logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Catena sustine „Programul social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii”

          decembrie 21, 2022

          Festivalul Brazilor de Crăciun, susținut şi în acest an de Catena, a stabilit un nou record de generozitate: 820.000 de euro

          decembrie 15, 2022

          Grupul Fildas – Catena, premiul „Lider în domeniul pharma de peste 30 de ani”, la Gala Premiilor Capital

          decembrie 12, 2022

          Încă un premiu pentru Fildas-Catena Grup: „Premiul pentru trei decenii de artă în business”

          noiembrie 1, 2022
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • 5 metode de a ține post intermitent: pro și contra

          februarie 6, 2023

          Și noi cum (mai) slăbim?! Diete de slăbit eficiente și sănătoase

          februarie 2, 2023

          Menține-ți silueta, fără diete drastice

          ianuarie 18, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Top 5 surse de grăsimi “bune”

          februarie 2, 2023

          Top alimente care luptă cu inflamația

          ianuarie 30, 2023

          Știai că există și postbiotice? Au o influență importantă asupra imunității

          ianuarie 12, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Omleta vegană sau omleta de post: cum se face

          august 9, 2022

          Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!

          august 5, 2022
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Sfaturi pentru o digestie ușoară și sănătoasă

          februarie 2, 2023

          Refluxul gastroesofagian: care sunt cauzele și cum putem ameliora simptomele

          ianuarie 16, 2023

          Alimentația pentru creier sănătos

          ianuarie 12, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Dai examen la Poliție? Află cum să treci cu bine de proba sportivă!

          septembrie 22, 2022

          Fitness la vârsta a treia

          septembrie 5, 2022

          Top exerciții cu fit ball care te vor ajuta să slăbești

          decembrie 8, 2021
  • Psihologie
        • 20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021

          Singurătatea și foamea, o relație oficializată

          februarie 22, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi

          ianuarie 10, 2023

          Jenna Ortega din serialul Wednesday, vegană până să ajungă în România? Ce a făcut-o să renunțe la acest stil de viață

          decembrie 14, 2022

          Dieta lui Elon Musk: așa a scăpat CEO-ul Tesla și SpaceX de peste 9 kilograme!

          septembrie 7, 2022
  • Terapii alternative
        • Băile reci te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea

          decembrie 14, 2022

          5 plante pentru sănătatea ficatului

          septembrie 9, 2022

          Ayurveda și scăderea în greutate

          iulie 1, 2022

          Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022
nutritie-sanatoasa

Pericolul de la coltul strazii

La serviciu sau acasa, comoditatea oferita de fast-food transforma bucataria intr-o camera inutila. Pe masura ce demodata bucatarie pierde teren in fata acestui tip de mancare, cu atat mai mult creste numarul de produse de slabit de pe rafturile farmaciilor, al pastilelor de inima, de stomac pentru probleme cu digestia si lista continua.

30.04.2012

Dr. Laura-Margareta Bara

3292

Timp estimat de citire:

4 minute, 2 secunde

 

Afacerea
La colt de strada, in cartier sau in plin centru, fast-food-urile invadeaza in fiecare zi orasele pentru cei infometati si pe fuga. Shaormeriile de colt de strada isi extind reteaua tot mai mult, promovand caloriile pana la refuz. Oricine isi poate deschide un restaurant tip fast-food, deoarece clienti sunt cu miile si se inmultesc pe zi ce trece, printre ei numarandu-se in special tineri ce se expun obezitatii si bolilor fara sa isi dea seama. Cateva utilaje, putina aparatura, mult ulei care, de cele mai multe ori, se refoloseste, lipii, chifle, cartofi si multa carne expusa prafului de pe strada. Aceasta este reteta unui fast-food de cartier, locatie “ferita” de norme de igiena, se pare. Daca urcam in ierarhie nu se schimba mare lucru, in afara faptului ca nivelul igienei creste odata cu pretul produselor. Din 2006 fast-food-urile care promoveaza shaorma la “botul calului” au inceput sa expuna in restaurante informatii despre valoarea nutritionala a produselor si sa introduca salatele si sucurile din fructe proaspete in meniuri. Din pacate, cu o salata nu se face primavara. S-a pornit astfel o miscare ce poarta numele de “Slow-Food” ce militeaza impotriva fast-food-urilor. Plecata din Italia si extinsa in intreaga lume prin 80.000 de membrii, aceasta miscare promoveaza mancarurile traditionale, care nu se pot obtine decat prin agricultura ecologica. In asentiment, in Cluj deja s-a propus o lege care sa interzica promovarea mancarurilor de tip fast-food in institutii de invatamant.

“Bomba calorica”
Combinatia de sucuri carbogazoase dulci, cartofi prajiti si hamburgeri este o adevarata “bomba calorica” ce duce un razboi cu sanatatea. Produsele fast-food sunt foarte bogate in calorii si din punct de vedere nutritiv au o calitate foarte slaba, senzatia de foame revenind in scurt timp dupa ce am luat masa. In bauturile carbogazoase atat de populare la fiecare masa luata “in oras“ se gasesc cantitati impresionante de zahar. De obicei, aceste bauturi contin 10% zahar, ceea ce inseamna ca la un pahar de 500 ml de suc consumam 50 grame de zahar, care actioneaza negativ asupra sanatatii.

Acumularea kilogramelor in plus nu se datoreaza neaparat painii din produsele fast-food, ci grasimilor animale pe care acestea le contin, dar si amestecului lor cu proteinele din carne si glucidele din sosuri si bauturi carbogazoase. Sosurile de tipul mustar, ketchup, maioneza etc. sunt foarte bogate in calorii: o lingura de maioneza furnizeaza 160 calorii si 18 grame grasimi. Dar se opreste cineva la numai o lingura? Consumul frecvent al acestor produse duce si la cresterea in sange a nivelului lipidelor totale, a colesterolului, a trigliceridelor, efectul fiind  formarea in timp a placilor de aterom care obstructioneaza fluxul sangvin putand duce la infarct miocardic sau accidente vasculare. Un alt efect mai este si steatoza hepatica sau ficatul gras, depunerea de grasime efectuandu-se si la nivelul altor organe, impiedicand, in timp, functionarea normala a acestora. In momentul in care devine o regularitate, adica minim de doua ori pe saptamana, efectele negative asupra siluetei se vor simti in foarte scurt timp. Insa nu doar greutatea in exces este problema acestui tip de alimentatie.

Nerespectarea normelor de igiena si a standardelor calitatii
Alimentele fast-food au un continut ridicat de grasimi partial hidrogenate si de carbohidrati rapizi cu valoare calorica mare.
Alt factor pentru care pot fi daunatoare sanatatii este ca in procesul de prajire, frecvent intalnit in fast-food, se elibereaza radicali liberi periculosi pentru sanatate. Uleiul incalzit la temperaturi ridicate (sau refolosit), mai ales daca este combinat cu amidon, (cartofii prajiti), zahar (bauturile carbogazoase si sosurile), proteine (carnea), este greu digerabil si chiar foarte toxic. Se formeaza produsi toxici cu actiune iritanta si cancerigena, de tipul acrylamidei (acroleine), care reprezinta un factor de risc in producerea multor boli, chiar si a cancerului.

Carnea continuta de shaorma este de obicei congelata sau chiar recongelata, se prajeste la temperaturi ridicate si astfel se elibereaza metilcolantrenul, o substanta cancerigena. Produsele fast-food sufera totodata un proces de iradiere, care consta in tratarea alimentelor pentru distrugerea microorganismelor si altor agenti biologici (insecte, paraziti). Produsele iradiate nu sunt radioactive, dar doza cu care se iradiaza  genereaza sute de miligrame de radicali liberi pe kilogramul de aliment iradiat. Pe de alta parte, se distruge si o parte din matricea alimentara, piezandu-se valoarea nutritiva. In multe dintre aceste locuri conditiile de pastrare a alimentelor sunt improprii, uleiul este refolosit de multe ori, cei care servesc sunt si cei care incaseaza banii, toate acestea putand sa va faca victimele a numeroase boli infectioase: hepatite, toxiinfectii alimentare, enterocolite etc.

 

Mihnea Ratte
Consultant: dr. Laura-Margareta Bara

Etichete:

infarct miocardic

Articole recomandate din categoria Igiena alimentatiei

Reguli de igienă alimentară de la care să nu te abați
 Dacă gătești acasă sau dacă lucrezi în domeniul alimentației e imp..

19.11.2020

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Consumul de peste vara: avantaje si riscuri

20.07.2017

Dr. Ruxandra Plesea
nutritie sanatoasa
Ce alimente sa nu consumam vara

07.06.2017

Marius Vasilescu
nutritie sanatoasa
Obiceiuri nocive de gatit la care sa renunti chiar azi

29.11.2016

Dana Saporan
nutritie sanatoasa
Ce mancam in vacanta de vara la mare?

27.06.2016

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa
Principalele minerale si rolul lor in organism

31.08.2012

tonica
nutritie sanatoasa
Atentie la alimentatie in concediu

29.08.2012

Dr. Lacramioara Brinduse
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1030549
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 344578
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 347693
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 293961
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 159080

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Noutati Editorial Psihologie Retete

Recomandări din alte categorii

Catena sustine „Programul social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii”
Sfaturi pentru o digestie ușoară și sănătoasă
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
Omleta vegană sau omleta de post: cum se face
Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi
Retete de sanatate de la Naturalis
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne