S-a demonstrat științific! Usturoiul protejează arterele!

Timp estimat de citire:

1 minut, 48 secunde

Virtuțile usturoiului împotriva bolilor cardiovasculare au făcut de-a lungul timpului obiectul unui număr mare de studii. Acum o nouă cercetare îi confirmă beneficiile și adaugă elemente noi.

O echipă de cercetători de la Universitatea din California, SUA, vine cu vești foarte bune legate modul în care ne putem menține sănătatea cardiovasculară. În primă fază, oamenii de știință au revizuit o gamă largă de studii care au investigat efectele consumului de usturoi asupra mai multor factori de risc: hipertensiunea arterială, excesul de colesterol, concentrația proteinei ​​C reactive (marker specific inflamației), rigiditatea arterială și depozitele de calciu în artere. Concluzia lor a fost că beneficiile sunt variabile, dar, în general, reale și fără efecte adverse semnificative.

Ulterior, cercetătorii au efectuat un experiment ce a implicat persoane cu vârste cuprinse între 40 și 75 de ani, diagnosticate cu sindrom metabolic. Acesta din urmă este definit de prezența a cel puțin trei dintre următoarele probleme de sănătate:

  • hipercolesterolemie (cu un nivel al colesterolului „bun” – HDL prea scăzut)
  • hipertensiune
  • exces ponderal (în special, obezitate abdominală)
  • hiperglicemie
  • hiperinsulinemie (nivel de insulină prea mare)

Sindromul metabolic reprezintă un risc major pentru dezvoltarea diabetului de tip 2 (T2DM), a bolilor cardiovasculare și accidentului vascular cerebral.

Efecte notabile, după un an

Toți participanții au făcut investigații medicale, inclusiv pentru determinarea stării arterelor, în special a fenomenului de obstrucție arterială (ateroscleroză). Apoi, acești au fost împărțiți în două grupuri. Astfel, o parte dintre ei au consumat, timp de un an, un supliment cu extract de usturoi, câte  2,5 g pe zi, în timp ce ceilalți au primit un placebo (substanță inactivă).

Rezultatele au relevat că usturoiul a acționat favorabil în prevenirea dezvoltării plăcilor de aterom, limitând rigidizarea arterelor și apariția de noi blocaje. Cu alte cuvinte, persoanele din grupul care a luat suplimentul cu extract de usturoi și-au redus semnificativ riscul cardiovascular.

În lumina acestei descoperiri, autorii studiului încurajează includerea regulată a usturoiului în dietă, ca măsură de protecție împotriva aterosclerozei.

Sursa: www.passionsante.be

 

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate