Rolul somnului în procesul de slăbire
Ne-am propus să vorbim în cele ce urmează despre un aspect mai puțin luat în considerare de cei care încearcă să scape de kilogramele în plus, deși este în egală măsură foarte important, dar și foarte plăcut. După cum reiese foarte clar și din titlu, subiectul ales pentru acest articol este legat de somn și de modul în care acesta te poate ajuta în procesul de slăbire.
06.11.2023
Timp estimat de citire:
5 minute, 53 secundeEvident, cu toții ne-am dori ca somnul să fie condiția necesară și suficientă pentru a slăbi, însă acest proces este mai complex și implică mai multe aspecte, iar odihna este doar unul dintre ele. În continuare, îți vom arăta care este importanța somnului pentru sănătate, în general, și pentru slăbire, în special, și îți vom face câteva recomandări pentru a profita din plin de beneficiile sale.
De ce e somnul atât de important
Somnul este un proces fiziologic firesc și absolut necesar, în care creierul și întregul organism intră într-o stare de repaus temporar. Această stare permite refacerea rezervelor de energie precum și o serie de alte procese care au loc în timpul somnului pentru a pregăti organismul să facă față solicitării specifice stării de veghe.
Astfel, somnul favorizează reglarea nivelurilor hormonale, refacerea și regenerarea țesuturilor, eliberarea de stres și întărirea sistemului imunitar care protejează organismul de boli și grăbește procesul de vindecare.
Pentru a nu ne abate prea mult de la subiect, trebuie să precizăm că somnul contribuie și la controlul greutății, iar asupra acestui aspect vom insista în continuare.
Cum te ajută somnul să slăbești
Controlul greutății în timpul somnului se realizează prin mai multe mecanisme care contribuie la reglarea apetitului și a poftelor pentru anumite alimente, precum și la accelerarea procesului de ardere a grăsimilor. Pentru a înțelege mai bine, vom lua pe rând fiecare mecanism și îl vom descrie în câteva cuvinte.
Reglarea hormonilor care controlează foamea
Printre numeroșii hormoni din organism se numără și grelina și leptina, al căror rol este acela de a controla apetitul. Astfel, în timp ce grelina induce senzația de foame, leptina conferă senzația de sațietate, anulând efectul celuilalt hormon. În timpul somnului, organismul își reglează nivelurile acestor hormoni, astfel încât să existe un echilibru care să se reflecte în cantitatea de mâncare consumată după trezire.
În lipsa somnului, nivelul grelinei crește în timp ce leptina se reduce, iar astfel apare o senzație de foame care este greu de potolit. Prin urmare, dacă nu dormi suficient vei mânca mai mult decât este necesar, iar excesul de calorii se va depune sub formă de grăsime.
Influențarea alegerilor alimentare
Acest mecanism este în strânsă legătură cu precedentul, pentru că nu trebuie să te aștepți ca senzația de foame dată de nivelul ridicat de grelina și îți ascută pofta de salată sau de cereale cu iaurt. Cu cât senzația de foame este mai intensă, cu atât organismul simte nevoia de a consuma alimente bogate în grăsimi și carbohidrați.
De asemenea, lipsa de energie datorată lipsei de somn amplifică această nevoie de a consuma alimente cu un aport caloric ridicat, întrucât caloriile sunt principalul combustibil folosit de organism pentru producerea energiei.
Așadar, odihna insuficientă îți ascute nu doar foamea, ci și pofta de alimente nesănătoase și cu multe calorii, care îngrașă.
Combaterea efectelor stresului
Stresul este unul din factorii care favorizează acumularea de kilograme în plus, prin acțiunea unui hormon specific numit cortizol. Acesta este secretat în situații stresante pentru a ajuta organismul să facă față și acționează prin creșterea nivelului de glucoză din sânge spre a furniza celulelor mai mult „combustibil” care e transformat în energie. Această acțiune determină și creșterea apetitului pentru că organismul are nevoie de alimente cu mulți carbohidrați din care să sintetizeze glucoza.
Somnul are efect calmant și relaxant reducând nivelul de stres, implicit nivelul de cortizol căruia i se datorează creșterea apetitului. Pe de altă parte, lipsa somnului predispune la stres, iar atunci se secretă din nou cortizol și crește pofta de mâncare.
Îmbunătățirea proceselor metabolice
Slăbirea este rezultatul unui proces metabolic ce presupune arderea grăsimilor acumulate în urma consumului unui număr mai mare de calorii decât necesarul zilnic. Acest proces metabolic se poate derula într-un ritm mai lent sau mai accelerat, în funcție de metabolismul fiecăruia dar și de anumiți factori care pot fi influențați.
Odihna este unul din acești factori, iar în lisa ei procesul de ardere a grăsimilor încetinește. Astfel, nu doar că vei slăbi într-un ritm mai lent, dar riști să pui la loc kilograme pierdute, pentru că organismul va arde totodată și calorii mai puține, iar cele rămase vor fi stocate sub formă de grăsime.
Refacerea rezervelor de energie
Pentru a stimula procesul metabolic de care aminteam mai sus trebuie să faci mai multă mișcare, întrucât solicitarea fizică intensă necesită mai multă energie iar organismul va fi astfel nevoit să ardă mai multe calorii și grăsimi. Pentru a face mișcare, ai nevoie însă și de o doză bună de energie care să te susțină pe parcursul exercițiilor, iar câteva ore de somn bun te ajută să îți încarci bateriile la maxim.
Cum să îți îmbunătățești somnul pentru a slăbi mai ușor
Așa cum am promis, încheiem cu câteva sfaturi care să te ajute să beneficiezi de toate aceste avantaje pe care ți le oferă un somn bun în procesul de slăbire. În primul rând, încearcă să faci cât mai puține „nopți albe” și să te culci la ore rezonabile. Ora de culcare se stabilește în funcție de programul zilnic, mai precis de ora la care trebuie să te trezești. Este necesar să dormi între 7 și 9 ore pe noapte, astfel că în cazul în care trebuie să te trezești la 6.00 – să zicem – nu trebuie să te culci mai târziu de ora 23.00. Totuși, dacă programul îți permite, nu este recomandat să te culci la ore foarte târzii și să te trezești la amiază.
La fel de important este să îți faci un program de odihnă stabil, care presupune culcarea și trezirea la ore fixe, inclusiv în weekend. Calitatea somnului este un alt detaliu pe care trebuie să îl ai în vedere, iar în acest sens e important să folosești o saltea confortabilă, așternuturi din materiale respirabile și să îți creezi în dormitor o atmosferă cât mai intimă și relaxantă.
Importanța sănătății intestinale
25.10.2024