Tot ce trebuie să știi despre valeriană
Stresul, anxietatea, insomnia… sunt probleme din ce în ce mai frecvente în ziua de astăzi, care pot afecta pe oricine. Dacă observi că ai astfel de suferințe, este bine să iei măsuri înainte ca ele să se agraveze. Aceste afecțiuni ale omului modern, netratate pentru timp îndelungat, duc la slăbirea organismului și te predispun la probleme grave. Una dintre soluțiile frecvent folosite o reprezintă remediile naturale. Iar cele mai cunoscut și utilizate este valeriana. Ca fapt divers, valeriana este cel mai consumat sedativ fără prescripție din Europa.
15.09.2020
Timp estimat de citire:
8 minute, 8 secundeCe este valeriana?
Valeriana, cunoscută sub numele științific de Valeriana officinallis, este o plantă erbacee nativă din Europa și Asia, dar care crește și în unele zone din America de Nord. În România valeriana este perenă, comună în toată țara, crește în locuri umede, prin păduri și lunci. Rădăcinile și rizomii de valeriană conțin acidul valerianic, substanța cu efecte active. Valeriana este folosită de obicei pentru a ameliora tulburările de somn, insomniile, având un efect sedativ asupra creierului și sistemului nervos. Este utilizată și ca remediu împotriva anxietății sau stresului psihologic, dar există dovezi științifice limitate care atestă aceste virtuți curative. Valeriana mai este folosită industrial și ca aditiv alimentar pentru unele alimente și băuturi. Află mai multe despre valeriană și despre cum o poți folosi pentru a ameliora diverse probleme de sănătate!
Ce conține valeriana?
- Alcaloizi, substanțe cu efect antibacterian și analgezic
- Izovaleramidă, compus cu efect sedativ
- Acid gama-aminobutiric – rol anxiolitic, calmant
- Acid izovaleric – rol anticonvulsiv
- Acid salicilic
- Acid cafeic
- Vitamine (A, B1, B2, B6, B9, C, E, K)
- Minerale (fier, fosfor, calciu, magneziu, potasiu)
- Acizi grași Omega-3
- Flavonoizi
- Tanini
- Fibre și clorofilă
Care sunt cele mai cunoscute beneficii ale utilizării de valeriană?
În fitoterapie și medicina alternativă, valeriana este considerată un remediu foarte util. Este recomandată frecvent pentru:
Insomnie
Probleme cu somnul au ajuns să fie foarte frecvente în lumea modernă. Se estimează că aproximativ 30% dintre oameni au parte de insomnie, adică au dificultăți în a adormi sau în a avea un somn odihnitor. Cercetările sugerează că, utilizând valeriana ca remediu, ajuți la reducerea timpului necesar pentru a adormi, dar și la îmbunătățirea calității somnului. Într-un studiu controlat, efectuat pe 27 de voluntari adulți, de vârstă medie, cu tulburări de somn, 24 de persoane au raportat îmbunătățirea calității somnului și 12 dintre aceștia au raportat un somn perfect în urma consumului de valeriană. Rezultatele s-au obținut în urma administrării a 400 de mg de valeriană înainte de culcare. Valeriana ar putea, de asemenea, să-i ajute pe cei care au insomnie din cauza simptomelor de retragere în urma utilizării îndelungate de benzodiazepine (medicamente calmante, utilizate în tulburările de anxietate). Îmbunătățiri semnificative în calitatea somnului au fost raportate după utilizarea valerianei pentru 2 săptămâni.
Anxietate
Valeriana este considerată de mulți o alternativă naturală și sigură la medicamente cu prescripție, utilizate în tratamentul anxietății, de tipul benzodiazepinelor (Anxiar, Xanax etc.). Există câteva dovezi, nu foarte consistente însă, care să susțină aceste lucru. Acidul valerianic pare a acționa asupra unor receptori din creier, dar fără efectele sedative pronunțate ale medicamentelor specifice. Acest lucru poate fi în beneficiul persoanelor care sunt în tratament pentru anxietate sau alte tulburări afective. Un studiu efectuat de Universitatea Harvard în 2015 a concluzionat că din 12 remedii naturale pentru anxietate, valeriana are efectul cel mai promițător. Dacă suferiți de anxietate, puteți încerca și remediile pe bază de valeriană sau care conțin valeriană, însă cu multă precauție și în urma unei recomandări de specialitate.
Descoperă și alte remedii naturale pentru anxietate!
Menopauză
Un studiu care a abordat problemele cauzate de menopauză a evidențiat ameliorări substanțiale în privința bufeurilor, simptome frecvente ale menopauzei. Acestea nu numai că s-au rărit, dar au și scăzut în intensitate, în urma utilizării a 765 mg de valeriană timp de 8 săptămâni.
Probleme menstruale
Femeile care suferă de sindrom premenstrual sau menstruație dureroasă pot obține beneficii datorită administrării de valeriană. Un studiu a raportat îmbunătățiri semnificative din punct de vedere emoțional și fizic după utilizarea valerianei.
Sindromul picioarelor neliniștite
Un studiu de 8 săptămâni la care au luat parte persoane ce suferă de această afecțiune a arătat că luând 800 de mg de valeriană pe zi simptomele acestei afecțiuni s-au ameliorat semnificativ.
Boala Parkinson
Persoanele care suferă de această afecțiune necruțătoare, pot obține beneficii în urma folosirii valerianei. Un studiu pe animale de experiență cu boala Parkinson a arătat că administrarea de valeriană a dus la îmbunătățirea funcțiilor corpului, a redus inflamația și a crescut nivelurile de antioxidanți.
Cum se administrează valeriana?
Valeriana este disponibilă sub formă de ceai, extracte, tincturi, capsule, tablete și uleiuri esențiale. Extractul de valeriană și uleiul esențial de valeriană pot fi folosite și pentru a aromatiza anumite preparate. Uleiul esențial nu se utilizează intern, ci se folosește pentru aromaterapie. Pentru a beneficia de virtuțile curative ale plantei și pentru a nu vă supune la riscuri de supradozaj, este important să respectați indicațiile producătorilor și/sau ale medicului curant.
Valeriana – consum sub formă de ceai
Ceaiul de valeriană are un gust agreabil. Acesta se găsește sub formă de pliculețe sau vrac. În varianta vrac, prepararea ceaiului de valeriană este simplă. Se toarnă o linguriță de rădăcină de valeriană mărunțită în 250 ml de apă fierbinte și se lasă la infuzat 10-15 minute. Recomandarea este de a se consuma 2 căni de ceai pe zi, bineînțeles una înainte de culcare, dacă scopul este stimularea somnului. Durata recomandată a unei cure cu ceai de valeriană este de 2 săptămâni, însă este indicat să te sfătuiești cu un medic înainte de a începe.
Valeriana – consumată sub formă de tinctură
Tincturile sunt soluții hidroalcoolice obținute prin preparare la rece. Sub formă de tinctură, principiile active ale valerianei sunt mai ușor de asimilat de către organism. Vei putea beneficia astfel de virtuțile curative ale plantei dacă nu agreezi ceaiul sau altă formă de administrare. În cazul tincturii de valeriană, pentru că este vorba de un produs foarte concentrat, este extrem de important să respecți indicațiile producătorilor în ceea ce privește dozajul.
Valeriana în salată?
Este posibil să fi auzit de rețete cu valeriană! E important să facem lumină în acest caz. Pentru salate și alte preparate culinare se utilizează planta Valerianella locusta, o cu totul altă plantă față de Valleriana officinallis. Această confuzie apare frecvent, însă dacă pui alături cele două plante vei vedea ușor despre ce este vorba. Valerianella locusta este o plantă anuală, care se consumă ca o legumă-frunză (ca salata verde). Are o aromă caracteristică, semănând la gust cu nuca, și o textură moale. Se utilizează în compoziția salatelor pentru un plus de aromă. Ca oricare altă legumă-frunză, Valerianella locusta conține mulți nutrienți, inclusiv de trei ori mai multă vitamina C decât lăptuca, beta-caroten, vitamina B6, fier și potasiu. O poți consuma cu încredere și poți experimenta diverse preparate, dar ține minte că nu are nicio legătură cu planta medicinală.
Cum să consumi valeriana pentru a maximiza efectele
Pentru a maximiza beneficiile plantei, încearcă să iei între 400 și 900 de miligrame înainte de culcare, dacă suferi de insomnie. Pentru anxietate, poți încerca între 120 mg și 200 mg, de trei ori pe zi – dacă consumi doze mai mari în timpul zilei poate apărea starea de somnolență.
Care sunt contraindicațiile în cazul consumului de valeriană?
- Revenind la planta noastră de leac, de vreme ce are proprietăți sedative, o contraindicație importantă pentru valeriană este să nu fie combinată cu băuturi alcoolice sau cu alte medicamente care favorizează somnul sau relaxarea musculară.
- În cazul unora, valeriana poate cauza efecte secundare, cum ar fi durerile de cap, tulburările digestive, starea de neliniște, tulburările cardiace sau chiar insomnia. Dacă folosești valeriana pentru a adormi, s-ar putea ca a doua zi să resimți lipsă de energie.
- O contraindicație foarte importantă a valerianei este de a nu fi utilizată dacă deja urmezi un tratament medicamentos pentru anxietate, insomnie sau alte probleme psihiatrice. Valeriana poate interacționa cu aceste medicamente. Dacă ești sub tratament medicamentos este foarte important să discuți cu medicul tău atunci când vrei să folosești orice fel de supliment nutritiv pe bază de plante.
- Deși s-a dovedit sigură pentru cea mai mare parte a oamenilor, valeriana nu ar trebui folosită de femeile însărcinate, copiii mici sau de persoanele cu afecțiuni grave, în lipsa recomandării specializare.
Concluzii și recomandări suplimentare
Valeriana este o plantă de leac care poate îmbunătăți somnul, ajuta relaxarea și reduce anxietatea. Din studiile desfășurate până în prezent, pare a fi sigură și a nu da dependență atunci când sunt respectate dozajele recomandate. În unele cazuri, poate înlocui tratamentele medicamentoase pentru anxietate. Având în vedere studiile desfășurate de-a lungul timpului și dovezile privind siguranța ei, îi poți da o șansă, cu acordul medicului specialist, mai ales dacă suferi de insomnie sau anxietate.
Ce este iarba grasă și ce beneficii are?
18.07.2024