Sanatate in bolul cu cereale integrale: fibre, vitamine si minerale
Pe rafturile supermarketurilor sunt disponibile zeci de tipuri de “cereale”, cu diferite adaosuri, arome si culori, pentru dieta sau pentru copii, insa, din punct de vedere nutritional, aceste alimente frumos ambalate nu sunt tocmai o alegere buna. Iata care sunt cele mai bune cereale pentru sanatatea ta si a familiei tale!
29.03.2012
10686


Timp estimat de citire:
2 minute, 46 secundeCerealele obisnuite din comert au, de cele mai multe ori, mult prea mult zahar pentru niste alimente ce se doresc a fi dietetice, astfel incat cea mai sanatoasa optiune o reprezinta cerealele simple, clasice, integrale si neprelucrate. Chiar daca nu au nici aromele, nici aspectul frumos al celor fabricate, cerealele naturale aduc organismului o serie de beneficii greu de egalat!
Energie maxima, digestie mai buna si organism vitaminizat
Cerealele integrale contribuie, fara doar si poate, la o stare generala semnificativ mai buna, pentru ca previn constipatia, datorita fibrelor solubile si insolubile. Curatand colonul de resturi si impuritati acumulate de-a lungul timpului, nivelul de energie al organismului creste. Fibrele prezente in coaja cerealelor integrale (tarate) sunt distruse odata cu procesarea industriala, fiind recomandat sa consumi cerealele integrale.
In plus, cerealele integrale au un continut mare de vitamine, minerale si enzime: magneziu, potasiu, calciu, fosfor, zinc, mangan, fier, complexul de vitamine B, vitamina A, C, E, proteaza si amilaza (enzime). Cele mai multe vitamine se gasesc in coaja cerealelor, asa ca rafinarea acestora duce la diminuarea semnificativa a continutului de vitamine B. Deci, consumati pe cat posibil cereale integrale, nu rafinate!
Tipuri de cereale
Orez brun: este varianta neprelucrata a orezului alb, rafinat, fiind bogat in complexul de vitamine B, in special tiamina, riboflavina, niacina si minerale precum fier, potasiu, fosfor si magneziu. Poti consuma orez brun in diferite modalitati, de la simpla fierbere cu putina sare pana la retete mai complexe, cum ar fi orezul cu legume sau cu lapte si scortisoara, ca desert.
Porumb: fulgi de porumb, popcorn sau diferite alte forme – porumbul este una dintre cele mai populare cereale de pe glob, dupa orez. Bogat in calorii, nu este totusi o optiune sustenabila in cazul in care tii dieta, insa contine vitamine, minerale si are proprietati antioxidante, ceea ce face ca porumbul sa fie o alegere populara.
Grau: graul este consumat la scara larga in Europa, America de Nord, Australia si Noua Zeelanda, iar in Romania a inceput sa devina populara si varianta de grau “spelta”, un tip de grau cultivat cu precadere in trecut. Graului rafinat ii lipsesc aproximativ 40% din continutul de fibre si vitamine ce sunt indepartate odata cu taratele, considerate a nu fi atractive din punct de vedere vizual, insa sunt sanatoase. Graul integral, fiert, cu lapte si miere, este o optiune excelenta pentru micul dejun a intregii familii.
Hrisca: adeptii vegetarianismului au descoperit beneficiile acestei cereale bogate in proteine si aminoacizi. Cu hrisca poti face clatite, fidea de casa si diferite terciuri si turte pe care le poti servi in orice moment al zilei.
Ovaz, orz, secara: cerealele combinate au un gust mai placut si mentin proprietatile nutritive ale fiecarui ingredient, in special bogatia de fibre alimentare, ce sunt esentiale pentru oamenii de orice varsta.
Quinoa: chiar daca are o denumire exotica, quinoa a inceput sa devina populara si in Romania, odata ce au inceput sa fie mediatizate proprietatile sale cu efecte pozitive asupra intregului organism, datorate fibrelor, fierului, magnezului si fosforului.
Raluca Mateescu

Sfecla roșie - beneficii și consum
06.06.2023