Gust delicios si vitamine pentru sezonul rece: dovleacul
Unul dintre cele mai apreciate alimente ale sezonului rece este dovleacul, care, pe langa gustul iubit de cei mai multi copii, tineri si adulti, aduce organismului o serie de beneficii, gratie continutului bogat in vitamine si antioxidanti.
28.11.2011
Timp estimat de citire:
2 minute, 26 secundePlacinta cu pulpa dulce de dovleac ne aduce aminte de bucataria bunicii, din care acest preparat tomnatic era nelipsit, iar semintele de dovleac sunt nu doar gustoase, ci si recomandate de nutritionisti pentru continutul lor nutritiv. Preparatele cu aceasta leguma-fruct au de obicei un gust dulceag si pot fi pregatite si intr-un mod dietetic, intrucat dovleacul are putine calorii si grasimi.
Valorile nutritive ale pulpei de dovleac
Inainte de a-l consuma, dovleacul trebuie curatat de coaja si seminte, pulpa lui fiind bogata in nutrienti esentiali pentru buna functionare a organismului uman. Poti pune semintele la uscat, pe un servet gros, iar cand sunt uscate le poti consuma ca atare sau praji in cuptor, cu putina sare.
O cana de pulpa de dovleac fiert sau copt contine:
50 de calorii
20 g de carbohidrati
1 g de grasimi
7 g de fibre
560 mg de potasiu
22 mg de magneziu
12 mg de vitamina C
3 mg de vitamina E
1 mg de zinc
2.650 UI de vitamina A (betacaroten)
Continutul bogat in betacaroten, unul dintre cei mai puternici antioxidanti, combinat cu vitamina C si E, ce au tot rol antioxidant, face ca dovleacul sa fie un aliment de nelipsit de pe masa oricui vrea sa aiba o alimentatie echilibrata si sanatoasa chiar si in sezonul rece.
Antioxidantii sustin sistemul imunitar si, cand sunt consumati intr-o cantitate suficienta, protejeaza organismul de instalarea anumitor afectiuni. In plus, betacarotenul este un adevarat elixir pentru piele, iar rezultatele unei diete bogate in alimente cu betacaroten se vad imediat, si la exterior, tenul tau devenind mai curat si mai luminos.
Dovleacul contine carotenoide si alfa-caroten, avand astfel un rol important in lupta impotriva cataractei si incetinind procesul de imbatranire. Dovleacul nu te va mentine vesnic tanar, insa cel putin va contribui la oprirea imbatranirii premature, cauzata de traiul in medii poluate sau vicii precum fumatul sau mancatul excesiv.
Fibrele, prezente intr-o cantitate excelenta in pulpa de dovleac, sustin digestia si mentin sanatatea tractului digestiv. Daca suferi de constipatie, include in dieta ta cat mai multe fibre care sa-ti stimuleze digestia.
Semintele de dovleac sunt sanatoase?
Raspunsul este DA! Semintele de dovleac sunt o sursa grozava de proteine, minerale si grasimi bune pentru organism, printre care se numara si acizii grasi Omega 3. Intrucat contin fitosteroli, au un efect de diminuare a nivelului de colesterol “rau” (LDL) si de crestere a celui “bun” (HDL) si, in plus, amelioreaza simptomele afectiunilor prostatei.
Semintele de dovleac contin si L-triptofan, un aminoacid esential ce a fost asociat in mai multe studii cu vindecarea depresiei, fiind un precursor al serotoninei – hormonul fericirii. Consuma cateva seminte de dovleac ca o mica gustare sau adauga-le in salate, briose sau paine facuta in casa. Gustul este delicios!
Raluca Mateescu
Alimente bogate în colagen. Surse naturale de colagen
20.09.2024