Dieta sanatoasa pentru gravide, recomandata de nutritionist – I
Esti viitoare mamica? Cu siguranta esti fericita si nerabdatoare, dar, in acelasi timp, esti preocupata ca micutul din burtica ta sa se dezvolte sanatos. Pentru ca stim cat de importanta este alimentatia sanatoasa in sarcina, am luat legatura cu nutritionista Oana Tirpan, ce ne explica, pas cu pas, ce trebuie sa mananci!
23.02.2015
Timp estimat de citire:
2 minute, 19 secundeDescopera de la nutritionista Oana Tirpan ce trebuie sa mananci pe toata perioada sarcinii si cum sa ai un stil de viata sanatos pentru tine si bebelus!
Cel mai important sfat nutritional este acela de a avea o alimentatie cat mai diversificata, de a consuma in fiecare zi cel putin un produs din toate grupele principale de nutrienti:
Grupul 1: legumele, verdeturile si fructele pentru aportul important de vitamine,minerale, antioxidanti si fibre. Incearca pe cat posibil sa le cumperi de la tarani, din piata, sa fie cat mai lipsite de chimicale cu putinta si nu uita sa le speli bine inainte de consum. Fructele nu se tin in fructiera pe masa din bucatarie, ci in frigider pentru a evita pierderea vitaminei C. Incearca sa le consumi crude in cea mai mare proportie si mai putin preparate termic. Consuma zilnic frunze verzi diverse in salate sau smoothie verde pentru aportul mare de acid folic, necesar prevenirii defectelor de tub neural la fat.
Grupul 2: cerealele integrale ( paine, paste, orez, muesli fara adaos de zahar). Incearca sa consumi cereale din cat mai multe tipuri: introdu in meniul zilnic, pe langa grau, si secara, ovaz, quinoa, hrisca,mei. Neaparat integrale si in cantitati moderate (2 felii de paine integrala dimineata sunt chiar necesare, 80 de grame de orez sau paste inseamna o portie).
Grupul 3: leguminoase (fasole, mazare, naut,linte) pentru aportul de nutrienti valorosi, proteine si fibrele atat de necesare in combaterea constipatiei suparatoare in timpul sarcinii. Acestea se lasa la inmuiat in apa cateva ore inainte de a fi gatite pentru a se evita problemele digestive( de preferat, lasa-le in apa pe timpul noptii).
Grupul 4: carne, peste, oua pentru aportul de proteine complete necesare pentru buna dezvoltare a micutului si pentru vitamine esentiale. Evita sa le consumi crude, asigura-te ca sunt gatite bine. Pestele trebuie consumat de 3 ori pe saptamana pentru grasimile bune care ajuta la dezvoltarea corecta a creierului celui mic, dar ai grija sa alegi pesti mici care nu contin cantitati periculoase de mercur precum sardine, hering, macrou, somon, crap, dorada, pastrav, ton, somon. Evita fructele de mare, icrele si pestele afumat pentru ca ar putea fi contaminate cu Listeria, o bacterie care ar putea pune in pericol sarcina. Pestele nu se prajeste niciodata, se gateste doar la cuptor, gratar sau fiert. Alege tipuri de carne slaba si pe cat posibil crescuta fara hormoni. Consuma maxim 4 oua pe saptamana si evita mezelurile.
Urmareste Slabsaugras.ro pentru continuarea articolului!
Raluca Baciu
Consultant de specialitate: Oana Tirpan, nutritionist
Este sau nu indicat consumul de ceai de mentă în sarcină?
20.12.2024