logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • (P) Fii învingător în lupta cu virusurile cu ViroProtect Rapid + Quercetină!

          septembrie 22, 2023

          Grăsimea abdominală în exces, asociată cu micșorarea creierului la vârsta mijlocie

          septembrie 13, 2023

          Numărul de cancere la cei sub 50 de ani, mai mare cu aproape 80% față de acum 30 de ani

          septembrie 11, 2023

          Noi dovezi privind eficiența celui mai în vogă medicament de slăbit. Are efecte incredibile în cazul pacienților cu insuficiență cardiacă

          august 25, 2023
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Cum să slăbești sănătos, evitând capcanele dietelor extreme

          septembrie 20, 2023
          Dieta japoneza

          Dieta japoneză, -7 kg în 13 zile!

          septembrie 19, 2023
          Dieta paleo

          Dieta paleo: slăbește mâncând ca în paleolitic

          septembrie 19, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Dieta cu alimente integrale – cum îți poate schimba viața și greutatea

          septembrie 22, 2023
          Mituri despre alimente

          Adevărat sau fals despre alimente

          septembrie 21, 2023
          Adevarat sau fals despre alimente

          Adevărat sau fals despre alimente

          septembrie 21, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • 3 rețete de smoothie pentru un boost de imunitate

          septembrie 22, 2023

          3 idei de rețete dietetice cu dovleac. O să îți surprinzi familia și musafirii

          septembrie 19, 2023
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Remodelare corporala - liposuctie

          Operația de liposucție și riscurile pe care le implică

          septembrie 21, 2023

          Carența de zinc: semne și măsuri de luat

          septembrie 15, 2023
          Chirurgie estetica

          Chirurgia estetică și remodelarea corporală

          septembrie 15, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Ora cea mai potrivită pentru a face mișcare

          septembrie 18, 2023
          Fructe si legume

          Fructe, legume și sport pentru un stil de viață mediteranean

          septembrie 12, 2023

          Culturist la 90 de ani. Cel mai vârstnic bodybuilder activ are o poveste incredibilă

          august 14, 2023
  • Psihologie
        • Slabitul si sanatatea

          Soluțiile „minune” de slăbit și sănătatea

          septembrie 13, 2023
          Bulimie

          Bulimia – boală sau efect?

          septembrie 12, 2023

          Body Positivity – Pro și Contra

          mai 24, 2023

          Cum să folosești “mâncatul conștient” pentru a pierde în greutate

          mai 3, 2023
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • La 73 de ani, Anna Wintour are o formă de invidiat. Iată ce mănâncă într-o zi una dintre cele mai faimoase femei din industria modei

          septembrie 19, 2023

          Are 74 de ani, dar arată ca în tinerețe! Este unul dintre cei mai cunoscuți designeri din lume

          septembrie 13, 2023

          Soția lui Zuckerberg, sătulă de obsesia soțului pentru MMA

          august 29, 2023
  • Terapii alternative
        • Ceaiuri de slabit

          Ceaiuri medicinale pentru slăbit

          septembrie 22, 2023
          Ceai de slabit

          Ceaiurile pentru slăbit

          septembrie 22, 2023
          Dieta minune cu ceai de chimen

          Dieta minune cu ceai de chimen negru

          septembrie 20, 2023
          Tinctura de slabit

          Tinctura de soc, primul pas către o siluetă de invidiat

          august 31, 2023
sanatate

Regimul alimentar al celor ce sufera de afectiuni ale ficatului

In tratamentul bolilor de ficat regimul alimentar este unul dintre factorii principali care contribuie la vindecarea sau ameliorarea starii bolnavului. Alimentatia bolnavilor de ficat trebuie sa fie rationala, echilibrata si sa asigure organismului factorii nutritivi de care are nevoie. Se recomanda ca alimentele ce se pregatesc pentru regim sa fie fierte in oale sub presiune si sa fie cat mai variate.

23.08.2013

Beatrice Oancea

6103

Timp estimat de citire

Timp estimat de citire:

5 minute, 23 secunde

Alimente recomandate in regimul pentru boli de ficat

  • Carne: slaba de gaina, de pui, de vaca sau vitel chiar de porc, dar numai daca este foarte slaba, fiarta, rasol sau fripta pe gratar. Carnea poate fi si tocata, dar fara condimente. Este recomandat si pestele slab (salau, cod, pastrav, stiuca) fiert sau la gratar.
  • Lactate: lapte de vaca, branza de vaci 200 – 300 g pe zi, iaurt, telemea de vaca sau de oaie desarate, 50 – 100 g pe zi, urda dulce, smantana nu prea grasa, 2 – 3 linguri pe zi;
  • Legume: salata verde, untisor, rosii, spanac, loboda, mazare verde, fasole verde, ardei gras, sfecla, varza cruda, cartofi – crude, fierte sau sub forma de soteuri, dupa caz;
  • Oua moi sau ochiuri romanesti (1 pe zi), albus de ou in omlete, budinci si spuma de fructe;
  • Fainoase: macaroane, taitei, orez, gris, biscuiti, paine, mamaliguta;
  • Condimente: sare in cantitati moderate, verdeturi tocate (frunze de patrunjel, marar, leustean, tarhon), telina, chimen, cimbru, suc de rosii, otet si bors in cantitati mici, vanilie, scortisoara, zeama si coaja de lamaie sau portocala;
  • Dulciuri: gemuri, marmelada, dulceata, peltea, fainoase cu lapte, creme, gelatine, piureuri de fructe cu albus, papanasi cu branza de vaci, tarte, bezele, prajituri din albus.

Pentru a inlatura monotonia, al carui rezultat imediat este pierderea poftei de mancare, se va evita repetarea acelorasi mancaruri la intervale scurte. Mesele se vor servi de 5 – 6 ori pe zi, cu trei mese principale, dimineata, la pranz si seara – aceasta din urma constand intotdeauna din mancaruri mai usoare si mult reduse cantitativ. Modul de prezentare a alimentelor dietetice este foarte important iar diversitatea si aspectul placut vor ajuta bolnavul sa urmeze cu o mai mare usurinta dieta.

Prepararea alimentelor

In timpul unui regim pentru boli de ficat trebuie respectate cateva reguli cu privire la prepararea alimentelor. Supele se prepara cu zeama de zarzavat sau numai cu apa, fara ceapa sau zarzavat prajit si fara oase. Supelor de zarzavat strecurate li se adauga diferite paste fainoase, orez, gris, zdrente de ou sau perisoare de carne. Pentru vitaminizare se adauga verdeata, suc de lamaie sau de rosii.

Supele-crema de zarzavat se prepara prin trecerea legumelor fierte prin sita si subtierea piureului obtinut cu zeama in care a fiert zarzavatul, la care se adauga putin unt proaspat. Borsurile se prepara numai din legume sau cu carne, acrite cu bors si drese cu smantana si se pot aromatiza cu marar, patrunjel, leustean sau tarhon verde tocat. Se recomanda pentru borsuri si sucul de sfecla cruda, care se adauga in momentul servirii. Ciorbele se acresc cu zeama de lamaie sau iaurt, iar altele se pot drege cu ou.

Pentru prepararea mancarurilor cu carne se recomanda carnea slaba, taiata bucati, felii sau tocata. Fripturile se fierb inabusit in apa sau ulei si se pot rumeni usor in cuptor pentru obtinerea unui aspect apetisant, fara a prinde insa o crusta, iar la gratar se prepara fara grasime. Garniturile de legume se pot prepara simplu, fierte direct in apa cu sare, apoi scurse. Ele se mai pot prepara inabusite intr-un vas cu capac, cu apa si ulei. Piureurile se bat cu lapte si putin unt.

Laptele se poate consuma simplu

Garniturile de paste fainoase se prepara prin fierbere in apa cu sare, apoi se limpezesc cu apa calda. Orezul si grisul se pot fierbe si in zeama de zarzavat. In privinta sosurilor, acestea trebuie sa aiba in compozitie sucuri de legume sau fructe si se vor ingrosa cu lapte amestecat cu putina faina. Uleiul se adauga in timpul fierberii, iar untul inainte de servire. Se pot consuma salate de cruditati cu putin ulei si zeama de lamaie, salata de sfecla coapta sau fiarta, de fasole verde fiarta.

In regimul pentru afectiunile hepatice se recomanda ceaiuri de musetel, menta, sunatoare, care se prepara punand frunzele uscate direct in apa clocotita. Se iau imediat de pe foc, se acopera vasul respectiv si se lasa astfel 15 minute. Laptele se poate consuma simplu, cu cafea de orz sau amestecat cu ceaiuri ori suc de fructe. Sucurile de zarzavat, legume sau fructe se prepara din fructe sau legume proaspete, bine spalate, date pe razatoare si apoi stoarse prin tifon.

Alimentele interzise in regimul pentru bolile de ficat

Alimentele interzise persoanelor ce sufera de afectiuni ale ficatului sunt:

  • carnea de porc grasa, de oaie, de miel, gasca, rata, vanat, afumaturi, conserve, slanina, creier, rinichi, peste gras;
  • grasimi, cu exceptia untului si uleiului rafinat, in cantitate de maxim 40 – 50 g pe zi;
  • sosurile cu maioneza, cu rantas, condimentate sau cu adaos de zeama de oase;
  • oua de rata, ochiuri prajite, omlete prajite, oua rascoapte, maioneza;
  • cascaval, branzeturi fermentate;
  • legume: fasole si mazare uscate, castraveti, varza sub alta forma decat cruda, vinete, ceapa, usturoi, ridichi, hrean, ardei;
  • fructe: nuci, alune, arahide, migdale;
  • dulciuri: ciocolata, crème de unt, aluat cald sau dospit, cu mult unt, cozonac, pateuri din foietaj, baclava, torturi cu crema, toate prajiturile cu grasime, inghetata de alune si de ciocolata;
  • condimente: piper, boia de ardei, mustar, hrean, ardei iute;
  • bauturi alcoolice (este interzis consumul de orice fel), cafea naturala, cacao, sucuri acidulate sau fermentate.

Exemplu de meniu pentru regimul in afectiunile hepatice

Va oferim cateva meniuri pentru perioada de iarna, la alegere, pentru care puteti opta alternativ:

Ora 7: cafea de orz cu lapte + paine prajita / 2 – 3 chiftelute, gem, franzela prajita, ceai de macese / ochiuri romanesti cu smantana si paine alba prajita / marmelada, paine prajita, ceai de sunatoare;

Ora 10: Branza de vaci cu mere si un corn tare / doua cornuri umplute cu carne de pasare si suc de sfecla / pateu de ficat in albus de ou cu un corn/ cartofi copti umpluti cu branza de vaci;

Ora 13: Supa de zarzavat cu zdrente din albus + rasol impanat + budinca de taitei cu mere / pilaf de pasare + mere umplute cu marmelada de caise / supa-crema de cartofi + cotlet inabusit cu sote de morcovi + crema de vanilie / bors cu fidea + musaca de carne cu legume + gris cu fructe din compot;

Ora 16: un mar / suc de morcovi / suc de mere / salata de portocale cu bezea;

Ora 19: sunca + salata de cruditati + iaurt / macaroane cu carne + compot / ficat la gratar / mamaliguta “cuib” cu lapte;

Ora 21: o lingurita de dulceata / un mar ras / o portocala.

Beatrice Oancea

Etichete

Etichete:

dieta ficat, ficat sanatos, regim afectiuni hepatice, regim boli de ficat, regim ficat

Articole recomandate din categoria Diete pentru prevenirea bolilor

Cât înseamnă o porție de fructe sau legume?
Consumul de fructe și legume este un mijloc savuros de a asigura aportul de fibre alimentare. Fibre..

07.09.2023

tonica
sanatate
Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

10.08.2023

Beatrice Oancea
sanatate
Alimente fără gluten: ce opțiuni ai

06.01.2023

Stan Stefan
sanatate
Obiceiuri alimentare corecte împotriva hiperacidității gastrice

19.12.2022

Cristea Bettina
sanatate
Indicele glicemic – cum ne poate ajuta?

15.07.2022

Dr. Alin Popescu
sanatate
Dieta pentru hemoroizi - cel mai bun tratament împotriva hemoroizilor

03.03.2021

Liliana Costache
sanatate
Ce trebuie să știi despre dieta GAPS

09.02.2021

Natalia Talmacec
sanatate

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1033769
  2. Dieta cu supă de varză
    18.08.2023
    182 348006
  3. Dieta Oshawa
    18.08.2023
    181 350481
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 296240
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 165791

Instrumente de sănătate

Calculator calorii
Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Vedete Noutati Psihologie Reviste

Recomandări din alte categorii

La 73 de ani, Anna Wintour are o formă de invidiat. Iată ce mănâncă într-o zi una dintre cele mai faimoase femei din industria modei
Cum să slăbești sănătos, evitând capcanele dietelor extreme
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
Mersul pe jos vă ajută să slăbiți
3 rețete de smoothie pentru un boost de imunitate
(P) Fii învingător în lupta cu virusurile cu ViroProtect Rapid + Quercetină!
tonica group
facebook
instagram
youtube
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne