Regimul alimentar al celor ce sufera de afectiuni ale ficatului

Timp estimat de citire5 minute, 23 secunde

In tratamentul bolilor de ficat regimul alimentar este unul dintre factorii principali care contribuie la vindecarea sau ameliorarea starii bolnavului. Alimentatia bolnavilor de ficat trebuie sa fie rationala, echilibrata si sa asigure organismului factorii nutritivi de care are nevoie. Se recomanda ca alimentele ce se pregatesc pentru regim sa fie fierte in oale sub presiune si sa fie cat mai variate.

Alimente recomandate in regimul pentru boli de ficat

  • Carne: slaba de gaina, de pui, de vaca sau vitel chiar de porc, dar numai daca este foarte slaba, fiarta, rasol sau fripta pe gratar. Carnea poate fi si tocata, dar fara condimente. Este recomandat si pestele slab (salau, cod, pastrav, stiuca) fiert sau la gratar.
  • Lactate: lapte de vaca, branza de vaci 200 – 300 g pe zi, iaurt, telemea de vaca sau de oaie desarate, 50 – 100 g pe zi, urda dulce, smantana nu prea grasa, 2 – 3 linguri pe zi;
  • Legume: salata verde, untisor, rosii, spanac, loboda, mazare verde, fasole verde, ardei gras, sfecla, varza cruda, cartofi – crude, fierte sau sub forma de soteuri, dupa caz;
  • Oua moi sau ochiuri romanesti (1 pe zi), albus de ou in omlete, budinci si spuma de fructe;
  • Fainoase: macaroane, taitei, orez, gris, biscuiti, paine, mamaliguta;
  • Condimente: sare in cantitati moderate, verdeturi tocate (frunze de patrunjel, marar, leustean, tarhon), telina, chimen, cimbru, suc de rosii, otet si bors in cantitati mici, vanilie, scortisoara, zeama si coaja de lamaie sau portocala;
  • Dulciuri: gemuri, marmelada, dulceata, peltea, fainoase cu lapte, creme, gelatine, piureuri de fructe cu albus, papanasi cu branza de vaci, tarte, bezele, prajituri din albus.

Pentru a inlatura monotonia, al carui rezultat imediat este pierderea poftei de mancare, se va evita repetarea acelorasi mancaruri la intervale scurte. Mesele se vor servi de 5 – 6 ori pe zi, cu trei mese principale, dimineata, la pranz si seara – aceasta din urma constand intotdeauna din mancaruri mai usoare si mult reduse cantitativ. Modul de prezentare a alimentelor dietetice este foarte important iar diversitatea si aspectul placut vor ajuta bolnavul sa urmeze cu o mai mare usurinta dieta.

Prepararea alimentelor

In timpul unui regim pentru boli de ficat trebuie respectate cateva reguli cu privire la prepararea alimentelor. Supele se prepara cu zeama de zarzavat sau numai cu apa, fara ceapa sau zarzavat prajit si fara oase. Supelor de zarzavat strecurate li se adauga diferite paste fainoase, orez, gris, zdrente de ou sau perisoare de carne. Pentru vitaminizare se adauga verdeata, suc de lamaie sau de rosii.

Supele-crema de zarzavat se prepara prin trecerea legumelor fierte prin sita si subtierea piureului obtinut cu zeama in care a fiert zarzavatul, la care se adauga putin unt proaspat. Borsurile se prepara numai din legume sau cu carne, acrite cu bors si drese cu smantana si se pot aromatiza cu marar, patrunjel, leustean sau tarhon verde tocat. Se recomanda pentru borsuri si sucul de sfecla cruda, care se adauga in momentul servirii. Ciorbele se acresc cu zeama de lamaie sau iaurt, iar altele se pot drege cu ou.

Pentru prepararea mancarurilor cu carne se recomanda carnea slaba, taiata bucati, felii sau tocata. Fripturile se fierb inabusit in apa sau ulei si se pot rumeni usor in cuptor pentru obtinerea unui aspect apetisant, fara a prinde insa o crusta, iar la gratar se prepara fara grasime. Garniturile de legume se pot prepara simplu, fierte direct in apa cu sare, apoi scurse. Ele se mai pot prepara inabusite intr-un vas cu capac, cu apa si ulei. Piureurile se bat cu lapte si putin unt.

Laptele se poate consuma simplu

Garniturile de paste fainoase se prepara prin fierbere in apa cu sare, apoi se limpezesc cu apa calda. Orezul si grisul se pot fierbe si in zeama de zarzavat. In privinta sosurilor, acestea trebuie sa aiba in compozitie sucuri de legume sau fructe si se vor ingrosa cu lapte amestecat cu putina faina. Uleiul se adauga in timpul fierberii, iar untul inainte de servire. Se pot consuma salate de cruditati cu putin ulei si zeama de lamaie, salata de sfecla coapta sau fiarta, de fasole verde fiarta.

In regimul pentru afectiunile hepatice se recomanda ceaiuri de musetel, menta, sunatoare, care se prepara punand frunzele uscate direct in apa clocotita. Se iau imediat de pe foc, se acopera vasul respectiv si se lasa astfel 15 minute. Laptele se poate consuma simplu, cu cafea de orz sau amestecat cu ceaiuri ori suc de fructe. Sucurile de zarzavat, legume sau fructe se prepara din fructe sau legume proaspete, bine spalate, date pe razatoare si apoi stoarse prin tifon.

Alimentele interzise in regimul pentru bolile de ficat

Alimentele interzise persoanelor ce sufera de afectiuni ale ficatului sunt:

  • carnea de porc grasa, de oaie, de miel, gasca, rata, vanat, afumaturi, conserve, slanina, creier, rinichi, peste gras;
  • grasimi, cu exceptia untului si uleiului rafinat, in cantitate de maxim 40 – 50 g pe zi;
  • sosurile cu maioneza, cu rantas, condimentate sau cu adaos de zeama de oase;
  • oua de rata, ochiuri prajite, omlete prajite, oua rascoapte, maioneza;
  • cascaval, branzeturi fermentate;
  • legume: fasole si mazare uscate, castraveti, varza sub alta forma decat cruda, vinete, ceapa, usturoi, ridichi, hrean, ardei;
  • fructe: nuci, alune, arahide, migdale;
  • dulciuri: ciocolata, crème de unt, aluat cald sau dospit, cu mult unt, cozonac, pateuri din foietaj, baclava, torturi cu crema, toate prajiturile cu grasime, inghetata de alune si de ciocolata;
  • condimente: piper, boia de ardei, mustar, hrean, ardei iute;
  • bauturi alcoolice (este interzis consumul de orice fel), cafea naturala, cacao, sucuri acidulate sau fermentate.

Exemplu de meniu pentru regimul in afectiunile hepatice

Va oferim cateva meniuri pentru perioada de iarna, la alegere, pentru care puteti opta alternativ:

Ora 7: cafea de orz cu lapte + paine prajita / 2 – 3 chiftelute, gem, franzela prajita, ceai de macese / ochiuri romanesti cu smantana si paine alba prajita / marmelada, paine prajita, ceai de sunatoare;

Ora 10: Branza de vaci cu mere si un corn tare / doua cornuri umplute cu carne de pasare si suc de sfecla / pateu de ficat in albus de ou cu un corn/ cartofi copti umpluti cu branza de vaci;

Ora 13: Supa de zarzavat cu zdrente din albus + rasol impanat + budinca de taitei cu mere / pilaf de pasare + mere umplute cu marmelada de caise / supa-crema de cartofi + cotlet inabusit cu sote de morcovi + crema de vanilie / bors cu fidea + musaca de carne cu legume + gris cu fructe din compot;

Ora 16: un mar / suc de morcovi / suc de mere / salata de portocale cu bezea;

Ora 19: sunca + salata de cruditati + iaurt / macaroane cu carne + compot / ficat la gratar / mamaliguta “cuib” cu lapte;

Ora 21: o lingurita de dulceata / un mar ras / o portocala.

Beatrice Oancea

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Niciun comentariu