Esentialul despre multivitamine
Curele de multivitamine sunt o practica uzuala in populatia generala. Aceste suplimente sunt luate atat de cei care prezinta deficite ale unor vitamine, cat si de cei care nu au documentata aceasta problema de sanatate. Multivitaminele pot fi gasite sub mai multe forme, fiind special concepute in functie de varsta, sex si de nivelul de activitate fizica.
30.04.2019
Timp estimat de citire:
2 minute, 15 secundeTotodata, exista anumite situatii care necesita un aport suplimentar de vitamine, in aceasta categorie fiind incluse femeile insarcinate si cele care alapteaza. De regula, administrarea de mutivitamine este sigura, insa este de preferat sa va consultati cu medicul curant, stabilind cu acesta detaliile cu privire la tipul de vitamine, dozajul si perioada de administrare.
Care sunt cele mai comune deficite
In mod frecvent, nutrientii care pot fi in cantitate insuficienta sunt fierul, vitamina B6 si vitamina D. Atat vitamina B6, cat si fierul participa la formarea hematiilor, iar cresterea aportului acestor nutrienti in contextul unui deficit va ajuta la sporirea energiei si a capacitatii de concentrare dupa numai o luna de tratament. In ceea ce priveste rolul vitaminei D, aceasta este implicata in mentinerea integritatii aparatului osos. Deficitul acestei vitamine poate sa nu fie recunoscut imediat, semnele si simptomele acestuia fiind nespecifice. Depresia, oboseala, caderea parului si pierderea de masa osoasa sunt doar cateva din consecintele unui nivel insuficient de vitamina D. Dupa initierea suplimentarii cu vitamina D se recomanda verificarea nivelului sanguin al acesteia la 3 luni.
Greseli frecvent intalnite in cazul curelor de multivitamine
- Pentru multi, suplimentele alimentare nu sunt considerate un tratament, motiv pentru care administrarea acestora este haotica. Este important de stiut faptul ca majoritatea suplimentelor trebuie luate in timpul mesei pentru a favoriza absorbtia acestora. Mai mult decat atat, se recomanda administrarea vitaminelor si mineralelor in prima parte a zilei si evitarea acestora seara.
- Chiar daca par lipsite de efecte adverse, multivitaminele nu trebuie luate o perioada indelungata. In caz contrar, corectarea unui deficit prin administrarea vitaminei in cauza o perioada foarte lunga de timp va putea cauza aparitia altui deficit. In acest sens, orice deficit nutritional este bine sa fie documentat medical, iar suplimentarea acestuia sa fie facuta sub indrumarea medicului curant.
- Ideea conform careia se poate corecta o dieta dezechilibrata prin administrarea de multivitamine este fundamental gresita. Este de preferat o dieta echilibrata in principii nutritive, cu punerea accentului pe consumul de fructe si legume proaspete, deoarece acestea contin o cantitate mare de vitamine si compusi cu efect antioxidant.
- De cele mai multe ori, efectele curelor de multivitamine se instaleaza dupa o luna de administrare sau chiar mai mult. Din pacate multi abandoneaza acest tratament in lipsa efectului imediat. Recomandarea noastra este sa aveti rabdare si sa urmati intocmai schema de tratament si perioada recomandata de catre medic.
Cu ce simptome te poți confrunta în caz de alergie alimentară?
11.09.2024