Cura cu usturoi combate obezitatea
Usturoiul este o planta aromata, cunoscuta si apreciata din timpuri stravechi atat pentru gustul sau intens, cat si pentru beneficiile multiple pentru sanatate. Poate mai putin populare sunt insa efectele sale pozitive asupra siluetei. Mai concret, o cura cu usturoi nu intareste doar imunitatea, ci favorizeaza si eliminarea kilogramelor in exces!
27.07.2016
Timp estimat de citire:
3 minute, 28 secundeUsturoiul se dovedeste un prieten pretios al sanatatii si siluetei in special datorita substantei care ii da aroma inconfundabila: alicina. In principal gratie ei, consumul de usturoi contribuie la prevenirea hipertensiunii arteriale si reduce riscul altor afectiuni cardiovasculare, scade nivelul colesterolului „rau”, LDL, inhiba proliferarea unor bacterii precum stafilococul si Salmonella si, nu in ultimul rand, regleaza glicemia. Toate aceste beneficii sunt completate de ajutorul pe care ti-l poate oferi consumul de usturoi atunci cand vrei sa slabesti.
Dieta cu usturoi: de ce functioneaza?
O dieta cu usturoi pare a fi indicata mai ales in vederea prevenirii sau vindecarii anumitor afectiuni, insa studiile au aratat ca realitatea este cu totul alta. Usturoiul consumat zilnic pare sa contracareze efectul nociv al unei diete bogate in zaharuri, dezvaluie un experiment realizat pe soareci, echilibrand glicemia si impiedicand transformarea surplusului caloric in depozite adipoase. Dietele cu usturoi functioneaza insa si datorita faptului ca acesta contribuie la inhibarea apetitului si la accelerarea ratei metabolice, prin stimularea secretiei de adrenalina.
Curele cu usturoi: cateva principii
Usturoiul poate fi inclus in orice dieta de slabit, atat pentru un plus de aroma, cat si pentru a accelera eliminarea excesului ponderal. Pornind de la efectul sau asupra ratei metabolice, consumul a 3-4 catei de usturoi (neprocesati termic) zilnic, dimineata si/sau seara, ar favoriza scaderea in greutate, dar numai in conditiile in care i se asociaza o alimentatie echilibrata. Efectele pozitive asupra siluetei ar urma sa fie vizibile dupa circa 2 saptamani.
Pentru cele mai bune rezultate insa, este important sa combini consumul de usturoi, dieta echilibrata si activitatea fizica. Un studiu publicat in 2012 in Nutrition Research and Practice a dezvaluit ca, atunci cand consumul de usturoi este combinat cu practicarea de exercitii fizice in mod regulat, scaderea ponderala este mai mare decat in cazul consumului exclusiv de usturoi sau doar al efectuarii de exercitii fizice. Mai mult, aceasta combinatie s-a dovedit excelenta in eliminarea depozitelor adipoase abdominale, cele mai periculoase pentru sanatate pe termen lung.
Dieta cu usturoi: retete
Cea mai gustoasa varianta de a te bucura de efectele benefice ale usturoiului asupra siluetei si sanatatii este sa-l adaugi in mancarurile savurate zi de zi. Noi iti oferim doua retete delicioase cu usturoi si alte ingrediente gustoase, numai bune de introdus in meniul zilnic atunci cand vrei sa slabesti sanatos:
Broccoli sotat cu lamaie si usturoi
Ingrediente:
- 1 buchet de broccoli
- 1 lingura de ulei de masline extravirgin
- Sucul de la o lamaie
- 1 lingurita de coaja de lamaie rasa
- Piper proaspat macinat, dupa gust
- 1 catel mare de usturoi, tocat
Preparare: spala bine buchetul de broccoli, dupa care taie-l in bucatele mici. Pune putina apa intr-o tigaie si soteaza bucatelele de broccoli pana cand se inmoaie, dupa care da focul mai mare si mai lasa-le pana cand devin usor crocante. Pune bucatelele de broccoli intr-o tava tapetata cu hartie de copt, adauga sucul de lamaie, uleiul de masline, usturoiul si piperul si da totul la cuptor timp de 15 minute, intorcand bucatelele de broccoli din cand in cand. Serveste cu coaja de lamaie rasa deasupra.
Supa de iaurt cu orz si marar
Ingrediente:
- 2 linguri de ulei de masline extravirgin
- 1 ceapa alba medie, tocata
- 2 catei de usturoi, tocati
- 150 g de arpacas de orz
- 500 ml de supa limpede de legume
- 300 g de iaurt simplu, degresat
- Sare si piper, dupa gust
- 1 legatura de marar proaspat, tocat
- 2 linguri de patrunjel proaspat, tocat
- 2 linguri de suc de lamaie proaspat
Preparare: soteaza ceapa si usturoiul in ulei de masline intr-o oala incapatoare timp de 5-7 minute, apoi adauga arpacasul si 500 ml de apa. Acopera, da in clocot, dupa care mai lasa pe foc mic pana cand arpacasul este fiert (cca. 25 min.). Ia oala de pe foc, adauga supa de legume, iaurtul, sare si piper. Lasa totul sa fiarba la foc mic timp de 5 minute. Dupa ce iei oala de pe foc, adauga mararul, patrunjelul si sucul de lamaie. Serveste supa fierbinte.
Dana Saporan
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Cauți răspunsuri la „ce să fac ca să slăbesc"? Te ajutăm noi!
23.09.2024