Retete accesibile si rafinate pentru masa festiva
Cu siguranta, sarmalutele si piftiile traditionale nu pot lipsi de pe mesele romanilor in perioada Sarbatorilor, insa ce parere ai avea daca ai plusa cu o nota de rafinament din bucataria internationala?
03.12.2012
5729


Timp estimat de citire:
5 minute, 36 secundeIdeile pe care le vei gasi in acest articol sunt o buna sursa de inspiratie, pentru ca pun intr-o lumina noua ingrediente simple si si iti ofera cateva idei inedite despre modul in care le poti combina. Inspira-te din deliciile propuse de noi si incearca-le si tu acasa, pentru a „condimenta” masa festiva!
Torta marmorizzata
Aspect de tort festiv, aluat proaspat de chec si preparare rapida – torta marmorizzata (tort marmorat, in romana) este un desert pe gustul tuturor, pe care il poti pregati ori de cate ori ti-e pofta.
Ingrediente:
– 200 g de faina
– 100 g de zahar
– 100 g unt
– 3 oua
– 60 ml lapte
– 50 g de pudra de cacao
– O lingura de praf de copt
Preparare: Amesteca cu mixerul ouale, zaharul si untul, apoi adauga in compozitie, pe rand, laptele, faina si praful de copt. Dupa ce pregatesti forma de tort, toarna jumatate din aluatul obtinut. Apoi, amesteca pudra de cacao cu cealalta jumatate de aluat si toarna-l peste cel din tava. Amesteca usor cu o furculita, astfel incat cele doua aluaturi sa se combine. Coace timp de aproximativ 40 de minute. Asteapta sa se raceasca inainte de taiere si servire.
Pachetele cu dovlecel si camembert
Nu e nimic mai simplu decat prepararea acestei retete aspectuoase: trebuie doar sa faci cateva clatite si sa le umpli cu ingrediente delicioase si la indemana, combinate intr-un mod inedit.
Ingrediente pentru aluat:
– 100 g de faina
– 250 ml de lapte
– Un ou
– O lingura de ulei
Ingrediente pentru umplutura:
– Un dovlecel, feliat si copt pe gratar
– O rosie, decojita si taiata cuburi
– ½ cana de iaurt simplu
– 100 g de branza camembert, feliata
– O legatura de ceapa verde, oparita cu apa clocotita
Preparare: Amesteca toate ingredientele pentru aluat, incalzeste o tigaie cu putin ulei si pregateste clatite simple. Lasa clatitele sa se raceasca. Pune in mijlocul fiecarei clatite, pe rand, o felie de dovlecel, o bucatica de rosie, o felie de camembert si o lingura de iaurt. Prinde marginile clatitei si leaga cu ceapa verde. Odata ce pachetelele sunt gata, pune-le intr-o tava si da-le la cuptor cateva minute, pana se topeste branza camembert.
Oua de prepelita umplute
Toata lumea a gustat oua umplute, insa ouale de prepelita frumos decorate cu boia si patrunjel vor face cu siguranta deliciul meselor festive din aceasta perioada.
Ingrediente:
– 24 oua de prepelita
– ½ cana de otet alb
– ¼ cana de maioneza
– O lingurita de mustar
– O lingurita de otet de mere
– O lingurita de zahar
– Sare si piper dupa gust
– Boia iute, pentru decor
– 2 linguri de patrunjel verde, tocat
Preparare: Aseaza cu grija ouale de prepelita intr-o oala si toarna otetul si apa pana ce acoperi ouale. Coaja oualor de prepelita este mai dura decat a celor de gaina, iar otetul te ajuta sa le decojesti mai usor. Odata ce lichidul incepe sa fiarba, lasa-le pe foc timp de 5 minute, apoi scurge apa si acopera-le cu apa rece, pana se racesc complet. Cojeste usor ouale, clateste-le cu apa rece si lasa-le sa se usuce pe un prosop de hartie. Taie fiecare ou in jumatate si pune galbenusurile intr-un bol mic, iar albusurile aseaza-le pe un platou. Amesteca restul ingredientelor cu galbenusurile, cu ajutorul unei furculite. Pune crema intr-un sprit de patiserie sau intr-o punga pentru ornat si umple fiecare jumatate de ou cu mixtura. Presara deasupra putina boia de ardei iute si patrunjel tocat.
Tarta cu branza si seminte de mac
Gustul branzei proaspete se combina foarte bine cu cel al semintelor de mac, iar tu poti servi invitatilor tai un desert rafinat si usor, perfect dupa mesele bogate.
Ingrediente pentru aluat:
– 200 g de faina
– 100 g de unt, tinut la rece
– Un ou batut
– 50 g de zahar pudra
– Un varf de cutit de sare
Ingrediente pentru umplutura:
– 2 oua, cu albusurile si galbenusurile separate
– ½ cana de smantana (18% grasime)
– ½ cana de lapte
– 300 g de branza proaspata
– 3 linguri de zahar pudra
– Sucul de la o lamaie
– O lingura de seminte de mac
– 2 linguri de amidon din porumb
Preparare: Intr-un bol mare, amesteca faina cu sarea si untul, taiat in bucatele. Adauga zaharul si ouale, framantand usor, fara ca aluatul sa se incalzeasca. Pune la frigider timp de o ora. In blender, amesteca galbenusurile, smantana, laptele, branza proaspata, amidonul, semintele si sucul de lamaie. Intr-un alt bol, bate albusurile spuma si adauga-le in mixtura cu branza, amestecand usor. Intinde foaia de aluat, apoi pune-o in tava tapetata cu hartie de copt, strapunge din loc in loc cu o furculita si toarna umplutura deasupra. Coace tarta in cuptorul preincalzit timp de 40-50 de minute.
Pot de crème cu ciocolata amaruie si lichior
Pot de crème este o budinca densa, coapta si servita rece, in cesti de ceai sau de cafea termorezistente. Retetei traditionale cu ciocolata i-a fost adaugat putin ceai Earl Grey, pentru o aroma mai intensa.
Ingrediente pentru budinca:
– 2 cani de smantana
– 120 g de ciocolata amaruie, rupta in bucatele
– 2 plicuri de ceai Earl Grey
– 6 galbenusuri de ou
– 3 linguri de zahar
Ingrediente pentru crema de lichior:
– ½ cana de frisca
– 2 linguri de zahar pudra
– 2-3 linguri de lichior Cointreau
Preparare: Pune grilajul cuptorului la mijloc si porneste focul. Incalzeste smantana la foc mediu cu plicurile de ceai inauntru, pana cand smantana ajunge aproape de punctul de fierbere. Misca din cand in cand pliculetele, pentru ca aroma sa se infuzeze in smantana. Scoate plicurile de ceai, pune ciocolata si amesteca in mod constant, pana cand devine omogena. Amesteca galbenusurile cu zaharul, apoi adauga crema fierbinte treptat, amestecandu-le bine. Aseaza cestile termorezistente pe o tava de cuptor. Pune budinca in cesti, apoi toarna apa fierbinte in tava, pana cand ajunge la jumatatea cestilor. Coace timp de 25 de minute. Lasa-le sa se raceasca cel putin 2 ore inainte de a servi, apoi orneaza cu frisca amestecata cu lichior si zahar pudra.
Fursecuri aromate pentru sarbatorile de iarna
Ingrediente:
– 175 g de faina
– 90 g de zahar brun
– 50 g de unt, taiat in cubulete, la temperatura camerei
– 2 linguri de miere
– 1 ou batut
– O lingurita de pudra de ghimbir
– O lingurita de scortisoara
– O lingurita de bicarbonat de sodiu
– Zahar pudra pentru decor
Preparare: Pune faina, ghimbirul, scortisoara si bicarbonatul de sodiu intr-un bol mare si adauga cu mana untul, framantand usor, apoi pune si zaharul. Amesteca oul cu mierea si adauga mixtura in bolul mare. Framanta bine, pana cand obtii aluatul. Presara putina faina pe blatul de lucru si intinde bine foaia, apoi decupeaza figurine diverse cu forme de patiserie (brazi, inimioare, fulgi de zapada). Transfera fursecurile in tava si pune in cuptorul bine incalzit timp de 15 minute. Scoate-le din cuptor si presara-le cu zahar pudra.
Sursa: opensourcefood.com
Raluca Baciu

3 idei de salate pe care să le încerci vara aceasta dacă ești la dietă
30.05.2023