum ar fi acidul alfa-linolenic, care este un tip de Omega-3. Aceștia sunt foarte importanți pentru sănătate pe termen lung și organismul nu îi poate produce, astfel că trebuie obținuți din alimentație. De asemenea, foarte important pentru organism este și echilibrul dintre cantitatea de Omega-3 și cea de Omega-6 adusă de dietă. În general, oamenii consumă mai mult Omega-6, dar adăugând semințe de cânepă în alimentație poți compensa. Un alt avantaj al semințelor de cânepă este că au un conținut scăzut de grăsimi saturate și nu conțin grăsimi trans sau colesterol.
Semințele de cânepă sunt bogate în fibre
Mare parte din cantitatea de fibre pe care o au semințele de cânepă se găsește în învelișul exterior. Dacă este posibil, cumpără semințele de cânepă nedecojite. Chiar și fără coajă însă, aduc o cantitate apreciabilă de fibre. În 3 lingurițe de semințe de cânepă se găsesc aproximativ 1,2 g de fibre. Consumând fibre în fiecare zi poți reduce apetitul, ajuta la pierderea în greutate, stabiliza nivelul zahărului din sânge, îmbunătăți sănătatea intestinală.
Conțin numeroase vitamine și minerale
Semințele de cânepă conțin o cantitate impresionantă de elemente nutritive și sunt bogate în special în: vitamina E, magneziu, fosfor, potasiu, fier, zinc, vitamine B (niacină, riboflavină, tiamină, vitamina B6, folat).
Alte beneficii pentru sănătate ale semințelor de cânepă
Pot proteja creierul
Un studiu publicat în revista Food Chemistry a arătat că extractul concentrat de semințe de cânepă are efecte antioxidante în testele de laborator. Aceste efecte pot apărea datorită conținutului de canabidiol (CBD) al semințelor. Un alt studiu, din 2018, sugerează că CBD-ul și alți compuși din semințele de cânepă pot avea efecte neuroprotectoare, antiinflamatorii, și pot ajuta, de asemenea, la reglarea sistemului imunitar. Se consideră că CBD poate ajuta în cazul afecțiunilor neurologice, cum ar fi: boala Parkinson, boala Alzheimer, scleroza multiplă, durerea neuropatică, însă cercetările nu sunt concludente.
Semințele de cânepă îmbunătățesc sănătatea inimii
Comunitatea medicală consideră că acizii grași Omega-3 îmbunătățesc sănătatea inimii și reduc riscul apariției unor probleme precum aritmii și alte boli de inimă. Semințele de cânepă conțin niveluri ridicate de Omega-3 și un raport sănătos de acizi grași Omega-3/Omega-6. De asemenea, aduc niveluri ridicate de arginină, un aminoacid care se transformă în oxid nitric. Oxidul nitric este esențial pentru dilatarea arterelor și a venelor și ajută la menținerea integrității și elasticității pereților vaselor de sânge. Scăderea tensiunii arteriale, o dietă sănătoasă și practicarea de diverse forme de exercițiu fizic pot ajuta la scăderea riscului de insuficiență cardiacă.
Ajută la reducerea inflamației
Cantitatea de Omega-3 din semințele de cânepă și raportul sănătos al Omega-3/Omega-6 pot contribui împreună la reducerea inflamației. În plus, semințele de cânepă sunt o sursă bogată de acid gama-linolenic (GLA), un acid gras polinesaturat care poate avea și efecte antiinflamatoare. Reducerea inflamației poate ajuta la gestionarea simptomelor bolilor cronice, cum ar fi: sindromul metabolic, diabetul de tip 2, artrita, bolile de inimă, steatoza hepatică non-alcoolică.
Semințele de cânepă și sănătatea pielii
Dermatita atopică și acneea pot fi cauzate de inflamația cronică. Compușii antiinflamatori din semințele de cânepă pot ajuta. Printre alte cauze dietetice posibile, acneea poate fi legată de un deficit de Omega-3. Conținutul ridicat de Omega-3 din semințele de cânepă poate ajuta la gestionarea și reducerea simptomelor acneei.
Semințele de cânepă – modalități de consum
Există numeroase moduri prin care poți consuma semințe de cânepă:
- Adaugă semințe de cânepă în smoothie-uri – toarnă în orice compoziție de smoothie o lingură de semințe de cânepă și apoi blendează bine.
- Încorporează semințe de cânepă în humus, pentru un plus de valoare nutritivă.
- Presară semințe de cânepă peste salate.
- Presară semințe de cânepă pe cartofii prăjiți.
- Adaugă-le în iaurt – împreună cu miere sau gem, combinația de iaurt cu semințe de cânepă devine o gustare super-nutritivă.
- Amestecă semințe de cânepă cu fulgii de ovăz – în felul acesta adaugi fulgilor de ovăz grăsimi și proteine.
- Amestecă semințe de cânepă cu diverse cereale – se potrivesc de minune cu orezul integral sau cu quinoa.
Nu te poți droga cu semințe de cânepă!
Cânepa este o varietate a speciei Cannabis Sativa și este cultivată mai ales pentru scopuri industriale. Este una dintre plantele care cresc cel mai rapid și este probabil una dintre primele plante din care s-au obținut fibre textile (probabil acum 50.000 de ani). Poate fi prelucrată în o mulțime de moduri, obținându-se bunuri precum hârtie, haine, plastic biodegradabil, vopsea, materiale izolante, biocombustibil, mâncare și furaje. Deși cannabisul, care este considerat un drog, și cânepa industrială provin din aceeași familie de plante, există diferențe majore în ceea ce privește compoziția fitochimică. Cânepa industrială are un conținut nesemnificativ de tetrahydrocannabinol (THC), substanța cu efecte psihoactive, și mai mare de cannabidiol (CBD), substanță care îi reduce calitățile psihoactive. Seminețele de cânepă nu pot fi utilizate ca drog recreațional, neavând efect psihoactiv.
Rețete cu semințe de cânepă
Lapte de cânepă
Este o băutură simplă, din doar 2 ingrediente, și extrem de nutritivă. Poate fi consumată de persoanele cu intoleranță la lactoză, de vegetarieni și vegani și de orice altă persoană care își dorește să aibă un stil de viață sănătos.
Pentru rețeta de lapte de cânepă ai nevoie de 100-150 g de semințe de cânepă decorticate și 500 de ml de apă plată. Se amestecă și apoi compoziția se blendează pentru 3 minute. Se strecoară apoi printr-un tifon și se consumă pe loc sau după ce l-ai ținut un pic la frigider.
Guacamole cu semințe de cânepă
Rețeta combină două super-alimente care surprinzător se completează foarte bine: avocado și semințe de cânepă. Rezultă o pastă cremoasă, savuroasă și foarte nutritivă.
Ingrediente pentru guacamole cu semințe de cânepă:
- 2 avocado
- 5 lingurițe de semințe de cânepă
- Pătrunjel tocat fin, după gust
- 5 linguri de apă
- Usturoi după gust
- Zeama de la 1 lămâie
- Sare
Mod de preparare:
Se toarnă toate ingredientele într-un blender și se mixează până la omogenizare. Se servește rece, sub formă de tartine.
Salată fresh cu semințe de cânepă
Semințele de cânepă adaugă valoare nutritivă oricărei salate.
Ingrediente:
- 100 g rucola
- 10 roșii cherry
- 20 g de parmezan ras
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 lingură de semințe de cânepă
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
Pune rucola spălată într-un bol. Taie roșiile cherry în jumătăți și adaugă-le peste rucola. Adaugă semințe de cânepă. Pune și celelalte ingrediente și amestecă.
Despre ginseng, un superaliment cu multiple beneficii pentru sănătate și longevitate
12.11.2024