Aminoacizii: avantaje, mod de utilizare si riscuri

Dr. Alin Popescu, medic primar medicina sportiva

Timp estimat de citire2 minute, 24 secunde

Aminoacizii sunt substante organice care formeaza proteinele, acestea facand parte din compozitia muschiului, alaturi de glicogen, glucoza, saruri si apa. Prin urmare, introducerea aminoacizilor in organism formeaza proteine care intra in compozitia muschilor.

Suplimentele care contin aminoacizi sunt extrem de promovate, sustinandu-se ca acestea cresc masa musculara in timpul efectuarii exercitiilor cu greutati si previn catabolismul (distrugerea) proteinelor in timpul exercitiilor de anduranta.

Aminoacizi in trend

Exista produse in care exista doar cate un aminoacid individual si produse in care se gasesc aminoacizi in diferite combinatii. Arginina si ornitina sunt cel mai frecvent promovati ca fiind „steroizi naturali”, iar arginina si lisina sunt recunoscute pentru promovarea pierderii in greutate prin tesutul adipos. In orice caz, studiile efectuate pe suplimentele de proteine si aminoacizi  au demonstrat efecte benefice in cresterea de forta si masa musculara.

Pentru o dezvoltare musculara fara riscuri

Pentru cresterea masei musculare este benefica administrarea aminoacizilor inainte cu jumatate de ora de inceperea antrenamentului la sala de forta (arginina, glutamina, creatina) si cu jumatate de ora dupa antrenament. Administrarea de creatina a impus de-a lungul timpului o serie de controverse, in unele tari fiind chiar interzisa in sportul de performanta. Fiind  alcatuita din trei aminoacizi (glicina, arginina, metionina), are rol in cresterea fortei si masei musculare. Se presupune ca aceasta formula de trei aminoacizi care alcatuiesc creatina este extrem de benefica `n acest scop, mai mult decat aminoacizii administrati singuri sau care se gasesc in alte formule. In mod natural este produsa de ficat, rinichi si pancreas si se gaseste in carne si peste, insa in cantitati mici si este stocata in muschii scheletici sub forma libera sau legata de o molecula de fosfat care serveste muschiului ca imediata sursa de energie pentru contractia musculara.

Formula de adminstrare este: 20 g/zi (4 lingurite), timp de o saptamana (perioada de incarcare musculara) dupa care, timp de 5 saptamani, cate 5 g/zi (o lingurita).

Studiile efectuate au aratat ca suplimentarea cu creatina duce la cresterea concentratiei musculare de fosfocreatina, la cresterea puterii anaerobe, a fortei musculare si scaderea tesutului adipos si ajuta la recuperarea rapida dupa exercitii de mare intensitate. Nu s-au facut insa studii pe persoane sub 18 ani!

Riscurile suplimentarii cu aminoacizi

Cei care fac sport, fie la sala, fie sub orice alta forma, si pentru a creste in masa msuculara, pe langa suplimentarea cu aminoacizi, au si o dieta bogata in proteine pot sa aiba anumite probleme in ceea ce priveste sanatatea.  Dieta exagerat proteica, asociata cu suplimentele bogate in aminoacizi sau proteine, poate afecta rinichiul, insa dupa adiministrare indelungata si exagerata. Alte efecte adverse ale adimistrarii de aminoacizi sunt reprezentate de crampe intestinale, diaree, cresteri ale nivelului acidului uric. S-a demonstrat ca doza de aminoacizi trebuie sa varieze intre 350 mg si 400 mg pe zi pentru a avea efectele scontate si a evita aparitia de efecte adverse nedorite.

Dr. Alin Popescu, www.dralinpopescu.ro
Specialist medicina sportiva
garda1108@yahoo.com

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

medic primar medicina sportiva

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate