logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Cifre îngrijorătoare: 60% dintre români suferă din cauza surplusului de greutate

          martie 13, 2023

          Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023

          februarie 16, 2023

          Studiu: cum reduc riscul de cancer intervențiile chirurgicale pentru slăbit

          februarie 14, 2023

          Studiu: ce legătură are greutatea cu Vitamina D

          februarie 10, 2023
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Cele mai eficiente metode de slăbire și cum să le aplici corect

          martie 20, 2023

          Tehnici pentru controlul porțiilor și reducerea consumului de alimente nesănătoase

          martie 15, 2023

          Dieta keto, pro și contra

          martie 13, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • 7 semne ale lipsei de vitamina C

          martie 10, 2023

          Ce și cum să mâncăm pentru a avea o viață lungă, ferită de boli

          martie 9, 2023

          Da sau Nu consumului de apă minerală carbogazoasă?

          martie 9, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Omleta vegană sau omleta de post: cum se face

          august 9, 2022

          Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!

          august 5, 2022
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Probleme și tulburări digestive cauzate de stres

          martie 27, 2023

          Legătura dintre alimentație și starea de oboseală cronică

          martie 9, 2023

          Diabet gestațional: care este regimul pe care trebuie să-l adopte viitoarea mămică?

          martie 8, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Exerciții cu picioarele pentru abdomen plat

          martie 10, 2023
          Spondiloza cervicala

          Exemple de exerciții care ameliorează simptomatologia în spondiloza cervicală

          martie 8, 2023

          Exerciții fizice care te ajută să arzi un număr mare de calorii

          martie 7, 2023
  • Psihologie
        • Sfaturi care te ajută să rămâi motivat (ă) și să urmezi un program de slăbire pe termen lung

          martie 21, 2023

          20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi

          ianuarie 10, 2023

          Jenna Ortega din serialul Wednesday, vegană până să ajungă în România? Ce a făcut-o să renunțe la acest stil de viață

          decembrie 14, 2022

          Dieta lui Elon Musk: așa a scăpat CEO-ul Tesla și SpaceX de peste 9 kilograme!

          septembrie 7, 2022
  • Terapii alternative
        • Băile reci te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea

          decembrie 14, 2022

          5 plante pentru sănătatea ficatului

          septembrie 9, 2022

          Ayurveda și scăderea în greutate

          iulie 1, 2022

          Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022
sanatate

Regimul alimentar al celor ce sufera de afectiuni ale ficatului

In tratamentul bolilor de ficat regimul alimentar este unul dintre factorii principali care contribuie la vindecarea sau ameliorarea starii bolnavului. Alimentatia bolnavilor de ficat trebuie sa fie rationala, echilibrata si sa asigure organismului factorii nutritivi de care are nevoie. Se recomanda ca alimentele ce se pregatesc pentru regim sa fie fierte in oale sub presiune si sa fie cat mai variate.

23.08.2013

Beatrice Oancea

5424

Timp estimat de citire:

5 minute, 23 secunde

Alimente recomandate in regimul pentru boli de ficat

  • Carne: slaba de gaina, de pui, de vaca sau vitel chiar de porc, dar numai daca este foarte slaba, fiarta, rasol sau fripta pe gratar. Carnea poate fi si tocata, dar fara condimente. Este recomandat si pestele slab (salau, cod, pastrav, stiuca) fiert sau la gratar.
  • Lactate: lapte de vaca, branza de vaci 200 – 300 g pe zi, iaurt, telemea de vaca sau de oaie desarate, 50 – 100 g pe zi, urda dulce, smantana nu prea grasa, 2 – 3 linguri pe zi;
  • Legume: salata verde, untisor, rosii, spanac, loboda, mazare verde, fasole verde, ardei gras, sfecla, varza cruda, cartofi – crude, fierte sau sub forma de soteuri, dupa caz;
  • Oua moi sau ochiuri romanesti (1 pe zi), albus de ou in omlete, budinci si spuma de fructe;
  • Fainoase: macaroane, taitei, orez, gris, biscuiti, paine, mamaliguta;
  • Condimente: sare in cantitati moderate, verdeturi tocate (frunze de patrunjel, marar, leustean, tarhon), telina, chimen, cimbru, suc de rosii, otet si bors in cantitati mici, vanilie, scortisoara, zeama si coaja de lamaie sau portocala;
  • Dulciuri: gemuri, marmelada, dulceata, peltea, fainoase cu lapte, creme, gelatine, piureuri de fructe cu albus, papanasi cu branza de vaci, tarte, bezele, prajituri din albus.

Pentru a inlatura monotonia, al carui rezultat imediat este pierderea poftei de mancare, se va evita repetarea acelorasi mancaruri la intervale scurte. Mesele se vor servi de 5 – 6 ori pe zi, cu trei mese principale, dimineata, la pranz si seara – aceasta din urma constand intotdeauna din mancaruri mai usoare si mult reduse cantitativ. Modul de prezentare a alimentelor dietetice este foarte important iar diversitatea si aspectul placut vor ajuta bolnavul sa urmeze cu o mai mare usurinta dieta.

Prepararea alimentelor

In timpul unui regim pentru boli de ficat trebuie respectate cateva reguli cu privire la prepararea alimentelor. Supele se prepara cu zeama de zarzavat sau numai cu apa, fara ceapa sau zarzavat prajit si fara oase. Supelor de zarzavat strecurate li se adauga diferite paste fainoase, orez, gris, zdrente de ou sau perisoare de carne. Pentru vitaminizare se adauga verdeata, suc de lamaie sau de rosii.

Supele-crema de zarzavat se prepara prin trecerea legumelor fierte prin sita si subtierea piureului obtinut cu zeama in care a fiert zarzavatul, la care se adauga putin unt proaspat. Borsurile se prepara numai din legume sau cu carne, acrite cu bors si drese cu smantana si se pot aromatiza cu marar, patrunjel, leustean sau tarhon verde tocat. Se recomanda pentru borsuri si sucul de sfecla cruda, care se adauga in momentul servirii. Ciorbele se acresc cu zeama de lamaie sau iaurt, iar altele se pot drege cu ou.

Pentru prepararea mancarurilor cu carne se recomanda carnea slaba, taiata bucati, felii sau tocata. Fripturile se fierb inabusit in apa sau ulei si se pot rumeni usor in cuptor pentru obtinerea unui aspect apetisant, fara a prinde insa o crusta, iar la gratar se prepara fara grasime. Garniturile de legume se pot prepara simplu, fierte direct in apa cu sare, apoi scurse. Ele se mai pot prepara inabusite intr-un vas cu capac, cu apa si ulei. Piureurile se bat cu lapte si putin unt.

Laptele se poate consuma simplu

Garniturile de paste fainoase se prepara prin fierbere in apa cu sare, apoi se limpezesc cu apa calda. Orezul si grisul se pot fierbe si in zeama de zarzavat. In privinta sosurilor, acestea trebuie sa aiba in compozitie sucuri de legume sau fructe si se vor ingrosa cu lapte amestecat cu putina faina. Uleiul se adauga in timpul fierberii, iar untul inainte de servire. Se pot consuma salate de cruditati cu putin ulei si zeama de lamaie, salata de sfecla coapta sau fiarta, de fasole verde fiarta.

In regimul pentru afectiunile hepatice se recomanda ceaiuri de musetel, menta, sunatoare, care se prepara punand frunzele uscate direct in apa clocotita. Se iau imediat de pe foc, se acopera vasul respectiv si se lasa astfel 15 minute. Laptele se poate consuma simplu, cu cafea de orz sau amestecat cu ceaiuri ori suc de fructe. Sucurile de zarzavat, legume sau fructe se prepara din fructe sau legume proaspete, bine spalate, date pe razatoare si apoi stoarse prin tifon.

Alimentele interzise in regimul pentru bolile de ficat

Alimentele interzise persoanelor ce sufera de afectiuni ale ficatului sunt:

  • carnea de porc grasa, de oaie, de miel, gasca, rata, vanat, afumaturi, conserve, slanina, creier, rinichi, peste gras;
  • grasimi, cu exceptia untului si uleiului rafinat, in cantitate de maxim 40 – 50 g pe zi;
  • sosurile cu maioneza, cu rantas, condimentate sau cu adaos de zeama de oase;
  • oua de rata, ochiuri prajite, omlete prajite, oua rascoapte, maioneza;
  • cascaval, branzeturi fermentate;
  • legume: fasole si mazare uscate, castraveti, varza sub alta forma decat cruda, vinete, ceapa, usturoi, ridichi, hrean, ardei;
  • fructe: nuci, alune, arahide, migdale;
  • dulciuri: ciocolata, crème de unt, aluat cald sau dospit, cu mult unt, cozonac, pateuri din foietaj, baclava, torturi cu crema, toate prajiturile cu grasime, inghetata de alune si de ciocolata;
  • condimente: piper, boia de ardei, mustar, hrean, ardei iute;
  • bauturi alcoolice (este interzis consumul de orice fel), cafea naturala, cacao, sucuri acidulate sau fermentate.

Exemplu de meniu pentru regimul in afectiunile hepatice

Va oferim cateva meniuri pentru perioada de iarna, la alegere, pentru care puteti opta alternativ:

Ora 7: cafea de orz cu lapte + paine prajita / 2 – 3 chiftelute, gem, franzela prajita, ceai de macese / ochiuri romanesti cu smantana si paine alba prajita / marmelada, paine prajita, ceai de sunatoare;

Ora 10: Branza de vaci cu mere si un corn tare / doua cornuri umplute cu carne de pasare si suc de sfecla / pateu de ficat in albus de ou cu un corn/ cartofi copti umpluti cu branza de vaci;

Ora 13: Supa de zarzavat cu zdrente din albus + rasol impanat + budinca de taitei cu mere / pilaf de pasare + mere umplute cu marmelada de caise / supa-crema de cartofi + cotlet inabusit cu sote de morcovi + crema de vanilie / bors cu fidea + musaca de carne cu legume + gris cu fructe din compot;

Ora 16: un mar / suc de morcovi / suc de mere / salata de portocale cu bezea;

Ora 19: sunca + salata de cruditati + iaurt / macaroane cu carne + compot / ficat la gratar / mamaliguta “cuib” cu lapte;

Ora 21: o lingurita de dulceata / un mar ras / o portocala.

Beatrice Oancea

Etichete:

dieta ficat, ficat sanatos, regim afectiuni hepatice, regim boli de ficat, regim ficat

Articole recomandate din categoria Diete pentru prevenirea bolilor

Obiceiuri alimentare corecte împotriva hiperacidității gastrice
Aciditatea gastrică crescută sau hiperaciditatea apare ca un simptom al unei afecțiuni digestive...

19.12.2022

Cristea Bettina
sanatate
Indicele glicemic – cum ne poate ajuta?

15.07.2022

Dr. Alin Popescu
sanatate
Dieta pentru hemoroizi - cel mai bun tratament împotriva hemoroizilor

03.03.2021

Liliana Costache
sanatate
Ce trebuie să știi despre dieta GAPS

09.02.2021

Natalia Talmacec
sanatate
Probioticele - “bacterii prietene”

22.12.2020

Stefan Stan
sanatate
Alimentatia corecta pentru intarirea sistemului imunitar

27.02.2018

Dr. Alin Popescu
sanatate
Dieta pentru scaderea colesterolului

07.02.2018

Dr. Ruxandra Plesea
sanatate

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1031303
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 345302
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 348236
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 294555
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 160229

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Noutati Sanatate Psihologie Editorial

Recomandări din alte categorii

Probleme și tulburări digestive cauzate de stres
Adevarat / Fals despre beneficiile dietei fără gluten
Exerciții cu picioarele pentru abdomen plat
Cifre îngrijorătoare: 60% dintre români suferă din cauza surplusului de greutate
Retete de sanatate de la Naturalis
Sfaturi care te ajută să rămâi motivat (ă) și să urmezi un program de slăbire pe termen lung
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne