Somnul insuficient crește gradul de nervozitate

Timp estimat de citire1 minut, 47 secunde

Pe lângă faptul că ne privează de energie, împiedicându-ne să ne ducem la îndeplinire sarcinile zilnice așa cum se cuvine, lipsa somnului ne scurtează serios „fitilul”. Conform noilor cercetări, somnul insuficient crește considerabil gradul de irascibilitate și nervozitate.

Oamenii de știință au rugat un grup de 202 studenți să țină jurnale zilnice în care să-și monitorizeze timp de o lună calitatea somnului, factorii de stres, precum și gradul de nervozitate. Analiza datelor a relevat că subiecții au fost mai furioși în zilele în care au dormit mai puțin decât de obicei.

Pe de altă parte, cercetătorii au realizat un experiment de laborator care a implicat 147 de persoane, pe care le-au în mod aleatoriu în două grupe. Astfel, o parte dintre participanți a trebuit să respecte un program normal de somn, pe când cealaltă – să doarmă mai puțin cu 5 ore, timp de două nopți consecutive. Ulterior, toți participanții au fost expuși la zgomote deranjate, pentru a le evalua gradul de nervozitate.

Dovezi clare

Rezultatele au fost cât se poate de evidente. Participanții care au avut parte de un somn odihnitor s-au adaptat mai bine la zgomot și au raportat un grad de furie mai mai scăzut după două zile. În schimb, persoanele private de somn au avut mai multe manifestări de furie ca răspuns la factorul iritant, ceea ce denotă faptul că somnul insuficient a subminat adaptarea emoțională la circumstanțe frustrante.

Efecte similare au fost observate și în cadrul unui alt experiment în care participanții au fost implicați în jocuri online competitive.

 „Rezultatele sunt importante deoarece oferă dovezi solide privind legătura de cauzalitate între privarea de somn și gradul crescut de furie și frustrare în timp. Mai mult, ele arată că somnul insuficient afectează viața de zi cu zi, tinerii raportând mai multă furie în după-amiezile care au urmat nopților în care au dormit mai puțin”, a comentat Zlatan Krizan, profesor de psihologie la Universitatea de Stat Iowa din Ames, SUA.

Sursa: www.sciencedaily.com

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate