Excesul de sare – Cum iti afecteaza sanatatea
Multi dintre noi prefera dulciurile, dar exista si foarte multi fani ai gustului sarat, cei care, inarmati cu solnita, isi transforma fiecare masa intr-un ospat salin. La ce riscuri se supun acestia si care este cantitatea optima de sare pe care o poti consuma zilnic, afli din Slab sau Gras.
23.01.2012
Timp estimat de citire:
2 minute, 53 secunde
Clorura de sodiu este o substanta indispensabila organismului, cu rol important in transmiterea impulsurilor nervoase, in contractia musculara si in mentinerea volumului adecvat de lichide la nivelul sangelui si tesuturilor. Recomandat este sa consumi maximum 2,4 g/zi, necesarul zilnic de sare al unui adult sanatos si normoponderal, conform OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), fiind de 0,5 g. Uzual insa, se consuma 10-12 g de sare pe zi, de 20 de ori peste valoriile mai sus mentionate, ceea ce reprezinta practic un atac la sanatate. Varsta este un factor important atunci cand stabilim necesarul zilnic de sare, astfel: pana la 6-8 luni ea trebuie sa lipseasca din alimentatia sugarului, in perioada copilariei, cand se formeaza deprinderile culinare sanatoase, ea trebuie folosita in cantitati moderate, iar in perioada de sarcina si la varstnici se recomanda o reducere semnificativa a consumului de sare.
Consecinte…
Literatura de specialitate a facut legatura intre consumul de sare si presiunea sangvina inca de acum 100 de ani. Persoanele care consuma o cantitate de sare mai mare decat media au si o presiune sangvina mai mare si sufera de cele mai multe ori de hipertensiune arteriala. Consumul excesiv de sare a mai fost pus in legatura si cu alte afectiuni agravate de retentia de apa, precum: obezitatea, afectiuni ale rinichilor, edemul, astmul bronsic, cancerul gastric si osteoporoza. Sarea impiedica eliminarea acidului uric si acutizeaza simptomele unor boli ca reumatismul, guta sau eczemele.
Conform unui studiu efectuat in 2002, in Statele Unite osteoporoza este exacerbata la femeile in perioada postmenopauza de consumul excesiv de sare prin cresterea eliminarilor renale de calciu. In timp, acestea determina demineralizare osoasa cu cresterea susceptibilitatii fracturilor osoase. De asemenea, consumul exagerat de sare poate determina aciditate gastrica (exces de acid clorhidric in stomac), iritatie si congestie la nivelul mucoasei stomacului, deci instalarea gastritei, duodenitei si ulcerului gastro-duodenal crescand astfel si riscul de cancer la acest nivel. Alte studii au aratat ca excesul de sare agraveaza astmul bronsic si accelereaza evolutia afectiunilor renale preexistente, desi mecanismul de producere nu este in totalitate cunoscut.
Studii efectuate in Marea Britanie au demonstrat ca reducerea consumului de sare are efecte imediate si determina reducerea presiunii sangvine, iar pe termen lung scade riscul de hipertensiune arteriala si afectiuni asociate.
Sarea din bucate
Se spune ca “mancarea fara sare nu are niciun gust”, dar nu este de ajuns sa „arunci solnita”, ci este important sa citesti cu tentie etichetele produselor pe care le cumperi, in special ale semipreparatelor. Astfel, un continut de peste 1,25 g de sare/100 g produs inseamna ca respectivul aliment are un continut ridicat de sare. Un continut mediu este cel de 0,5 g/100 g produs, iar cel scazut este de 0,25 g de sare/100 g. Alte sfaturi care ti-ar putea fi de ajutor in reducerea cantitatii de sare din dieta sunt:
- Evita alimentele gen muraturi, mezeluri, branza, conserve si mancarea tip fast-food;
- Atentie la adaosul de aditivi alimentari (vegeta, delicat) – sunt produse foarte sarate
- Consuma fructe si legume proaspete in locul celor congelate sau gateste-le intr-un mod sanatos, cum ar fi: gatirea sub aburi, inabusit sau fiert
- Poti da savoare mancarurilor folosind suc de lamaie, otet si mirodenii: usturoi, ardei iute, ghimbir, ceapa, pastarnac, marar, patrunjel, cimbru