logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • STUDIU: Mai puțin de 50% dintre cei care au suferit de COVID-19 mai au anticorpi la 6 luni după vindecare

          aprilie 19, 2021

          De ce unor oameni le este mereu foame

          aprilie 16, 2021

          STUDIU: În România, doar 1% dintre cei vaccinați cu Pfizer s-au infectat ulterior cu SARS-CoV-2

          aprilie 13, 2021

          Excesul de zahăr în adolescență afectează dezvoltarea creierului

          aprilie 8, 2021
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Echilibrul energetic, secretul în controlul greutății

          aprilie 20, 2021

          Regimul Crono: slăbești mâncând la ora potrivită

          aprilie 15, 2021
          stop dulciuri

          Dieta indicelui glicemic: slăbește fără riscuri!

          aprilie 15, 2021
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Alimente procesate recomandate și de evitat

          Alimente procesate recomandate și de evitat

          aprilie 21, 2021

          Fructele de padure si antioxidantii pe care ii contin

          aprilie 16, 2021

          Dependența de băuturile tip cola – de ce apare și cum o tratăm?

          aprilie 14, 2021
  • Povești de succes
        • Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020

          A scăpat de dependența de plăcinte și a dat jos peste 150 kg

          octombrie 29, 2019
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Feluri de mâncare gustoase, dar sărace în calorii

          aprilie 22, 2021

          Exemple de rețete pentru cină care nu îngrașă

          aprilie 6, 2021
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • (P) De ce este Uleiul din ficat de cod cu lămâie și mentă cel mai îndrăgit produs Lysi?

          aprilie 7, 2021

          (P) Susținerea sistemului imunitar

          aprilie 5, 2021

          De ce nu poți slăbi: cele mai frecvente cauze medicale

          martie 29, 2021
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Exerciții fizice acasă pentru talie subțire

          aprilie 12, 2021

          Exerciții care te scapă de grăsimea de pe coapse

          aprilie 7, 2021

          Exerciții pentru picioare tonifiate

          aprilie 6, 2021
  • Psihologie
        • Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021

          Singurătatea și foamea, o relație oficializată

          februarie 22, 2021

          Atacurile de panică, tot mai frecvente în pandemie. Evitarea lor, cel mai mare obstacol în calea vindecării

          noiembrie 20, 2020

          Află dacă suferi de ortorexie, obsesia pentru mâncarea sănătoasă

          noiembrie 18, 2020
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Actorul Christian Bale, maestrul transformărilor fizice

          martie 24, 2021
          Top vedete care au slabit spectaculos in 2020

          Top vedete care au slăbit spectaculos în 2020

          februarie 10, 2021

          Ce mai face Jeremy Meeks, infractorul devenit top model

          ianuarie 27, 2021
  • Terapii alternative
        • Seva de mesteacăn și proprietățile sale terapeutice

          decembrie 29, 2020

          Sănătate maximă și slăbire eficientă: ceaiul verde

          decembrie 27, 2020

          Cele mai cunoscute beneficii ale consumului de ceai de ghimbir

          decembrie 8, 2020

          Cea mai bună rețetă de socată

          octombrie 29, 2020
sanatate

Regimul alimentar al celor ce sufera de afectiuni ale ficatului

In tratamentul bolilor de ficat regimul alimentar este unul dintre factorii principali care contribuie la vindecarea sau ameliorarea starii bolnavului. Alimentatia bolnavilor de ficat trebuie sa fie rationala, echilibrata si sa asigure organismului factorii nutritivi de care are nevoie. Se recomanda ca alimentele ce se pregatesc pentru regim sa fie fierte in oale sub presiune si sa fie cat mai variate.

23.08.2013

Beatrice Oancea

2935

Timp estimat de citire:

5 minute, 23 secunde

Alimente recomandate in regimul pentru boli de ficat

  • Carne: slaba de gaina, de pui, de vaca sau vitel chiar de porc, dar numai daca este foarte slaba, fiarta, rasol sau fripta pe gratar. Carnea poate fi si tocata, dar fara condimente. Este recomandat si pestele slab (salau, cod, pastrav, stiuca) fiert sau la gratar.
  • Lactate: lapte de vaca, branza de vaci 200 – 300 g pe zi, iaurt, telemea de vaca sau de oaie desarate, 50 – 100 g pe zi, urda dulce, smantana nu prea grasa, 2 – 3 linguri pe zi;
  • Legume: salata verde, untisor, rosii, spanac, loboda, mazare verde, fasole verde, ardei gras, sfecla, varza cruda, cartofi – crude, fierte sau sub forma de soteuri, dupa caz;
  • Oua moi sau ochiuri romanesti (1 pe zi), albus de ou in omlete, budinci si spuma de fructe;
  • Fainoase: macaroane, taitei, orez, gris, biscuiti, paine, mamaliguta;
  • Condimente: sare in cantitati moderate, verdeturi tocate (frunze de patrunjel, marar, leustean, tarhon), telina, chimen, cimbru, suc de rosii, otet si bors in cantitati mici, vanilie, scortisoara, zeama si coaja de lamaie sau portocala;
  • Dulciuri: gemuri, marmelada, dulceata, peltea, fainoase cu lapte, creme, gelatine, piureuri de fructe cu albus, papanasi cu branza de vaci, tarte, bezele, prajituri din albus.

Pentru a inlatura monotonia, al carui rezultat imediat este pierderea poftei de mancare, se va evita repetarea acelorasi mancaruri la intervale scurte. Mesele se vor servi de 5 – 6 ori pe zi, cu trei mese principale, dimineata, la pranz si seara – aceasta din urma constand intotdeauna din mancaruri mai usoare si mult reduse cantitativ. Modul de prezentare a alimentelor dietetice este foarte important iar diversitatea si aspectul placut vor ajuta bolnavul sa urmeze cu o mai mare usurinta dieta.

Prepararea alimentelor

In timpul unui regim pentru boli de ficat trebuie respectate cateva reguli cu privire la prepararea alimentelor. Supele se prepara cu zeama de zarzavat sau numai cu apa, fara ceapa sau zarzavat prajit si fara oase. Supelor de zarzavat strecurate li se adauga diferite paste fainoase, orez, gris, zdrente de ou sau perisoare de carne. Pentru vitaminizare se adauga verdeata, suc de lamaie sau de rosii.

Supele-crema de zarzavat se prepara prin trecerea legumelor fierte prin sita si subtierea piureului obtinut cu zeama in care a fiert zarzavatul, la care se adauga putin unt proaspat. Borsurile se prepara numai din legume sau cu carne, acrite cu bors si drese cu smantana si se pot aromatiza cu marar, patrunjel, leustean sau tarhon verde tocat. Se recomanda pentru borsuri si sucul de sfecla cruda, care se adauga in momentul servirii. Ciorbele se acresc cu zeama de lamaie sau iaurt, iar altele se pot drege cu ou.

Pentru prepararea mancarurilor cu carne se recomanda carnea slaba, taiata bucati, felii sau tocata. Fripturile se fierb inabusit in apa sau ulei si se pot rumeni usor in cuptor pentru obtinerea unui aspect apetisant, fara a prinde insa o crusta, iar la gratar se prepara fara grasime. Garniturile de legume se pot prepara simplu, fierte direct in apa cu sare, apoi scurse. Ele se mai pot prepara inabusite intr-un vas cu capac, cu apa si ulei. Piureurile se bat cu lapte si putin unt.

Laptele se poate consuma simplu

Garniturile de paste fainoase se prepara prin fierbere in apa cu sare, apoi se limpezesc cu apa calda. Orezul si grisul se pot fierbe si in zeama de zarzavat. In privinta sosurilor, acestea trebuie sa aiba in compozitie sucuri de legume sau fructe si se vor ingrosa cu lapte amestecat cu putina faina. Uleiul se adauga in timpul fierberii, iar untul inainte de servire. Se pot consuma salate de cruditati cu putin ulei si zeama de lamaie, salata de sfecla coapta sau fiarta, de fasole verde fiarta.

In regimul pentru afectiunile hepatice se recomanda ceaiuri de musetel, menta, sunatoare, care se prepara punand frunzele uscate direct in apa clocotita. Se iau imediat de pe foc, se acopera vasul respectiv si se lasa astfel 15 minute. Laptele se poate consuma simplu, cu cafea de orz sau amestecat cu ceaiuri ori suc de fructe. Sucurile de zarzavat, legume sau fructe se prepara din fructe sau legume proaspete, bine spalate, date pe razatoare si apoi stoarse prin tifon.

Alimentele interzise in regimul pentru bolile de ficat

Alimentele interzise persoanelor ce sufera de afectiuni ale ficatului sunt:

  • carnea de porc grasa, de oaie, de miel, gasca, rata, vanat, afumaturi, conserve, slanina, creier, rinichi, peste gras;
  • grasimi, cu exceptia untului si uleiului rafinat, in cantitate de maxim 40 – 50 g pe zi;
  • sosurile cu maioneza, cu rantas, condimentate sau cu adaos de zeama de oase;
  • oua de rata, ochiuri prajite, omlete prajite, oua rascoapte, maioneza;
  • cascaval, branzeturi fermentate;
  • legume: fasole si mazare uscate, castraveti, varza sub alta forma decat cruda, vinete, ceapa, usturoi, ridichi, hrean, ardei;
  • fructe: nuci, alune, arahide, migdale;
  • dulciuri: ciocolata, crème de unt, aluat cald sau dospit, cu mult unt, cozonac, pateuri din foietaj, baclava, torturi cu crema, toate prajiturile cu grasime, inghetata de alune si de ciocolata;
  • condimente: piper, boia de ardei, mustar, hrean, ardei iute;
  • bauturi alcoolice (este interzis consumul de orice fel), cafea naturala, cacao, sucuri acidulate sau fermentate.

Exemplu de meniu pentru regimul in afectiunile hepatice

Va oferim cateva meniuri pentru perioada de iarna, la alegere, pentru care puteti opta alternativ:

Ora 7: cafea de orz cu lapte + paine prajita / 2 – 3 chiftelute, gem, franzela prajita, ceai de macese / ochiuri romanesti cu smantana si paine alba prajita / marmelada, paine prajita, ceai de sunatoare;

Ora 10: Branza de vaci cu mere si un corn tare / doua cornuri umplute cu carne de pasare si suc de sfecla / pateu de ficat in albus de ou cu un corn/ cartofi copti umpluti cu branza de vaci;

Ora 13: Supa de zarzavat cu zdrente din albus + rasol impanat + budinca de taitei cu mere / pilaf de pasare + mere umplute cu marmelada de caise / supa-crema de cartofi + cotlet inabusit cu sote de morcovi + crema de vanilie / bors cu fidea + musaca de carne cu legume + gris cu fructe din compot;

Ora 16: un mar / suc de morcovi / suc de mere / salata de portocale cu bezea;

Ora 19: sunca + salata de cruditati + iaurt / macaroane cu carne + compot / ficat la gratar / mamaliguta “cuib” cu lapte;

Ora 21: o lingurita de dulceata / un mar ras / o portocala.

Beatrice Oancea

Etichete:

dieta ficat, ficat sanatos, regim afectiuni hepatice, regim boli de ficat, regim ficat

Articole recomandate din categoria Diete pentru prevenirea bolilor

Ce trebuie să știi despre dieta GAPS
De câțiva ani încoace, lumea a devenit cu o dietă mai bogată. Este vorba despre dieta G..

09.02.2021

Natalia Talmacec
sanatate
Probioticele - “bacterii prietene”

22.12.2020

Stefan Stan
sanatate
Alimentatia corecta pentru intarirea sistemului imunitar

27.02.2018

Dr. Alin Popescu
sanatate
Dieta pentru scaderea colesterolului

07.02.2018

Dr. Ruxandra Plesea
sanatate
Top 5 alimente care curata arterele si ajuta la scaderea tensiunii arteriale

26.10.2017

Natalia Talmacec
sanatate
Sanatate si frumusete din cap pana-n picioare: 5 extracte naturale esentiale

13.07.2017

Natalia Talmacec
sanatate
Medic gastroenterolog: „Excesul ponderal impiedica buna functionare a celulei hepatice”

19.06.2017

Natalia Talmacec
sanatate

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1018842
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 334569
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 339739
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 286503
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 145078

Cu noi poți să ai silueta visată!

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Psihologie Noutati Retete Evenimente

Recomandări din alte categorii

Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
Retete de sanatate de la Naturalis
Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”
Feluri de mâncare gustoase, dar sărace în calorii
Echilibrul energetic, secretul în controlul greutății
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
newsletter-icon

Cu noi poți să ai silueta visată!

Copyright © Tonica Group 2021
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne