Relația somn-siluetă – de ce ne îngrășăm dacă nu dormim suficient
Somnul este o componentă esențială a bunăstării umane. Spune sincer, nu e așa că te simți mai bine mai și încărcat energie după o noapte de somn bun?! Somnul permite creierului să se refacă după o zi obositoare, iar studii recente arată că în timpul nopții se activează mecanismele de “curățenie”, care aruncă “gunoaiele” rezultate din activitatea din timpul zilei. Se bănuiește că unele forme de demență, cum este boala Alzheimer, ar fi favorizate de o “curățenie” inadecvată și insuficientă la nivelul sistemului nervos central.
14.02.2023
Timp estimat de citire:
4 minute, 2 secundeNu este nouă nici relația somnului cu greutatea corporală. Oamenii de știință au susținut mereu că cei care sunt „repetenți” la somn au șanse mai mari să fie pe primul loc la câștigul în greutate.
SomnControl de la Naturalis este un remediu eficient pentru insomnie, pe baza de valeriana, magneziu, melatonina, L-Triptofan, mac californian si vitamina B6.
Persoanele cu obezitate dorm în general mai puțin
Se bănuiesc multe mecanisme care intervin, chiar dacă, până în prezent, studiile nu au oferit un răspuns clar. De asemenea, merită subliniat că este extrem de greu să evaluezi modelul și durata somnului unui individ, în afara unor laboratoare specializate. De regulă, avem la dispoziție doar ce spune persoana respectivă și se știe că, de multe ori, ea raportează greșit când sau cât a dormit. Un studiu foarte recent a folosit brățări inteligente care înregistrează somnul și a adunat informații pe o perioadă de 2 ani de la aproape 120 de mii de persoane. Ipoteza de lucru a fost că durata somnului de noapte și variațiile mari ale duratei somnului de la o zi la alta se asociază cu un indice de masă corporală mai mare. Într-adevăr, persoanele obeze au avut cel mai scurt somn și cele mai mari variații.
Lipsa somnului te predispune la alegeri greșite
Oamenii de știință arată că somnul deficitar duce la creșterea greutății corporale care, la rândul ei, poate duce la scăderea calității somnului (obezii au frecvent apnee de somn), la somnolență în timpul zilei și la o productivitate mică la locul de muncă. Până la urmă se instalează cercuri vicioase care înrăutățesc starea de sănătate a individului. Pentru că dacă resimți somnolență, o să încerci să te trezești cu o băutură care are nu numai cofeină (fără legătură cu creșterea în greutate), dar și zahăr, apoi ai să mănânci ceva dulce și hipercaloric și ai să ai foarte puțin chef să te mai duci la sală.
Somnul deficitar și creșterea apetitului
Cu siguranță nu vei face alegeri sănătoase când îți este somn. Deciziile proaste se iau întotdeauna când puterea de concentrare este mică și asta se întâmplă atunci când nu dormi destul. Gândește-te și la faptul că, dacă te culci târziu, ai mai mult timp să mănânci. Și o vei face cu siguranță dacă stai până la primele ore ale dimineții cu ochii în televizor sau calculator. Sunt cunoscute comportamentele nocturne impulsive cu ingestie de cantități mari de alimente hipercalorigene (gustări, înghețată, prăjituri) care duc cu siguranță la câștig ponderal.
Cât somn este… destul?
În studiul anterior citat, media orelor dormite noaptea a fost de 6 ore și 47 de minute, pe când specialiștii spun că aproximativ 7,5 ore ar fi cifra ideală. S-a discutat mult dacă se poate compensa lipsa de somn din timpul săptămânii cu somnul din weekend și rezultatele sunt contradictorii. Oricum, durata somnului trebuie să țină seama de vârstă și, desigur, de particularități individuale. De regulă, recomandarile pentru adulți sunt de 7-8 ore, pentru adolescenți, de 9 ore și de 10-11 ore pentru școlari. Aceste durate nu se referă strict la somnul de noapte, ci cuprind și eventualele perioade de somn din timpul zilei.
Imunitatea scade când somnul este insuficient
Contează foarte mult și programul de somn, care trebuie să aibă în vedere ritmurile circadiene. Dacă te culci și te trezești la ore regulate seara, respectiv dimineața, probabil că organismul îți va mulțumi. Neglijarea ritmurilor zi-noapte este, din păcate, și motivul problemelor de sănătate foarte numeroase care apar la cei care lucrează în mod constant în schimbul de noapte. Imunitatea este scăzută la oamenii care nu dorm suficient, de aici și frecventele infecții care pot să apară.
Dacă ai deja o problemă de sănătate, lipsa de somn o va amplifica. De aceea te sfătuiesc să îți reevaluezi timpul dedicat somnului și să încerci să îl adaptezi la ceea ce înseamnă viața sănătoasă.
Inflamații și dureri articulare în sezonul rece – cum ne poate ajuta osteopatia
21.11.2024