Cura de verdețuri: adu primăvara și în alimentația ta!
Iată-ne pe toți, la început de primăvară, cu kilograme în plus, cu un nivel de energie și optimism scăzute și cu o mare dorință de a ne reface, de a fi din nou plini de elan și de optimism. Care ar fi dieta cea mai potrivită pentru acest sezon? Răspunsul este simplu: evident, și în acest sezon, o dietă echilibrată și adecvata necesităților este cea mai potrivită. Dar, dintre toate dietele echilibrate, primăvara este indicată o cură cu verdețuri!
01.05.2012
Timp estimat de citire:
4 minute, 54 secundeSigur, astăzi nu mai credem în îndemnuri ca ale bunicii care ne sfătuia să mâncăm piure de urzici, ca să ne „îngroșăm” sau să ne „schimbăm” sângele primăvara. Verdețurile sunt însă benefice pentru sănătatea noastră, îndeosebi în acest sezon, în care le putem găsi proaspete și pline de toți nutrienții valoroși pentru sănătatea omului.
Verdețuri de primăvară, ideale în regimurile de slăbire
Oamenii sunt obișnuiți să consume legume. Dar cu toții putem vedea că acestea sunt extrem de diferite, atât organoleptic, cât și ca valoare nutritivă. Un factor esențial care determină varietatea este zona dintr-o plantă pe care o consumăm (rădăcină, tulpină, frunzele, fructele, florile, tuberculul). Când ceea ce consumăm este reprezentat de tulpină și/sau frunzele plantei, discutăm, despre verdețuri. După cum le spune și numele, ele au culoarea verde, care se datorează nivelului ridicat de clorofilă pe care îl conțin. Primăvara apar multe verdețuri: ceapa și usturoiul verde, urzicile, spanacul, loboda, salata, ștevia etc. Alături de culoarea verde, o caracteristică a verdețurilor este nivelul caloric foarte scăzut. Acesta le face alimente ideale pentru curele de slăbire.
Dacă v-ați întrebat vreodată oare ce ați putea mânca în cantitate mare, fără a număra caloriile cu inima strânsă, iată răspunsul: verdețuri!
Vitamine, minerale, fibre
Toate verdețurile sunt adevărate cufere cu fitonutrienți antioxidanți (polifenoli, carotenoizi etc.) anticanceroși și antiinflamatori. Verdețurile sunt pline de vitaminele antioxidante C și E, de minerale de tipul manganului, zincului sau seleniului, strict necesare pentru o viață sănătoasă și deficitare, de regulă, în alimentația noastră de iarnă. Verdețurile sunt și importante surse de vitamina K, ce ne asigură atât o bună coagulabilitate a sângelui, cât și oase sănătoase, ferite de osteoporoză. Fierul este și el prezent, dar nu este absorbit într-o cantitate prea mare. Adăugați la această pleiadă de nutrienți valoroși și faptul ca verdețurile proaspete au fibre fine, ușor digerabile, deci sunt ușor de tolerat și de către aceia dintre noi care au unele probleme digestive (de la gastrite, la colite sau sindrom de intestin iritabil).
Verdețurile de primăvară au calorii puține, multe minerale și vitamine, antioxidanți care ne protejează de boli, îmbătrânire sau poluare. Ce verdețuri sunt de preferat? Sigur, toate au aceleași efecte benefice, însă e de deorit să le alegem pe cele crescute fără adaos de îngrășăminte și pesticide.
Consumați-le crude!
Încercați să consumați cât mai multe verdețuri. De preferat sub formă de salate, iar acolo unde nu este posibil, tratați-le termic succint, astfel încât să nu piardă nutrienți. Dacă nu sunteți fani ai verdețurilor, adăugați-le în alte preparate (la omletă, într-o supă, într-un ghiveci de legume), astfel încât să beneficiați totuși de nutrienții excepționali pe care îi aduc. Noi vă urăm o primăvară plăcută și cu mult verde, inclusiv în meniurile zilnice!
Rețete VERZI
Salată „Nuanțe de verde”
Amestecați frunze de baby-spinach cu frunze de salată verde, ceapă verde fin tocată, salată romană, 2-3 frunze de lobodă verde și câteva rondele de măsline verzi. Asezonați cu un sos scordolea light și serviți ca fel principal la masa de pânz. (Sos scordolea: o „nucă” de miez de franzelă și un pumn de nuci pisate și uscate în cuptor se freacă cu o lingură de ulei de măsline, turnat încet, ca la maioneză. Se adaugă oțet balsamic după gust și o linguriță de mujdei de usturoi)
Omletă cu spanac
Spargeți 2 oua și separați albușurile de gălbenușuri. Frecați gălbenușurile cu 2 linguri de brânză slabă de vaci și 50 ml de lapte; bateți spumă albușurile. Amestecați și turnați în tigaia încinsă, pe care ați uns-o cu o picătura de ulei de măsline. Separat, tocați o mână de spanac crud, bine spălat și uscat. Înainte de a întoarce omleta, puneți și spanacul, apoi lăsați maximum 20 de secunde la foc. Scoateți din tigaie și serviți cu toast cu germeni de grâu.
Plăcintă macedonească cu praz
Se taie mărunt 1-2 tulpini de praz, se adaugă 2 linguri de ulei de măsline, sare, piper și se pune la foc mic timp de 2-3 minute. Separat, se amestecă ½ kg brânză de vaci, ½ kg telemea de oaie cu 4-5 ouă bine bătute. Când este gata prazul, se înglobează în brânză. Umplutura este adăugată la un pachet de foi de plăcintă, pe care le puteți unge cu ulei de măsline, fără a exagera. Deasupra se toarnă o jumătate de cană de iaurt. Se introduce la cuptorul încins la 200 de grade timp de maximum o jumătate de oră. Plăcinta se poate prepara și cu spanac, lobodă, ștevie sau urzici. Nu este o rețetă pentru cei care vor să slăbească!
Cum să reduceți zahărul din alimentația zilnică
26.09.2024